Ακόμα δύο μνημονιακά νομοσχέδια στην Ολομέλεια

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος απέφυγε να διευκρινίσει σε ποια θέματα θα αναφέρονται.


Διαβάστε επίσης για την έκθεση “κόλαφος” της κ. Γιωρκάτζη. Διαβάστε επίσης για το θρίλερ με τη βιωσιμότητα του Κυπριακού χρέους.


“Θα έχουμε ενδεχομένως ακόμη δύο μνημονιακά νομοσχέδια που θα έρθουν την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας”, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος αμέσως μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, που συνέχισε σήμερα τη συζήτηση των μνημονιακών νομοσχεδίων, δίνοντας τον λόγο  σε φορείς και οργανωμένα σύνολα που επηρεάζονται από τα νομοσχέδια.

Ο κ. Παπαδόπουλος έθιξε το θέμα αν δίνεται περαιτέρω χρόνος από την τρόικα για “να συνεχιστεί ο διάλογος και να βελτιωθούν οι προτάσεις” σε διάφορα νομοσχέδια.

Αν υπάρχει χρόνος, είπε, να πάρουμε την έγκριση και θα επιδιώξουμε πολλές πρόνοιες σε πολλά νομοσχέδια ώστε να μην είναι δυσμενείς οι επιπτώσεις στους Κύπριους πολίτες.

Ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς είπε πως όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Πέμπτης.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως “είναι γεγονός ότι από αυτό τον φόρο η Κυβέρνηση είσπραττε 24 εκ. ευρώ, ενώ με την νέα φορολόγηση θα εισπράξει 180 εκ. ευρώ. Γιατί όπως μας έχει λεχθεί είναι συντηρητική η μεθοδολογία της τρόικας σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των εσόδων και επομένως θα επιβάλουν φορολογίες της τάξης των 180 εκ. ευρώ για να εισπράξουν 70 εκ. ευρώ.”

Εχουμε ζητήσει, συνέχισε, να μας δοθούν στοιχεία από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, κατά πόσο έχει γίνει οποιαδήποτε μελέτη, ποιες θα είναι οι απώλειες και το κόστος στην οικονομία, από την σημαντική ύφεση που θα προκαλέσουν αυτές οι φορολογίες στον τομέα ειδικά του τουρισμού, των κατασκευών και της ακίνητης περιουσίας.

Εχουμε ζητήσει, επίσης, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, να μας δοθούν στοιχεία για να εξεταστεί το ενδεχόμενο πτώχευσης αριθμού εταιρειών ενόψει αυτής της φορολογίας κι αν έχει υπολογιστεί ποια θα είναι η απώλεια εσόδων από την απώλεια στο φόρο εισοδήματος, από τις απώλειες που θα έχουμε στο ΦΠΑ, τα αποχετευτικά και τα δημόσια τέλη και την αύξηση της ανεργίας.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε από την Κυβέρνηση να βρεθούν πιο δίκαιες λύσεις όσον αφορά την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. “Αν υπάρχει η βούληση, η θέληση μπορούμε να βρούμε λύσεις που θα είναι πιο δίκαιες”, δήλωσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πληγούν τα μεσαία οικονομικά στρώματα και πως για αυτούς θα είναι καταστροφική αυτή η φορολογία.

“Μια οικογένεια που ανήκει στην μεσαία τάξη, που είχε μια περιουσία με αξίες του 1980, 300 χιλ. ευρώ, πλήρωνε μέχρι το 2011, 375 ευρώ και σήμερα θα πρέπει να πληρώνει 6,450 ευρώ. Μιλούμε για 17 φορές περισσότερο φορολόγηση”, είπε δίνοντας το συγκεκριμένο παράδειγμα.

“Θέλουμε 60 εκ. επιπρόσθετους φόρους πάνω στην κτηματική περιουσία. Αν η Κυβέρνηση έχει την καλή διάθεση να βρούμε την φόρμουλα όπου θα εισπράξουμε πραγματικά 60 επιπρόσθετα εκ. χωρίς να υπάρχουν αυτές οι δυσβάστακτες κοινωνικές αδικίες και ανισότητες. Μπορούμε να βρούμε ένα πιο κοινωνικό δίκαια τρόπο”, συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε πως το κόμμα του θεωρεί κατανοητές τις αντιδράσεις σε σχέση με τα μέτρα που θα πλήξουν την όποια ομάδα ξεχωριστά και συνολικά την κοινωνία μας.

“Παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση που έγινε- και πετύχαμε κάποια πράγματα- δεν παύει οι πρόνοιες του μνημονίου που έχουμε μπροστά μας να είναι επώδυνες”, είπε.

