AKEΛ : Οι τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν τεράστια κέρδη ενώ ο κόσμος της υπαίθρου εξακολουθεί να υποφέρει

Της Αλεξίας Καφετζή

Ο Κώστας Κώστα, βουλευτής ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ανάφερε τα ακόλουθα σε σχέση με τις τράπεζες, τα υπερκέρδη και την τραπεζική εξυπηρέτηση των πολιτών της υπαίθρου.

” Είναι ειλικρινά με τεράστια απογοήτευση που σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου συζητώντας το ζήτημα του κλεισίματος των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην ύπαιθρο και της μη ύπαρξης ικανοποιητικού αριθμού Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών, ακούσαμε τους εκπροσώπους των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας ουσιαστικά να μας λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Προσπάθησαν να μας παρουσιάσουν μεθόδους οι οποίες οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι των χωριών δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, μη κατανοώντας το πρόβλημα και δείχνοντας μας ότι μάλλον ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν.  Δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει στην ύπαιθρο, στα χωριά όπου συνταξιούχοι δυστυχώς ταλαιπωρούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια μετά την σκανδαλώδη συμφωνία κλεισίματος  και ξεπουλήματος του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.

Τότε φωνάζαμε και λέγαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια στην συμφωνία αυτή για να μείνουν κάποια καταστήματα ανοιχτά και μας υπόσχονταν για ταμειακές μηχανές στα χωριά, για κινητές μονάδες της τράπεζας που θα εξυπηρετούσαν κόσμο, πράγματα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν.

Συγκεκριμένα στις ορεινές περιοχές της Επαρχίας Λεμεσού έχει μόνο ένα υποκατάστημα τράπεζας με τα υπόλοιπα να έχουν κλείσει, ενώ στην πόλη έχουν επίσης μειωθεί αισθητά τα υποκαταστήματα  με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταλαιπωρείται καθημερινά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, περιμένοντας σε ουρές έξω από τα καταστήματα για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Μας ανέφεραν -αν είναι δυνατόν- πως είναι πρόβλημα να τοποθετήσουν ATM γιατί λόγω μεγάλου κόστους συντήρησης, γι’ αυτό και ερωτώ: Που πάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδους που βγάζουν κάθε χρόνο οι τράπεζες; Δεν μπορεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των μεγάλων κερδών να τα επενδύσουν στο κόσμο τον οποίο ταλαιπωρούν;

Μας ανέφεραν επίσης πως αν βάλουν ΑΤΜ στα χωριά, σε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν με κάρτες ή αναλήψεις δεν θα υπάρχει προσωπικό για να τα λύσει, ως φτηνές δικαιολογίες για την μη ύπαρξη τους.

Όλα αυτά που ακούσαμε ήταν εκνευριστικά και περίμενα έστω και σήμερα ότι θα έρχονταν και θα έδιναν κάποιες λύσεις ή έστω ένα σχεδιασμό. Αντ’ αυτού ακούσαμε για το σύστημα Cash Bank λες και σε όλα τα χωριά της υπαίθρου υπάρχουν καταστήματα που έχουν αυτή την υπηρεσία, ακούσαμε για μεταφορές χρημάτων από ένα ηλικιωμένο σε άλλο ηλικιωμένο μέσω smartphones λες και όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν αυτού του είδους τα κινητά τηλέφωνα και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την υπηρεσία.

Όλα αυτά ήταν προσβλητικά και προκλητικά, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο έχοντας ευθύνη απέναντι στο κόσμο του οποίου παίρνουν τα χρήματα του, δημιουργώντας από αυτά εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη.

Αυτό που ζήσαμε στην Επιτροπή σήμερα ήταν επιβεβαίωση για όλα αυτά που φωνάζαμε τότε στο κλείσιμο του Συνεργατισμού με προκλητικές και απαράδεκτες συμφωνίες εις βάρος του κόσμου “.