Η αλήθεια πίσω από τις «κλοπές» εταιρειών από το ΤΕΕ

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Ως ανακριβή χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι, τα όσα γράφονται στα ΜΜΕ περί κλοπής εταιρειών από το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών τονίζοντας πως αυτό δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο πέραν από τη δημιουργία εντυπώσεων, πλην όμως εντοπίζουν πρόβλημα στην ερμηνεία του περί Εταιρειών Νόμου.

Διερωτήθηκαν μάλιστα σε τι αποσκοπούν τα εν λόγω δημοσιεύματα τα οποία στο τέλος της ημέρας προκαλούν μόνο προβλήματα στην ήδη λαβωμένη εικόνα της κυπριακής οικονομίας. «Είναι αλήθεια ότι το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών χρειάζεται σοβαρότατη βελτίωση αλλά ας μην κινδυνολογούμε αχρείαστα και ας μην πυροβολούμε μόνοι μας τα πόδια μας», τόνισαν, προσθέτοντας πως αν στόχος είναι ο ίδιος ο Έφορος Εταιρειών τότε είναι καλύτερα να το που δημόσια.

Το τελευταίο διάστημα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περιστατικά τα οποία αφορούν την κλοπή από το αρχείο του Εφόρου Εταιρειών, με πιο πρόσφατο αυτό της εταιρείας  Spinel Development Limited, η οποία άλλαξε χέρια, χωρίς να έχει γίνει ποτέ πράξη πώλησης ή μεταβίβασης. Πρόκειται για εταιρεία η οποία διαθέτει στη Ρωσία περιουσία πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πλην όμως αυτή τη φορά δεν είναι μόνο ρωσικών συμφερόντων. Μέτοχοι σε αυτή την εταιρεία είναι μεγάλοι Ευρωπαίοι επενδυτές αλλά και τράπεζες του εξωτερικού.

 Το 24h προχώρησε σε έρευνα για τα όσα δημοσιεύονται και εξηγούμε σήμερα τη διαδικασία που ακολουθείται από το ΤΕΕ σε ότι αφορά τις εταιρείες. Όπως εξήγησαν επιχειρηματικοί και νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν πολύ καλά τις διαδικασίες που ακολουθούνται εξήγησαν αρχικά πως το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών (ΤΕΕ )δεν έχει καμία ευθύνη για τις αλλαγές που γίνονται στα μητρώα των Εταιρειών, δηλαδή αλλαγές μετοχών, διευθυντών, κλπ. Με βάση τα πάρα πάνω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι κακώς επιρρίπτονται ευθύνες σε αυτό το τμήμα. Όπως ενημερωθήκαμε, είναι ευθύνη των Εταιρειών να κρατάνε μητρώο μελών και επιβαρύνσεων και απλά έχουν υποχρέωση να κοινοποιούν τις αλλαγές στο ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ δεν λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις, στη διαδικασία, ούτε έχει ευθύνη να ελέγξει αυτές τις αλλαγές. Απλά κοινοποιώντας τις αλλαγές κάποιος μπορεί το ΤΕΕ να προχωρήσει σε έλεγχο της εταιρείας και μεταξύ άλλων να επιβεβαιώσει τα ονόματα των ιδιοκτητών και των μετόχων. Εξήγησαν δε πως, δεν χάθηκαν ούτε κλαπήκαν εταιρείες αφού είναι ευθύνη του γραμματέα της κάθε εταιρείας να κρατά το πραγματικό αρχείο και έτσι εύκολα μπορεί κάποιος να αποδείξει την πραγματικότητα.

 Παράλληλα όμως με τα πιο πάνω, το 24h εξέτασε και την περίπτωση Εταιρείας, τα στοιχεία της οποίας κατέχουμε, όπου επειδή το Δικαστήριο αδυνατεί να αντιληφθεί τον περί Εταιρειών Νομό ταλαιπωρεί με διατάγματα που το ίδιο έκδωσε υπέρ αυτών που παρανόμησαν και «αναγκάζει» τους πραγματικούς μετόχους να πληρώσουν για να ξεμπλέξουν γρήγορα και σίγουρα όχι δικαστικά αφού δεν αναγνωρίζει τα Μητρώα της Εταιρείας.

 Ο Έφορος

Το 24h επικοινώνησε και με τον Έφορο Εταιρειών Σπύρο Κόκκινο, ο οποίος αναφερόμενος στο τελευταίο περιστατικό, εξήγησε πως ήδη δόθηκαν οδηγίες για επαναφορά στην προτέρα κατάσταση όλων των αλλαγών που έγιναν γιατί όπως όλα δείχνουν πρόκειται για πλαστογραφία. Ερωτηθείς, εάν υπάρχει πρόβλημα στην υφιστάμενη νομοθεσία, ο κ. Κόκκινος εξήγησε πως το πρόβλημα δεν αφορά τη νομοθεσία αλλά πρέπει να βρεθεί ο τρόπος εκείνος όπως τα έντυπα που υποβάλλονται στο Τμήμα το Εφόρου Εταιρειών, χωρίς να γίνονται σε αυτά παρεμβάσεις. Να αναφέρουμε πως το πρόβλημα παρατηρείται κατά τη κοινοποίησης στον Έφορο Εταιρειών, των αλλαγών στη διοίκηση και τη σύνθεση των μετόχων μιας εγγεγραμμένης εταιρείας.

Το Τμήμα Εφόρου επικαλείται τη νομοθεσία και δέχεται κάθε κοινοποίηση που του κατατίθεται, χωρίς την προσκόμιση πρόσθετων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπήρξαν μετοχικές ή διοικητικές αλλαγές σε μια εταιρεία. Όπως εξήγησε ο Έφορος, ένας πιο ορθολογιστικός τρόπος κατάθεσης των εγγράφων είναι η αλλαγή του ατόμου το οποίο τα προσκομίζει στον έφορο.

Εξήγησε πως μέχρι σήμερα κατατίθενται από τη γραμματεία μιας εταιρείας ωστόσο ένας ασφαλέστερος τρόπος είναι η υποβολή των εν λόγω καταστάσεων από δικηγόρο ή ελεγκτή ο οποίος ελέγχεται. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα μειωθεί στο ελάχιστο η περίπτωση πλαστογραφίας.