AKEΛ: Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα


Διαβάστε επίσης, ΔΗΚΟ: Το 2013 να είναι χρονιά υπέρβασης της κρίσης και Οικολόγοι: Ευχές για Ελεύθερο και Οικολογικό 2013


Xρόνια πολλά, ευτυχία και προκοπή, σύντομο τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας και ειρήνης.

Τις καλύτερες ευχές απευθύνουμε και προς τους απόδημους συμπατριώτες μας οι οποίοι με τον δικό τους αγώνα στηρίζουν και προωθούν την δίκαιη υπόθεση της Κύπρου μας.

Θερμές ευχές απευθύνουμε και σε όλους τους ξένους που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και που αυτές τις γιορτινές μέρες φυσιολογικά έχουν στραμμένη τη σκέψη στη δική τους πατρίδα και τους δικούς τους ανθρώπους εκεί.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Αποχαιρετούμε ένα πολύ δύσκολο χρόνο που αφήνει πίσω του δυσεπίλυτα προβλήματα αλλά και ελπιδοφόρες προοπτικές.

Λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η τουρκική πλευρά, η οποία εμμένει στη φιλοσοφία των δυο κρατών και δυο λαών, το Κυπριακό βρέθηκε σε παρατεταμένη στασιμότητα. Οι πρωτοβουλίες που ανάπτυξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας δυστυχώς δεν βρήκαν θετική ανταπόκριση στην άλλη πλευρά. Η Τ/κυπριακή ηγεσία, καθοδηγούμενη από την Άγκυρα, εγκατάλειψε ακόμα και εκείνες τις συγκλήσεις οι οποίες είχαν επιτευχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη στασιμότητα για να επαναφέρει στην επικαιρότητα απαράδεκτες θέσεις όπως είναι η πρόταση για τετραμερή. Είναι προφανές ότι η τουρκική ηγεσία επιδιώκει μέσω αυτών των προτάσεων την ακύρωση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο αλλά και της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος που προβλέπουν τα ψηφίσματα. Σ’ αυτή την επιδίωξη η Άγκυρα βρίσκει ανέλπιστη βοήθεια από δυνάμεις εντός της Κύπρου οι οποίες με τη θέση είτε για διευρυμένες συνομιλίες και χαλαρή ομοσπονδία, είτε με τη θέση για εξ’ υπαρχής συζήτηση του Κυπριακού αντικειμενικά επιτρέπουν στην τουρκική πλευρά να προωθεί τη λύση δύο κρατών.

Το 2012, και παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού οξύνθηκε ακόμα περισσότερο. Το βαρύ τίμημα της κρίσης το πληρώνουν οι εργαζόμενοι σ’ όλο τον κόσμο που ωθούνται στην ανεργία. Βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά. Βλέπουν να συρρικνώνονται επικίνδυνα δικαιώματα και κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με πολύχρονους αγώνες και μεγάλες θυσίες. Αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης χάνουν τη μάχη με το μεγάλο κεφάλαιο και οδηγούνται στην χρεοκοπία. Οι επικρατούσες στον κόσμο νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πρακτικές ευθύνονται για το βάθος και το εύρος της κρίσης. Η ίδια φιλοσοφία επιδιώκει την έξοδο από την κρίση με την μονόπλευρη λιτότητα γεγονός που φέρνει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα προκαλώντας μαζική εξαθλίωση ιδιαίτερα στους λαούς της νοτίου Ευρώπης. Οι απολογητές του καπιταλισμού τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο αρνούνται να παραδεχτούν τις ασήκωτες ευθύνες τους και επιμένουν σε μια καταστροφική πορεία διότι από την κρίση επωφελείται το μεγάλο εθνικό και πολυεθνικό κεφάλαιο.

Η Κύπρος αναπόφευκτα επηρεάστηκε από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της κρίσης είναι η ανεργία που πλήττει την κυπριακή κοινωνία σε πρωτόγνωρους αριθμούς. Επιπρόσθετα, η κρίση έφερε στην επιφάνεια στρεβλώσεις στην λειτουργία του κράτους που δημιουργήθηκαν για δεκαετίες ως αποτέλεσμα πελατειακών πρακτικών τις οποίες εφάρμοσαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Χριστόφια πήρε μέτρα κατά της κρίσης και τόλμησε να αντιμετωπίσει πολλές διαχρονικές στρεβλώσεις. Η Κύπρος με δικές της δυνάμεις και τη λήψη επιπρόσθετων αναγκαίων μέτρων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση. Δυστυχώς όμως η εγκληματική διαχείριση από πλευράς του τραπεζικού κεφαλαίου και η απουσία εποπτείας από τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας συσσώρευσαν τεράστια οικονομικά βάρη που ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν μόνο με δικές μας δυνάμεις. Η κυβέρνηση έκαμε ότι ήταν δυνατόν για να αποφύγει την ανάμειξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, γνωρίζοντας την φιλοσοφία και τις πρακτικές που ακολούθησε σε άλλες χώρες. Δυστυχώς όμως η προσφυγή σ’ αυτόν το μηχανισμό εκ των πραγμάτων κατέστη αναγκαία. Η κυβέρνηση έχοντας τη στήριξη μόνο του ΑΚΕΛ και του συνδικαλιστικού κινήματος διαπραγματεύθηκε σκληρά τους όρους ενός ενδεχόμενου μνημονίου και κατόρθωσε να το κάνει όσο γίνεται πιο ανεκτό.

Η αντιπολίτευση, που ζητούσε μέτρα χειρότερα από εκείνα που απαιτεί η Τρόικα και που επιζητούσε την έλευση της Τρόικας ευελπιστώντας ότι θα μας επιβάλει ότι δεν κατόρθωσε να επιβάλει τόσα χρόνια ο ΔΗΣΥ και οι συνοδοιπόροι του, δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκεί κριτική για κακή τάχα διαπραγμάτευση και για ολιγωρία της κυβέρνησης.

Το 2012 φεύγει αφήνοντας πίσω του και μια πολύ αισιόδοξη προοπτική. Επί της διακυβέρνησης Χριστόφια η υπόθεση φυσικό αέριο από θεωρία έγινε πράξη και φτάσαμε στο σημείο να μιλούμε σήμερα για απτά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την Κύπρο και το λαό μας τα αμέσως επόμενα χρόνια. Και όλα αυτά παρά τις απειλές τη Τουρκίας και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να προβάλει προσκόμματα και να καθυστερήσει το κυβερνητικό έργο σ’ αυτό τον τομέα.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Προφανώς θα εκδηλωθούν νέες πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού. Από την άλλη τα πράγματα στην οικονομία θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα. Θα αρχίσουν σταδιακά να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις των μέτρων της Τρόικας. Θα αλλάξει στον ένα ή τον άλλο  βαθμό η καθημερινότητα όλων μας.

 

Με δεδομένο ότι τον Φλεβάρη θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές, έχει τεράστια σημασία ποιος και πώς θα χειριστεί το Κυπριακό αλλά και τα θέματα της οικονομίας μετά τις εκλογές.

Ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πρωτοβουλίες ξένων στο Κυπριακό ξεκινώντας από μια σταθερή αφετηρία. Πρέπει να επιδείξει συνέπεια στις διαχρονικές θέσεις αρχής για επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ και στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να δώσει συνέχεια και να οικοδομήσει πάνω στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο Κυπριακό και πάνω στην υπεύθυνη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που διασφαλίζει διεθνή στήριξη στην υπόθεση μας. Πρέπει να πολιτευθεί με πίστη στις δυνάμεις του κυπριακού λαού, με πίστη ότι η λύση του Κυπριακού είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία, με δυναμισμό, αποφασιστικότητα αλλά και σύνεση.

Στα θέματα της οικονομίας η υπόθεση δεν θα κλείσει με την υπογραφή ενός μνημονίου. Η διαχείριση των προνοιών του μνημονίου αλλά και γενικότερα της οικονομίας πρέπει να γίνει με τέτιο τρόπο έτσι που να αποτραπούν τα χειρότερα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και την εθνική μας κυριαρχία πάνω στους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να διασφαλιστεί ότι πολύ σύντομα θα μπούμε σε φάση ανάκαμψης της οικονομίας.

Στα θέματα του φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει μια νουνεχής και αποφασιστική πολιτική μακριά από δημαγωγίες και ύποπτα συμφέροντα. Μια πολιτική που να αναπτύσσει τις στρατηγικές συμμαχίες της Κύπρου και να ενισχύει τη θέση της όχι μόνο για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου αλλά και για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό.

Όλα αυτά μπορεί να τα διασφαλίσει η εκλογή του Σταύρου Μαλά στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την εκλογή Μαλά θα έχουμε συνεπή, υπεύθυνη και πατριωτική διαχείριση του Κυπριακού, φιλολαϊκή διαχείριση των θεμάτων της οικονομίας και σοβαρή μακριά από ύποπτα συμφέροντα και διαπλοκές διαχείριση του φυσικού αερίου.

Οι ανθυποψήφιοι του Σταύρου Μαλά με τις πολιτικές τους μεταλλάξεις και τις αντιφατικές θέσεις που υποστηρίζουν, θα μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες στο Κυπριακό. Στα της οικονομίας θα επιβάλουν την πιο σκληρή αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπως ακριβώς πράττουν και οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.  Αναφορικά  με το Φυσικό Αέριο  θα οδηγηθούμε στο ξεπούλημα αυτού του πλούτου όπως θα οδηγηθούμε και στο ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών.

Το ΑΚΕΛ καλεί τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσουν σωστά τη ψήφο τους υπερψηφίζοντας τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Μαλά.

Το ΑΚΕΛ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και για επαναπροσέγγιση Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.

Το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να παλεύει για την ενότητα των δυνάμεων του λαού στη βάση αρχών.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στον εθνικισμό-σοβινισμό, τον ρατσισμό και τα μισάνθρωπα ιδεολογήματα της ακροδεξιάς. Θα σταθούμε ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια να τύχει δημαγωγικής εκμετάλλευσης η κρίση και οι επιπτώσεις της για να καλλιεργηθεί ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία, να διευρυνθεί το χάσμα με τους συμπατριώτες μας Τ/κύπριους  και να επωφεληθούν φασιστοειδείς οργανώσεις οι οποίες μόνο καινούργια δεινά μπορούν να προκαλέσουν στο τόπο και το λαό μας.

Το ΑΚΕΛ δεσμεύεται πως όταν βελτιωθούν οι συνθήκες της οικονομίας θα επαναδιεκδικήσει μαζί με τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα όλα όσα προσωρινά οι εργαζόμενοι θα απολέσουν ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων της Τρόικας.

Το ΑΚΕΛ ως γνήσια διεθνιστικό κόμμα εκφράζει την αλληλεγγύη του προς όλους τους λαούς και τους εργαζόμενους του κόσμου που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και τις επιπτώσεις της κρίσης, για δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα, για κοινωνικές κατακτήσεις, για ειρήνη και σοσιαλισμό.

Οι δυνάμεις της εργασίας είναι και παραμένουν οι φορείς της προόδου και η ελπίδα της ανθρωπότητας. Με οργανωμένους πολιτικούς, κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες η ανθρωπότητα βαδίζει τον ανηφορικό δρόμο για ένα φωτεινό μέλλον. Και κανείς δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία, όσες αντιξοότητες και αν υπάρχουν.

 

Καλή χρονιά σε όλους!

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