ΑΚΕΛ: ”Ιδού πώς η κρίση στην Τουρκία επηρεάζει την επίλυση του Κυπριακού”

Ενα πιθανό αδιέξοδο στο Κυπριακό λόγω της κατάστασης στην Τουρκία κρίνεται ως περισσότερο ασύμφορο για τη δική μας πλευρά γιατί αυτό θα εδραίωνε ακόμη περισσότερο το σημερινό διχοτομικό στάτους κβο που για εμάς δεν συνιστά επιλογή. Αυτό αναφέρει σε μελέτη 14 σελίδων το ΑΚΕΛ, το οποίο στην μελέτη του που δημοσιεύει το 24Η κάνει λεπτομερή ανάλυση των πτυχών της κρίσης στην Τουρκία, πώς φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση και πώς μπορεί αυτή η συγκυρία να επηρεάσει την επίλυση του ζητήματος της επίλυσης του Κυπριακού.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο, ”η Κύπρος επηρεάζεται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι οι συνέπειες της κρίσης στα κατεχόμενα, οι οποίες είναι πιο ξεκάθαρες σε σύγκριση με το τραπέζι των συνομιλιών. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας επηρέασε σχεδόν άμεσα το σύνολο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και καταγράφονται έντονες ανησυχίες για πτώση του βιοτικού επιπέδου την αμέσως επόμενη περίοδο εάν συνεχιστεί η κρίση με την ίδια ένταση. Επίσης δεν αποκλείεται η αναδιάταξη κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών ιδιαίτερα στα στρώματα εκείνα των επιχειρηματιών που είναι συνδεδεμένα είτε με κύκλους της κοινότητας Γκιουλέν στα κατεχόμενα, είτε με κύκλους των επιχειρηματιών του ΑΚΡ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του αεροδρομίου Τύμπου, ο Εμρουλλάχ Τούρανλι (ιδιοκτήτης του ομίλου κατασκευών Τασγιαπί), ο οποίος συνελήφθηκε για ανακρίσεις στο πρώτο κύμα συλλήψεων της 17ης Δεκεμβρίου 2013. Η πιο σοβαρή επίπτωση σε αυτό τον άξονα, πρέπει να θεωρείται η αστάθεια της «κυβέρνησης» συνασπισμού Ρεπουμπλικανικού-Δημοκρατικού που αντιμετωπίζει πλέον πιο έντονα τον κίνδυνο κατάρρευσης λόγω διαφωνιών των δύο κομμάτων. Συνεπώς η περίπτωση μιας συνεργασίας Δημοκρατικού Κόμματος και Κόμματος Εθνικής Ενότητας, θα επανέλθει στο προσκήνιο. Πιθανή συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων της Τ/Κ δεξιάς σε επίπεδο «κυβέρνησης» ή και αργότερα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, θα ενισχύσει περαιτέρω τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις όποιες διαφοροποιήσεις του από την Άγκυρα.

Ο δεύτερος άξονας είναι το σημερινό στάδιο διεργασιών για επανέναρξη των συνομιλιών. Σε αυτό το στάδιο ο ρόλος του Πρωθυπουργού Ερντογάν δεν είναι ο καθοριστικότερος. Ο Υπουργός Εξωτερικών είναι εκείνος που αναλαμβάνει το βάρος των κινήσεων της Τουρκίας και αποτελεί παράγοντα που δεν έχει επηρεαστεί συνολικά από την κρίση. Επομένως, η περίπτωση διατήρησης της όποιας κινητικότητας της Τουρκίας στο Κυπριακό σε αυτό το στάδιο δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη”. 

”Tραυματισμένος” ο Ερντογάν-Θα πάει σε πρόωρες εκλογές; 

”Το ΑΚΡ ίσως για πρώτη φορά από την ίδρυσή του εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο πολιτικά τραυματισμένο. Οι δημοτικές εκλογές αναμένεται να δείξουν σε μεγάλο βαθμό το βάθος της φθοράς του κυβερνώντος κόμματος και αναλόγως θα επηρεάσουν τους επόμενους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού. Οι σχεδιασμοί αφορούν πρωτίστως στο μέλλον της προεδρικής του υποψηφιότητας και της συνταγματικής μεταρρύθμισης (στα πλαίσια της οποίας επηρεάζεται σαφώς η λύση του Κουρδικού). 

Αναλόγως του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών αλλά και της πορείας της ενδοϊσλαμικής κρίσης δεν αποκλείεται η προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες κανονικά για το 2015. Οι σχεδιασμοί για πρόωρες εκλογές (πιθανόν πριν ή ταυτόχρονα με προεδρικές) θα εξαρτηθούν επίσης και από τον εσωτερικό κανονισμό του ΑΚΡ που περιορίζει στις τρεις θητείες το βουλευτικό αξίωμα. Η παρούσα είναι η τελευταία θητεία του Πρωθυπουργού Έρντογαν”, τονίζουν τα στελέχη του ΑΚΕΛ.  

Δείτε ολόκληρη την μελέτη ΕΔΩ.