“Μπορούν να γίνουν αλλαγές; Εμείς δηλώνουμε ως ΑΚΕΛ πως αν επιτρέπεται να γίνουν κάποιες αλλαγές έχουμε πάρα πολλές αλλαγές να κάνουμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά το φόρο ακίνητης περιουσίας- που βεβαίως το 90% των πολιτών μας δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία φορολόγησης”, είπε.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές, συμπλήρωσε, που θα θέλαμε να κάνουμε αν υπάρχουν περιθώρια.

“Θεωρούμε ότι η τρόικα, μας έχει υποχρεώσει πριν την τελική υπογραφή να έχουμε περάσει σειρά νομοσχεδίων. Φαίνεται ότι η εμπειρία τους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα την Ελλάδα που μετά την υπογραφή αναιρούνταν, την πληρώνουμε εμείς ως χώρα”, κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο ΠΑΣΥΞΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας ως άδικο. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης είπε πως το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και εξέφρασε την πρόθεση του Συνδέσμου να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ανέφερε έχουν γίνει μελέτες που αποδεικνύουν ότι με το νομοσχέδιο αυξάνεται κατά εννέα φορές ο φόρος ακίνητης περιουσίας που καλείται να πληρώσει ένα ξενοδοχείο.

Είπε ακόμα πως ενώ η Τρόικα ζητά να εισπραχθούν μέσω της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας 60 εκ., εντούτοις με βάση το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης θα εισπραχθούν 180 εκ.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΒ Λάκης Τοφαρίδης πρότεινε τη δημιουργία δήλωσης ακίνητης περιουσίας στην οποία ο κάθε φορολογούμενος θα καταγράφει τα περιουσιακά του στοιχεία με αξίες 1980 και την έκτακτη φορολόγηση της αξίας αυτής, για το 2013, με ποσοστό 3 τοις χιλίοις, που θα υπερκαλύψει, όπως είπε, το ποσό που ζητά η Τρόικα. Αυτό θα λύσει, όπως είπε, το πρόβλημα.

Εκ μέρους του ΚΕΒΕ, ο Μάριος Τσιακκής είπε ότι το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο, και ότι τα νούμερα που ζητούνται είναι αδύνατον να εισπραχθούν από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Εισηγήθηκε την επιβολή οριζόντιας φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας 1,5 τοις χιλίοις για την είσπραξη των 60 εκ. Εάν θέλουμε είπε, να απαλλάξουμε κάποια χαμηλά εισοδηματικά στρώματα από τη φορολόγηση αυτή, τότε οι συντελεστές μπορούν να αυξηθούν μέχρι και 2- 3 τοις χιλίοις.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης Παντελής Λεπτός έκανε λόγο για ένα άδικο, αντιαναπτυξιακό νομοσχέδιο που λειτουργεί σαν αντικίνητρο για επενδύσεις.

Το νομοσχέδιο προνοεί ότι για ακίνητη περιουσία αξίας έως και 150 χιλιάδων ευρώ δεν θα εισπράττεται φόρος από το κράτος. Για ακίνητη περιουσία αξίας 150.001 ευρώ μέχρι μισό εκατομμύριο θα επιβάλλεται φόρος 6 τοις χιλίοις, για ακίνητη περιουσία αξίας 500.001 μέχρι ένα εκατομμύριο θα επιβάλλεται φόρος 8 τοις χιλίοις, ενώ για ακίνητη περιουσία της οποίας η αξία ξεπερνά το ένα εκατομμύριο το κράτος θα επιβάλλει φορολογία 10 τοις χιλίοις.

Ο Διευθυντής του ΤΕΠ Γιώργος Πούφος απέρριψε τα όσα λέχθηκαν περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και είπε ακόμα ότι «οι δανειστές μας, μας έχουν υποβάλει και επιβάλει υπολογισμούς που είναι τα μάλα συντηρητικοί» για να είναι βέβαιοι ότι τα ποσά θα εισπραχθούν. Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο είπε, ήταν «ποταπός, πολύ μικρός σε ποσό» και γι’ αυτό το λόγο κανένας δεν είχε πρόβλημα να τον πληρώσει.

Η Τρόικα έχει δεχθεί και έχει και η Κυβέρνηση βάλει συγκεκριμένο πλάνο να αναμορφώσει το φόρο ακίνητης  ιδιοκτησίας με βάση το δείκτη οίκησης με αξίες που θα είναι κατανεμημένες πιο δίκαια σε σχέση με την ιδιοκτησία και γενικά να μπορέσει να γίνει ορθολογιστική φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «όλα τα προβλήματα, πλην του προβλήματος της δυνατότητας καταβολής στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, παράγονται διότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας», κάτι το οποίο χαρακτήρισε εγκληματικό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΠ, 44 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα θα καταβάλουν με βάση το νομοσχέδιο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ 293 χιλιάδες απαλλάσσονται επειδή η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά το αφορολόγητο ποσό. Επιπρόσθετα από τις 16 χιλιάδες εταιρείες, οι 8900 απαλλάσσονται για τον ίδιο λόγο, ενώ 2500 εταιρείες θα πληρώσουν 111 εκ. ευρώ.

