ΑΚΕΛ:Αλλαγές στο Κυπριακό μετά τις Προεδρικές


 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού απευθύνοντας το μεσημέρι χαιρετισμό στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ στη Λευκωσία, δήλωσε ότι ο δρόμος προς την επανένωση του τόπου μας είναι δύσκολος και μακρύς και πρέπει για το μέλλον των παιδιών μας «να εγκαταλείψουμε τις κοντόφθαλμες προσεγγίσεις, τις εγωιστικές και μικρόψυχες πολιτικές φιλοδοξίες και να δούμε μακριά και να παλέψουμε ενωμένοι ώστε να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, αποστρατικοποιημένη και ειρηνική».

Αφού επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί νομιμοποίηση και μονιμοποίηση του αποτελέσματος της εισβολής και της κατοχής, είπε ότι η διχοτόμηση δεν είναι επιλογή γιατί θα είναι «η χειρότερη κατάληξη για το κυπριακό πρόβλημα και θα μας αναγκάσει να συμβιώνουμε με ένα τουρκικό παρακράτος, το οποίο θα εξοπλίζεται, θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα και ενδεχομένως σε κάποια χρονική στιγμή να ψάξει για ζωτικό χώρο επέκτασης του».

Αναφερόμενος σε σημεία που αναφέρθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές, ο κ. Κυπριανού είπε πως “θεωρώ ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα συζητούμε και ανταλλάσσουμε απόψεις καθημερινά τα πολιτικά κόμματα, προσθέτοντας πως “δεν ήταν ο χώρος και ο τόπος εδώ να τα αναδείξουμε ως κυρίαρχα”.

Σε σχέση με την έκκληση που απευθύνουν όλα τα πολιτικά κόμματα για εθνική ομοφωνία και ομοψυχία, εθνική συστράτευση και συνεννόηση, είπε πως κάποτε υπήρχε αυτή η βάση αν και “σίγουρα υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη”.

“Το πιο καθοριστικό όμως ήταν το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και είναι γύρω από αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο που συσπειρωνόμασταν όλα τα πολιτικά κόμματα και αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο ήταν η λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος το οποίο θα έχει μια και μοναδική κυριαρχία μια και μοναδική διεθνή προσωπικότητα και μιαν ιθαγένεια. Αυτή ήταν η βάση γύρω από την οποία συσπειρωνόταν η εθνική ομοψυχία και ομοφωνία και η οποία οδηγούσε στην εθνική συστράτευση σε ότι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλαμε στο Κυπριακό”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο δρόμος για αποτροπή του εφιάλτη της διχοτόμησης είναι μόνο ένας και αυτός είναι η εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, όπως αυτή υπαγορεύεται από το συμφωνημένο πλαίσιο, από τις συμφωνίες με τη διεθνή και με τη τουρκοκυπριακή κοινότητα και από τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι η επίτευξη λύσης μπορεί να προέλθει με συνεχή διαφώτιση και ενημέρωση για εξασφάλιση στήριξης σε διεθνές επίπεδο, με θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που βασίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στα όσα υπαγορεύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το συμφωνημένο πλαίσιο γενικότερα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατάφερε να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την ειλικρινή βούληση της πλευράς μας να σπρώξει τη διαδικασία μπροστά και να επιλύσει το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου αποτέλεσε αφετηριακό σημείο για τη διάρρηξη του αδιεξόδου.

Είπε ότι στις συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τα κοινά ανακοινωθέντα ξεκαθάρισαν και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης: Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Πρόσθεσε ότι ήταν η πρώτη φορά που η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, καθώς και το περιεχόμενο που δίνει ο ΟΗΕ στην πολιτική ισότητα και αυτό συνιστούσε ουσιαστικό βήμα μπροστά.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε ουσιαστική πρόοδο και διερωτήθηκε αν αυτό οφείλεται στις «δήθεν υποχωρήσεις για τις οποίες μονίμως κατηγορείται ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ή στις δήθεν ιδεοληψίες και αγκυλώσεις οι οποίες του αποδίδονται κατά καιρούς».

