ΑΚΕΛ : Να αρθούν οι αδικίες στην Εθνική Φρουρά

Της Αλεξ’ιας Καφετζή

Ο Κώστας Κώστα, βουλευτής ΑΚΕΛ, μετά τη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας με το νέο Υπουργό Άμυνας, ανάφερε τα ακόλουθα :

Ευχηθήκαμε στο νέο Υπουργό Άμυνας κάθε επιτυχία στο έργο του, τονίζοντας ότι ως κόμμα, διαχρονικά αντιμετωπίζουμε τα θέματα της Άμυνας και της Εθνικής Ασφάλειας με σοβαρότητα, σύνεση και συναίνεση, εντός και εκτός της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, μακριά από μικροπολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες

Ασκούμε κριτική εκεί όπου χρειάζεται και συμβάλουμε θετικά σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου και εμπέδωσης της αξιοκρατίας στην Εθνική Φρουρά.

Στον Υπουργό Άμυνας, αναφέραμε ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει:

– Η κατάθεση περαιτέρω τροποιήσεων των Κανονισμών των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών, για να εκσυγχρονιθεί το κανονιστικό πλαίσιο και να  διορθωθούν τα λάθη και να αρθούν οι αδικίες, τα οποία δημιουργήθηκαν από τη βεβιασμένη ψήφιση των Κανονισμών πριν 8 και 7 χρόνια αντίστοιχα, λάθη και αδικίες τα οποία ως κόμμα είχαμε εντοπίσει και φωνάζαμε ότι θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, αλλά δυστυχώς ψηφίστηκαν μετά από την απόρριψη των τροπολογιών μας. Σήμερα, κάποια από αυτά τα λάθη, τα βρίσκουμε δυστυχώς μπροστά μας.

– Η τροποποίηση των Κανονισμών των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, έτσι ώστε οι προαγωγές να γίνονται στη βάση περαιτέρω μετρήσιμων κριτηρίων, για να εμπεδωθεί η αξιοκρατία και να τονωθεί το ηθικό των στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

– Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΣΥΟΠ, τα οποία έχουν οδηγήσει εκατοντάδες σε αποχώρηση, λόγω της βεβιασμένης, χωρίς τεκμηριωμένη και επιστημονική μελέτη και κυρίως χωρίς Κανονισμούς απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για πρόσληψη ΣΥΟΠ, μετά την χωρίς διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, απόφαση της για μείωση της θητείας, λίγο πριν τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016.

– Ενώ ο τότε Υπουργός, είχε αναφέρει στην Επιτροπή Άμυνας, ότι οι Κανονισμοί που θα διέπουν τους ΣΥΟΠ θα κατατεθούν στη Βουλή για εξέταση και ψήφιση τον Σεπτέμβριο του 2016 και πριν την πρόσληψη της πρώτης σειράς, είμαστε στο Γενάρη του 2024 και οι Κανονισμοί αγνοούνται, παρόλες τις διαβεβαιώσεις των Υπουργών Άμυνας που ακολούθησαν. Σημειώνουμε, ότι εδώ και καιρό, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για τη δημιουργία Συνδέσμου ΣΥΟΠ, οι οποίοι δικαίως αγωνιούν για το μέλλον τους και για τους οποίους και σήμερα ζητήσαμε την παραχώρηση οικονομικών και άλλων κινήτρων, τα οποία θα τους ωθούν στην εργοδότηση τους, θα περιορίσουν τη φυγή τους από την Εθνική Φρουρά και κυρίως θα γνωρίζουν για το μέλλον τους. Αναμένουμε να παρουσιασθεί στην Επιτροπή, η τελική εισήγηση των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών.

– Την άρση της αδικίας σε βάρος των γυναικών υπαξιωματικών.

– Το κλείσιμο του πεδίου βολής Τσερίου το οποίο δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στους κατοίκους του Δήμου αυτού και την δημιουργία του νέου πεδίου βολής, στη περιοχή που έχει αποφασίσει το ΓΕΕΦ.

Επιπρόσθετα, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τα πρόσφατα θανατηφόρα και άλλα σοβαρά ατυχήματα στην Ε.Φ και ζητήσαμε συστηματικούς ελέγχους σε υλικά, αυστηρή εφαρμογή κανονισμών από τους εκάστοτε υπευθύνους, για να περιοριστούν λάθη και παραλείψεις.

Τέλος, ζητήσαμε, την αυστηρή τήρηση της σχετικής Νομοθεσίας και των Κανονισμών για τις διάφορες προσφορές, για να αποκλεισθεί η όποια πιθανότητα διαπλοκής και διαφθοράς.