Άλλα 18,896,000 ευρώ θα εισπράξει το κράτος από 1450 φυσικά πρόσωπα των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο, ενώ 40 εκατομμύρια θα εισπραχθούν από 38500 φυσικά πρόσωπα.

Την έντονη αντίδραση τους εξέφρασαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών οι πολύτεκνοι και οι φοιτητές, οι οποίοι επηρεάζονται από την κατάργηση του επιδόματος μάνας, τη μείωση του επιδόματος τέκνου και τη μείωση του εισοδηματικού ορίου για την παροχή της φοιτητικής χορηγίας.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων Παρασκευάς Σαμάρας έκανε λόγο για «πολλαπλό χτύπημα» σε βάρος των πολυτέκνων και για μέτρα που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το δημογραφικό. Μίλησε επίσης για σκληρά μέτρα, που περιέχουν λάθη και αδικίες. Απηύθυνε ύστατη έκκληση στη Βουλή να μην καταργηθεί το επίδομα μάνας, αλλά να μειωθεί και να ανασταλεί η καταβολή του στους δικαιούχους για τέσσερα χρόνια.

Λέχθηκε επίσης ότι το επίδομα μάνας θα πρέπει να διατηρηθεί για τις πολύτεκνες μάνες.

Με την κατάργηση του επιδόματος μάνας υπολογίζεται ότι θα προκύψει ετήσια εξοικονόμηση ύψους 23 εκατομμυρίων και αναμένεται ότι από το μέτρο θα επηρεαστούν 24.600 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα τέκνου το σχετικό νομοσχέδιο προνοεί μείωση κατά 9% που θα αποφέρει εξοικονομήσεις 12,6 εκ., επηρεάζοντας 65 χιλιάδες οικογένειες. Εξάλλου, από τον Ιανουάριο του 2014 θα μειωθεί το εισοδηματικό όριο που ισχύει για τις οικογένειες με δύο έως τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, από 99 χιλιάδες ευρώ σε 59 χιλιάδες, ένα μέτρο που θα επηρεάσει τέσσερις χιλιάδες οικογένειες περίπου και θα αποφέρει εξοικονομήσεις 6,2 εκ. ευρώ. 

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο για την καταβολή του επιδόματος τέκνου μειώνεται από τις 89 χιλιάδες στις 49, από τον Ιανουάριο του 2014, επηρεάζοντας 100 οικογένειες και μειώνοντας τις δαπάνες του κράτους κατά 0,4 εκ. ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2014 μειώνεται επίσης το εισοδηματικό όριο για την καταβολή της φοιτητικής χορηγίας. Συγκεκριμένα για τις οικογένειες με ένα έως δύο παιδιά το εισοδηματικό όριο μειώνεται από τις 100 χιλιάδες στις 59 χιλιάδες ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ως εκ τούτου ο προϋπολογισμός της απαιτούμενης δαπάνης για το 2014 θα μειωθεί κατά 10 εκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη του 2012, η οποία ανέρχεται στα 70 εκ.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Φοιτητικών Ενώσεων Μάριος Σιαμμάς εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής λύπη και δυσαρέσκεια για τα μέτρα που αφορούν τη φοιτητική χορηγία. Είπε ότι οι φοιτητές έχουν ήδη βάλει το λιθαράκι τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με τη στόχευση της φοιτητικής χορηγίας που έγινε πέρσι και έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Για ρατσισμό εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων μίλησε στην Επιτροπή εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ ο Ανδρέας Λουκά, ο οποίος ανέφερε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «τελούν υπό διωγμό».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας στη δημόσια υπηρεσία, ο κ. Λουκά διερωτήθηκε κατά πόσον «είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην εξυπηρέτηση του κοινού». Μίλησε για τις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο, φέρνοντας ως παράδειγμα την παρατεταμένη χρήση των κλιματιστικών που θα γίνεται το καλοκαίρι και απηύθυνε «δραματική έκκληση για συναινετική προσέγγιση».

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ ο κ. Λουκά εισηγήθηκε την πιλοτική εφαρμογή του ωραρίου από τις 7.30/ 8.30 μέχρι τις 15.00/ 16.00 και κατόπιν τη διεξαγωγή μελέτης που θα καταδείξει εάν εξυπηρετείται ο στόχος της αύξησης της παραγωγικότητας.

Η αλλαγή του ωραρίου όπως προνοείται στο νομοσχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη καταβολή υπερωριών και επιδομάτων βάρδιας, σημείωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