Άλλα 104 άτομα συνελήφθησαν σε διαδήλωση συμπαράστασης

Άλλα 104 άτομα συνελήφθησαν χθες σε διαδήλωση που προγραμματιζόταν στη Χαλκηδόνα (Καντίκιοϊ) στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης προς συμπαράσταση στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι για τον διορισμό του Πρύτανη είχαν δεχτεί προχθές το βράδυ επίθεση από την τουρκική αστυνομία.

Η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας παρά την απαγόρευση ξεκίνησε στη Χαλκηδόνα στις 18.00 το απόγευμα και η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 104 άτομα. Όπως μεταδίδουν αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης, φοιτητές προσπάθησαν να μπουν στο καράβι για να μεταβούν στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης για να λάβουν μέρος στην διαμαρτυρία ωστόσο η αστυνομία δεν τους επέτρεψε καν να μπουν στο καράβι λέγοντάς τους ‘απαγορεύεται’.

Νωρίτερα η επαρχιακή διοίκηση Χαλκηδόνας είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με πρόφαση την πανδημία και προειδοποίησε πως σε περίπτωση διαδηλώσεων θα υπάρξει παρέμβαση αστυνομίας. Η διαδήλωση ξεκίνησε και η αστυνομία μετά τις ανακοινώσεις της άρχισε την παρέμβασή της με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Οι φοιτητές που έφευγαν στα γύρω σοκάκια συλλαμβάνονταν, τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ. Οι ίδιες πηγές των αντιπολιτευτικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει ακόμη και τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας Μπαρίς Ατάι καθώς και τον Επαρχιακό Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Χαλκηδόνας Αλί Ναρίν. Οι κάτοικοι της περιοχής στηρίζοντας τους διαδηλωτές βγήκαν στα μπαλκόνια και στα παράθυρα των σπιτιών τους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια όπως έκαναν και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων Γκεζί.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομική διεύθυνση Κων/πολης, αναφέρει ότι “έπειτα από τις προσκλήσεις για συγκεντρώσεις στη Χαλκηδόνα με το σύνθημα ‘Δεν θέλουμε διαχειριστή Πρύτανη’ έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα σε διάφορα σημεία”. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι γύρω στις 17.00 το απόγευμα άρχισαν να προειδοποιούν την ομάδα των 250-300 ατόμων που άρχισαν να συγκεντρώνονται υπενθυμίζοντάς τους την απόφαση της επαρχιακής διοίκησης της Χαλκηδόνας ότι απαγορεύτηκαν για 7 μέρες οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Στη συνέχεια σε διάφορα σημεία άτομα της ομάδας προκάλεσαν ζημιά σε οχήματα της αστυνομίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι 93 άτομα συνελήφθησαν.

Πάντως ο Δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς από το λογαριασμό του στο τουίτερ κάλεσε τον διορισθέντα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν Πρύτανη Μελίχ Μπουλού να παραιτηθεί. Ο διορισμός Μπουλού ο οποίος είναι κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προκάλεσε το μένος των φοιτητών οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και ένα μήνα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΧΡ)