«Ακραία φαινόμενα»: Ο ζεστός Ιανουάριος που σπάει ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη

Τα μετεωρολογικά ρεκόρ σπάνε σε όλη την Ευρώπη με ανησυχητικό ρυθμό τις τελευταίες ημέρες, λένε οι μετεωρολόγοι. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Maximiliano Herrera, ένας κλιματολόγος που παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες, τον Ιανουάριο καταγράφηκε η θερμότερη για την εποχή θερμοκρασία σε τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, η Δανία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Λευκορωσία, η Λιθουανία και η Λετονία,
Στο Korbielów της Πολωνίας, ο υδράργυρος έφτασε τους 19 C (66 F) – μια θερμοκρασία που το χωριό της Σιλεσίας συνηθίζει περισσότερο τον Μάιο και 18 C πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο 1 C για τον Ιανουάριο. Στο Javorník της Τσεχικής Δημοκρατίας ήταν 19,6 C, σε σύγκριση με μέσο όρο 3 C για αυτήν την εποχή του χρόνου.
Οι θερμοκρασίες στο Vysokaje της Λευκορωσίας θα κυμαίνονται κανονικά γύρω στο μηδέν αυτή την εποχή του χρόνου. Την Κυριακή έφτασαν τους 16,4 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου της χώρας κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου.
Σε άλλα μέρη της ηπείρου, τα τοπικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν σε χιλιάδες μεμονωμένους σταθμούς μέτρησης, με σχεδόν 950 να ανατρέπονται μόνο στη Γερμανία από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, είπε ο Herrera.
Η βόρεια Ισπανία και η νότια Γαλλία κατέγραψαν επίσης υψηλές θερμοκρασίες, με 24,9 βαθμούς Κελσίου στο Μπιλμπάο, την πιο ζεστή ημέρα του Ιανουαρίου, και ρεκόρ που έσπασαν σε σταθμούς στην Κανταβρία, τις Αστούριες και την περιοχή των Βάσκων. Μόνο η Νορβηγία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η νοτιοανατολική Μεσόγειος δεν δημοσίευσαν κανένα αρχείο.
«Μπορούμε να το θεωρήσουμε αυτό το πιο ακραίο γεγονός στην ευρωπαϊκή ιστορία», είπε ο Ερέρα. «Ας πάρουμε την περίπτωση του ακραίου καύσωνα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο του 2022 και διαδώστε αυτό το μέγεθος σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή, που περιλαμβάνει περίπου 15 χώρες.
«Μπορούμε αναμφισβήτητα να πούμε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο στην Ευρώπη (από την άποψη της ακραίας ζέστης) είναι συγκρίσιμο με το πιο ακραίο στη Βόρεια Αμερική».
Ο Alex Burkill, ανώτερος μετεωρολόγος στο Met Office, συμφώνησε ότι ήταν ένα ακραίο καιρικό γεγονός. «Ήταν υπερβολική ζέστη σε μια τεράστια περιοχή, η οποία είναι σχεδόν, για να είμαι ειλικρινής, ανήκουστη», είπε.
Ο Burkill είπε ότι μια θερμή αέρια μάζα που αναπτύχθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αφρικής ταξίδεψε βορειοανατολικά σε όλη την Ευρώπη από την Πορτογαλία και την Ισπανία, παρασυρόμενη από υψηλή πίεση στη Μεσόγειο.
«Ήταν ευρέως διαδεδομένο, η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και σχεδόν ολόκληρη η Γερμανία έχουν δει θερμοκρασίες για τον Ιανουάριο να ξεπερνούν τα ρεκόρ», είπε ο Burkill.
«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είχαμε έναν εξαιρετικά ζεστό καιρό στη νότια Αγγλία. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, νομίζω ότι περίπου επτά τοποθεσίες στη νότια Αγγλία κατέγραψαν την πιο ζεστή παραμονή Πρωτοχρονιάς που έχουν καταγραφεί ποτέ».
Ο μετεωρολόγος Σκοτ Ντάνκαν είπε ότι οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη ήταν συγκλονιστικές. «Είχαμε μια πολύ ζεστή νέα χρονιά πέρυσι. Παρατηρήσαμε μακροχρόνια ρεκόρ που καταρρίφθηκαν με μεγάλα περιθώρια σε πολλές χώρες».
Οι αιτίες ήταν δύσκολο να εξακριβωθούν, είπε ο Ντάνκαν, με τη La Niña και την ανώμαλη ζέστη στις επιφάνειες της θάλασσας να παίζουν ρόλο. «Τίποτα από τα παραπάνω εδώ δεν είναι καινούργιο όμως, άρα τι ακολούθησε τις θερμοκρασίες ρεκόρ; Η θερμαινόμενη ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί μας κάνουν τελικά πιο εύκολο να σπάσουν τα ρεκόρ».
Ο καθηγητής Bill McGuire, ο οποίος έχει γράψει για τις συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης, είπε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ήταν προμήνυμα χειρότερου ερχόμενου.
«Το πιο ανησυχητικό σε αυτό είναι ότι –τέτοια είναι η ταχύτητα της παγκόσμιας θέρμανσης– απλά δεν αποτελεί έκπληξη πλέον», είπε. «Είναι μια μικρή αναλαμπή ενός μέλλοντος που θα δει τον χειμώνα να μειώνεται σε μερικούς μήνες θλιβερού, υγρού και ήπιου καιρού, χωρίς παγετό ή χιόνι».
Πηγή: Guardian