Επίσης είπε ότι δεν επιθυμεί να αναπτύξει το σκεπτικό των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια γιατί όσες φορές το έπραξε στο παρελθόν «δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν να τις επαναφέρουν (τις προτάσεις) για δικούς τους μικροκομματικούς λόγους».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε γιατί «αν όντως ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε τόσο φοβερές υποχωρήσεις, η τουρκική πλευρά δεν τις αποδέχθηκε».

«Αντιθέτως πολλοί και διάφοροι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον κατηγόρησαν ότι ‘όλο ζητά και όλο παίρνει’, αν όντως ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι όμηρος αγκυλώσεων και ιδεοληψιών τότε πώς κατάφερε την έναρξη των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ δίχως να μπορεί η Τουρκία να πράξει οτιδήποτε για να τις εμποδίσει», διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν προσφέρεται για κομματικά και πολιτικά παιχνίδια και απηύθυνε έκκληση για ενότητα στη μάχη για το συμφέρον της Κύπρου.

Ανέφερε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις με την πρώτη να αναφέρεται σε αλλαγή της διαδικασίας στο Κυπριακό, με εγκατάλειψη ακόμη και θέσεων που αποτελούν ή θα έπρεπε να αποτελούν κόκκινες γραμμές για την ελληνοκυπριακή πλευρά και τη δεύτερη να κάνει λόγο για διεύρυνση των συνομιλιών με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκατάλειψη της «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασίας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η επιμονή για διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας, έχει την έννοια ότι δεν θα αποδεχτούμε την επιβολή λύσης από τα έξω, κάτι που δέχεται και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση για διεύρυνση των συνομιλιών, διερωτήθηκε μεταξύ άλλων τι θα γίνει αν αποτύχουν οι διευρυμένες συνομιλίες.

«Είτε θα μας επιβληθεί λύση από τα έξω, είτε θα τερματιστούν οι συνομιλίες, οδηγώντας σε παγίωση των τετελεσμένων και οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που διαφωνούμε με αυτήν την πρόταση που επαναφέρουν δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ», ανέφερε.

Για τα περί αλλαγής στρατηγικής και τακτικής, διαμόρφωσης νέου πλαισίου λύσης και διαπραγμάτευσης από μηδενική βάση, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε τι θα επιδιώξουμε αν απορρίψουμε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία , προσθέτοντας ότι «το μόνο αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης θα είναι να καταρρακωθεί η αξιοπιστία μας διεθνώς και να επιτραπεί στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία να απεγκλωβιστεί από τη συμφωνημένη βάση λύσης, οδηγώντας την Κύπρο με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς και αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τις αρχές λύσης, καλώντας ταυτόχρονα και την τουρκική πλευρά να επιδείξει την ίδια πολιτική βούληση και θέληση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απευθυνόμενος τέλος στους συνέδρους, εξέφρασε τις ευχαριστίες του κόμματός του για την βοήθεια που παρέχουν στον αγώνα για απελευθέρωση.

“Δεν συμμεριζόμαστε απόψεις που διατυπώνονται από τους όποιους δημοσιογράφους. Προβλήματα πάντοτε θα υπάρχουν όταν λειτουργούν κάποιοι οργανισμοί, οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Είναι ένα να υπάρχουν προβλήματα και να εντοπίζονται και να διορθώνονται αυτά τα προβλήματα και είναι άλλον να τους δίνονται διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνες τις οποίες έχουν με στόχο προφανή, να υποσκάψουν, γιατί έχουν κάποιοι τις δικές τους σκοπιμότητες. Θεωρούμε λοιπόν ως ΑΚΕΛ ότι όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά έχετε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να λειτουργήσετε ως πρεσβευτές της Κύπρου στις χώρες στις οποίες ζείτε, λαμπαδηφόροι στο διεθνές επίπεδο του αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας”, κατέληξε.