Αλλάζει από αύριο το σύστημα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν νέες προϋποθέσεις για εξασφάλιση ταυτοτήτων νοσηλείας, κατάργηση της κατηγορίας δικαιούχων «Β», διαφοροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, εισαγωγή νέων τελών για φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και αύξηση των τελών που καταβάλλονται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Από αύριο 1η Αυγούστου, όλοι οι δικαιούχοι ασθενείς που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτηρίων θα καταβάλλουν €3,00 για επίσκεψη σε γενικό γιατρό και €6,00 για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.

Επιπρόσθετα, θα καταβάλλουν το τέλος των €0,50 για κάθε χορηγούμενο φάρμακο και για κάθε εργαστηριακή εξέταση με μέγιστη δυνατή χρέωση τα €10,00 ανά συνταγή φαρμάκων ή ανά έντυπο παραπομπής εργαστηριακών εξετάσεων, αντίστοιχα.

Τα τέλη για φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις θα καταβάλλονται με τη χρήση των «ενσήμων υγείας» τα οποία θα προαγοράζονται, είτε από τα κρατικά νοσηλευτήρια, είτε από τα ταχυδρομεία, και θα επικολλούνται στις συνταγές φαρμάκων και στα έντυπα παραπομπής εργαστηριακών εξετάσεων.

Πολίτες οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι ταυτότητας νοσηλείας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των κρατικών νοσηλευτηρίων καταβάλλοντας €15,00 για επίσκεψη σε γενικό γιατρό και €30,00 για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.

Οι ασθενείς που επισκέπτονται τις Πρώτες Βοήθειες θα καταβάλλουν το ποσό των €10,00, ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες που θα τους παρασχεθούν, με εξαίρεση κάποιες ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, οι στρατιώτες, οι ανάπηροι αγώνων, ένοικοι συγκεκριμένων ιδρυμάτων κλπ.

Για την απόκτηση ταυτότητας νοσηλείας που εκδίδεται κατά κανόνα σε Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες, μόνιμους κατοίκους Κύπρου, από αύριο 1η Αυγούστου, θα πρέπει ο καθένας:

(α) να έχει καταβάλει εισφορές σε ασφαλιστέες απολαβές ή/και έχουν λογιστεί υπέρ του εξομοιούμενες περίοδοι ασφάλισης, τουλάχιστον για τρία συνολικά έτη

(β) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ταυτότητα νοσηλείας θα πρέπει να έχει τακτοποιημένες τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, η κατηγορία των δικαιούχων «Β» καταργείται και τα εισοδηματικά κριτήρια διαφοροποιούνται.

Ταυτότητα νοσηλείας παρέχεται σε άτομα, χωρίς εξαρτώμενους, των οποίων το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €15,400 καθώς και σε μέλη οικογενειών, των οποίων το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €30,750, αυξανόμενο κατά €1,700 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