Αλέξανδρος Ερωτοκρίτου: «Νοσηλεύουμε ασθενείς σε πατώματα…»

Μετά την χθεσινή είδηση με τίτλο «Bullying» από την Νοσηλευτική Διοίκηση του  Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου σύμφωνα με καταγγελίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες μέλη Νοσηλευτικής Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού προβαίνουν σε έντονο εργασιακό εκφοβισμό εις βάρος Νοσηλευτών με σκοπό την κάλυψη επιπροσθέτων αναγκών και κενών που υπάρχουν στο Νοσοκομείο, έφτασε στα γραφεία μια επιστολή η οποία πραγματικά μας «άνοιξε» τα μάτια για τις συνθήκες εργασίας και για τον πως εργάζονται οι νοσηλευτές.

Ο Νοσηλευτικός Λειτουργός ΤΑΕΠ, Λειτουργός Προνοσοκομειακής, MEDEVAC, SAR και μέλος του ΔΣ ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ Αλέξανδρος Ερωτοκρίτου βρήκε το θάρρος και εξέφρασε με λόγια όσα εδώ και καιρό «φωνάζουν» στους αρμόδιους για να ακούσουν.

Ο παιδότοπος του Γ.Ν.Λεμεσού έγινε θάλαμος για νοσηλεία παιδιών (31.1.19)

«Δυσκολεύομαι να εκφράσω με λόγια τον θύμο μου και τη στεναχώρια μου για το πώς καταντήσετε την πατρίδα μου. Χρόνια μελετών επί των μελετών πληρώνοντας εκατομμύρια των εκατομμυρίων για να φέρετε τον καλύτερο σχεδιασμό στην Υγεία. Μπράβο σε όλους εξαιρετικά!! Τα καταφέρετε, μας φέρατε τον καλύτερο σχεδιασμό», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει να αναφέρει:

Μέρος της επιστολής:

Εργάζομαι σε δημόσιο νοσηλευτήριο και είμαι πολίτης αυτής της χώρας, αλλά αυτή την κατάντια που αντικρίζουν τα μάτια μου δεν την είχα ζήσει ξανά ποτέ μου. Νοσηλεύουμε ασθενείς στο πάτωμα και βριζόμαστε μεταξύ μας ποιος θα πάρει το πρώτο φορείο.

Τα Νοσοκομεία υπερπλήρη και δεν ξέρουμε που να πάμε τους ασθενείς. Τα φορεία των ασθενοφόρων γεμάτα και το σύστημα να αιμορραγεί χωρίς λύσεις. Ψάχνουμε τους χρυσοπληρωμένους διευθυντές του ΟΚΥΠΥ για να μας δώσουν λύσεις και αυτοί μας κοιτάζουν ανήμποροι, με απορία και μας ικετεύουν να τους βοηθήσουμε για να βρούμε εμείς τις λύσεις. Παίρνουμε οδηγίες από τις διευθύνσεις μας να μην διαμαρτυρόμαστε γιατί ο ΟΚΥΠΥ δεν είναι έτοιμος. Δεν πειράζει που κανένας δεν μας ενημέρωσε για το ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθούμε σε καθεστώς ΟΚΥΠΥ. Δεν πειράζει που υποτίθεται ότι περιμέναμε τη μετάβαση μας στον “μαγικό οργανισμό οργανισμό του ΟΚΥΠΥ” την 1η μέρα του 2019 για να πάρουμε ανάσα, για να λυθούν όλα τα προβλήματα των νοσοκομείων μας, όπως δήθεν μας έλεγαν.

Δεν πειράζει που ενώ κάνω μαλάξεις σε ασθενή σε ανακοπή πρέπει να τον εγκαταλείψω για να ανταποκριθώ σε τροχαίο ατύχημα με το ασθενοφόρο. Δεν πειράζει που από τη στολή μου στάζει αίμα, άλλα δεν μπορώ να την αλλάξω γιατί δεν υπάρχει χρόνος.

Δεν πειράζει που δεν μπορούμε να στείλουμε επιστολές διαμαρτυρίας, γιατί δεν υπάρχει αρχείο, δεν υπάρχει επιστολόχαρτο και δεν υπάρχει κανένας να απαντήσει έστω τα τηλέφωνα μας εκεί στον λεγόμενο ΟΚΥΠΥ. Δεν πειράζει γενικά που ο ΟΚΥΠΥ δεν είναι έτοιμος για καμιά διαδικασία.

Με πειράζει που κοροϊδέψετε 5 χιλιάδες εργαζόμενους και όλους τους πολίτες αυτής Δημοκρατίας ότι με την αυτονόμηση των Νοσοκομείων το σύστημα θα γίνει γη της επαγγελίας. Με πειράζει που με την υπομονή και την ανέχεια μας τα τελευταία χρόνια με την πρόφαση της κρίσης είμαστε συνένοχοι στην κατάσταση που επικρατεί ενώ με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τον ΟΚΥΠΥ διορθώναμε την κατάσταση δύο φορές. Με πειράζει που είναι ο δεύτερος μήνας λειτουργίας αυτού του οργανισμού και οι πολίτες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται για ένα κρεβάτι, για ένα ραντεβού. Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει υπουργέ της Υγείας γιατί ασκήσατε τόση πίεση να λειτουργήσει ο ΟΚΥΠΥ, ένας οργανισμός που φαίνεται να μην μπορεί να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς και τους προγραμματισμούς εκατομμύριών ευρώ. Τέλος εάν θεωρήσετε ότι αυτή είναι μια κατευθυνόμενη επιστολή διαμαρτυρίας πλανάστε, αυτή είναι μια επιστολή για κραυγή βοήθειας που εδώ και μέρες προσπαθώ να περάσω στα κλειστά αυτιά του ΟΚΥΠΥ.

Οι απειλές

Οι Νοσηλευτές καταγγέλλουν ότι μέλη της Νοσηλευτικής Διοίκησης Λεμεσού τους  τηλεφωνούν ή τους καλούν στα γραφεία της Διοίκησης και εν μέσω απειλών (π. χ επιπτώσεις στη αξιολόγηση, μετακίνηση από το τμήμα που εργάζονται κ.α) τους αναγκάζουν να εργαστούν στην μοναδική εβδομαδιαία μέρα ανάπαυσης (Day off)  που έχουν και μάλιστα σ’ άλλο τμήμα από ότι εργάζονται. Σημειώνεται ότι η μέρα ανάπαυσης (Day off) κατοχυρώνεται από τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Και εδώ να σημειωθεί ότι Υπουργείο Υγείας δεν έχει ποτέ προβεί σε τέτοιου είδους δηλώσεις  ή εγκυκλίους.  Όπως έχουμε πληροφορηθεί οι Νοσηλευτές που υπέστηκαν εργασιακό εκφοβισμό εξετάζουν με νομικούς το ενδεχόμενο της επίσημης καταγγελίας στα αρμόδια σώματα.

Της Νικολέτας Χρήστου