Ακριβότερες φέτος οι φλαούνες – Οι αυξήσεις στις τιμές των τυριών

Οι λόγοι που χτυπήθηκε από την ακρίβεια η τιμή της φλαούνας

Η φλαούνα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που συναντάμε μόνο στην Κύπρο την περίοδο του Πάσχα.

Οι φούρνοι ανάβουν την Μεγάλη Πέμπτη για να ετοιμάσουν αυτό το ξεχωριστό έθιμο, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Η παράδοση θέλει οι φλαούνες να παρασκευάζονται πριν από το Πάσχα για να καταναλωθούν την Κυριακή της Αναστάσεως, ώστε να γίνει μια ομαλή διατροφική μετάβαση από τη σαρανταήμερη νηστεία στις μη νηστίσιμες τροφές, όπως είναι τα αυγά και το τυρί που εμπεριέχονται στις φλαούνες.

Ακριβότερες κατά 1 ευρώ το κιλό

Φέτος, λοιπόν, η γενικότερη ακρίβεια επηρέασε και το παραδοσιακό αυτό έδεσμα, όπου οι τιμές πώλησης της φλαούνας καταγράφονται πιο αυξημένες, σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, η μέση τιμή της φλαούνας έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 ευρώ το κιλό, συγκριτικά με το 2022.

Συγκεκριμένα, οι έτοιμες φλαούνες, πωλούνται στις υπεραγορές της Λευκωσίας από 11,50 έως 13 ευρώ το κιλό, στους φούρνους περίπου 13,50 το κιλό, ενώ εξειδικευμένες διάσημες μάρκες πωλούνται από 17 έως 18 ευρώ το κιλό.

Συνεπώς, φέτος η μέση τιμή της φλαούνας κυμαίνεται στα 12,25 ευρώ, ενώ το 2022 κυμαινόταν στα 11,10 ευρώ, το 2021 στα 9,18 με 9,71 ευρώ και το 2020 στα 9 ευρώ.

Παραγγελίες κατευθείαν στον πελάτη

Όπως εξηγεί η αρτοποιός και ζαχαροπλάστης της Loullis Artisanal Bakery Παρασκευή Λουλλή, φέτος η τιμή της φλαούνας «αυξήθηκε μόνο 1 ευρώ, δηλαδή από τα 16 ευρώ το κιλό στα 17 ευρώ το κιλό», ενώ θα μπορούσε να φθάσει και τα 18 ευρώ το κιλό για να ανταπεξέλθει στα αυξημένα κόστη.

Όπως σημειώνει, η κ. Λουλλή παρασκευάζει τις χειροποίητες φλαούνες κατόπιν παραγγελίας και τις στέλνει απευθείας στον πελάτη.

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχουν αρκετές παραγγελίες απαντά ότι υπάρχει πολλή δουλειά, με τους περισσότερους να κάνουν εγκαίρως τις παραγγελίες τους, για να προλάβει να τις ετοιμάσει, ενώ υπάρχουν και οι πελάτες της τελευταίας στιγμής.

Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριο Δρουσιώτη, η αύξηση στις τιμές των φλαούνων για το φετινό Πάσχα οφείλεται στο ότι «αυξήθηκε η τιμή στην πρώτη ύλη του γάλατος από τους παραγωγούς, καθώς και στην ακρίβεια που μαστίζει τον τελευταίο χρόνο τον κόσμο, με το αυξημένο κόστος στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα».

Το παραδοσιακό τυρί της φλαούνας

Όσον αφορά στο τυρί, παραδοσιακά χρησιμοποιείται το τυρί της φλαούνας και πλέον το κεφαλοτύρι.

Ενδεικτικά, η τιμή στο τυρί της φλαούνας στις υπεραγορές ανέρχεται στα 14 με 16 ευρώ το κιλό, ενώ το κεφαλοτύρι κυμαίνεται από 13 έως 16 ευρώ το κιλό.

Το τυρί της φλαούνας είναι ένα ειδικό τυρί, το οποίο φτιάχνεται μόνο στην Κύπρο από αγελαδινό ή πρόβειο γάλα στα τυροκομεία της χώρας.

«Δικαιολογημένη η αύξηση στην τιμή»

Το Economy Today επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου τυροκόμων Κύπρου Μάριο Κωνσταντίνου, ο οποίος μας αναφέρει ότι η αύξηση του ενός ευρώ στην τιμή πώλησης των φλαούνων είναι «λογική και δικαιολογείται απόλυτα».

Ερωτηθείς για το πού οφείλεται η αύξηση εξηγεί ότι «οφείλεται εξολοκλήρου στην αύξηση τιμών των αιγοπρόβειων γαλάτων, η οποία πηγάζει από τη συμφωνία της 1ης Σεπτεμβρίου 2022 που περιλάμβανε αυξήσεις στις τιμές των τυριών ΠΟΠ.

Επίσης, ο δεύτερος προάγοντας που επηρεάζει την ακρίβεια στην τιμή των τυριών είναι το αυξημένο κόστος στην ενέργεια, στο ρεύμα, λέγοντας ότι «το 2023 μπήκε πολύ άσχημα».

Τα αυξημένα κόστη των ζωοτροφών, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, και του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι δυσβάσταχτα ειδικά για τους αιγοπροβατοτρόφους, τονίζει.

Αυξήσεις 25% στις τιμές των τυριών 

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, η αύξηση στην τιμή των τυριών κυμαίνεται στο 25% φέτος, σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπολογίζει ότι οι τιμές δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμη και ενδέχεται να αυξηθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα. «Φαίνεται ότι οι τιμές των αιγοπρόβειων τυριών συνεχίζουν την ανοδική τάση, δέχονται φοβέρες πιέσεις και μπορεί μέσα στον μήνα να δούμε και άλλη αύξηση».

Όπως εξηγεί το αγελαδινό τυρί είναι πιο φθηνό με την μέση τιμή να ανέρχεται στα 70 λεπτά το λίτρο, ενώ το αιγινό ανέρχεται στα 90 λεπτά το λίτρο και το πρόβειο στο 1,40 ευρώ το λίτρο. «Το κάθε τυρί έχει διαφορετική απόδοση, με το αιγοπρόβειο να είναι πιο δύσκολο, λίγο χειρότερο στην τυροκόμηση».

Ωστόσο, υπάρχουν τυριά ανάμεικτα, με διάφορα γάλατα και από τα τρία είδη.

Όσον αφορά στο κεφαλοτύρι, αυτό εισάγεται από την Ελλάδα και η αύξηση στο πρόβειο είναι τεράστια, δηλαδή στο 1,70 ευρώ το λίτρο, συμπληρώνει.

Συνολικά στην Κύπρο υπάρχουν 20 μεγάλα τυροκομεία, ενώ με τα μικρότερα πλησιάζουν στον αριθμό τα 100 τυροκομεία, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Κύπρο.

πηγή: Economy Today