Α. Κυπριανού: Το είπε και το έκανε – Στη δημοσιότητα η επίμαχη επιστολή προς τον Α. Νεοφύτου για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ (doc)

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για το επίμαχο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είχε σημειώσει πως το 1999 ο ΔΗΣΥ ήθελε να πουλήσει την ΣΥΤΑ για 125εκ ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προκάλεσε τον Α. Κυπριανού να του αποστείλει τη συγκεκριμένη επιστολή και αν το έκανε θα υπέβαλε την παραίτηση του από Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.    

O Αβέρωφ Νεοφύτου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά : «O ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε σήμερα ότι το 1999, κατέθεσα πρόταση για πώληση της ΑΤΗΚ για 125 εκ ευρώ. Θα αναμένω για όσο καιρό χρειαστεί, μέχρι να βρει στοιχειά που να αποδεικνύουν αυτό που έχει πει. Αν τα βρει, εγώ δηλώνω ότι δεν μπορώ να είμαι ηγέτης του ΔΗΣΥ. Αν βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτό που είπε, δεν μπορώ να παραμείνω ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού. » 

Δείτε τη σχετική επιστολή του Α. Κυπριανού στον Α. Νεοφύτου ΕΔΩ.

Άμεση απάντηση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό

Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του απάντησε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ:

“Μετά την παραλαβή απόψε επιστολής του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ έχει διασαφηνιστεί το ζήτημα που εγέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας Βουλής. Αποδεικνύεται ότι τα πραγματικά γεγονότα ήταν όπως τα ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού σήμερα στη Βουλή και ότι ουδέποτε κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ έναντι κάποιου τιμήματος. Εξάλλου, ουδέποτε η κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη είχε προχωρήσει σε οποιανδήποτε απόφαση για πώληση της ΑΤΗΚ.

Σχετικά πρέπει να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα σημεία, όπως αναφέρονται και στην απαντητική επιστολή του προέδρου του κόμματος προς τον κ.Α.Κυπριανού.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 47.536, ημερομηνίας 24 Μαρτίου 1998, που επαναβεβαιώθηκε με την απόφαση αρ. 49.095, ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου 1999, δεν έκανε λόγο για πώληση της ΑΤΗΚ, αλλά για μετατροπή της σε μετοχική εταιρεία. Εν πάση περιπτώσει ο κ.Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ήταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου ούτε στη μια ούτε στην άλλη ημερομηνία. Οι δυο αποφάσεις είναι στη διάθεση του καθενός προκειμένου να διαπιστώσει ότι γίνεται λόγος μόνο για μετατροπή της ΑΤΗΚ σε μετοχική εταιρεία (και όχι για πώληση) και, φυσικά, δεν αναφέρεται κανένα ποσό χρημάτων.

Το σχετικό νομοσχέδιο, αρ. 3483, με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2001, που κατατέθηκε στη Βουλή επί υπουργίας Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ως αντικείμενο, επίσης, τη μεςτατροπή της ΑΤΗΚ σε μεροχική εταιρεία και όχι την πώλησή της.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ συγχέει άσχετα γεγονότα και θεωρεί ότι μια εκτίμηση που είχε γίνει από την Τράπεζα Αναπτύξεως το 1996 για την αξία της ΑΤΗΚ,  ήταν και… η τιμή πώλησης. Ποιά σχέση όμως μπορούσε να έχει ο Α.Νεοφύτου (ο οποίος το 1996 ήταν… δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς) με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Αναπτύξεως; Και πώς ο γ.γ. του ΑΚΕΛ μπορεί να ισχυρίζεται ότι έφερε ο ίδιος νομοσχέδιο «με τιμή πώλησης 125 εκατομμύρια ευρώ» όταν κάτι τέτοιο δεν συνέβηκε ποτέ;”