Αλλαγή ωραρίου στα σχολεία: Ποιοι λένε ΝΑΙ & ποιοι αντιδρούν

Ξεκινά διάλογος – Προβληματισμοί εκπαιδευτικών – γονιών – Έτοιμη να βοηθήσει η ΟΕΒ

Άνοιξε συζήτηση για την αλλαγή προσέλευσης των μαθητών/ μαθητριών στα σχολεία κάθε πρωί. Στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ο πρόεδρος της Παύλος Μυλωνάς πρότεινε την έναρξη των μαθημάτων στα δημοτικά στις 8:00 π.μ. και σε λύκεια και τεχνικές σχολές στις 8:30. Πρότεινε, επίσης, όπως επεκταθεί η διδακτική ώρα στα 50 λεπτά από τα 45 που είναι σήμερα στη μέση και τεχνική εκπαίδευση, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η διδασκαλία.

Η Offsite έλαβε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων οι οποίοι βλέπουν οι πλείστοι με θετικό φακό την πρόταση νοουμένου ότι θα ληφθούν οι ορθότερες αποφάσεις. Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομος Προδρόμου, σε δήλωσή του την Τετάρτη 2022 δήλωσε ότι είναι θετικός στο διάλογο.

Τι είπε ο  Πρόδρομος

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του την Τετάρτη ανέφερε ότι «Τίθεται και το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, ανεξάρτητα αν είναι πρωινά ή ολοήμερα. Είχαμε προτείνει την έναρξη διαλόγου και πριν από ένα χρόνο, γιατί πράγματι, κατά γενική ομολογία, πρέπει να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Ζητήσαμε τότε απόψεις από όλες τις πλευρές, τα οργανωμένα σύνολα, τους εμπλεκόμενους φορείς. Εξαιτίας όμως και της πανδημίας δεν προχώρησε το θέμα. Μπορούμε τώρα ωστόσο να το συζητήσουμε».

«Το Υπουργείο», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «βλέπει θετικά τη διαφοροποίηση και προσαρμογή των ωραρίων των σχολείων στις σημερινές κοινωνικές ανάγκες και στον τρόπο ζωής. Βεβαίως, το θέμα σχετίζεται και με τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο κάτι το οποίο πρέπει να το συζητήσουμε».

«Καλωσορίζουμε όμως», πρόσθεσε, «την πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και την επιθυμία να γίνει ένας διάλογος. Χρειάζεται συζήτηση, να ακουστούν όλες οι πλευρές -και οι εκπαιδευτικοί και οι οργανωμένοι γονείς και οι κοινωνικοί φορείς που επηρεάζονται. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν ευχής έργον -αν διαφοροποιήσουμε τα ωράρια- να μην είναι ένα και μοναδικό το ωράριο για όλα τα σχολεία. Θα είμαστε εκεί, θα συμμετάσχουμε στον διάλογο, και ελπίζω, αν υπάρξουν αποτελέσματα και κοινή θέληση, να προχωρήσουμε σε βελτιωτικές αλλαγές».

Σε ερώτηση αναφορικά με το ποιο θα ήταν το πιο “σωστό” ωράριο προσέλευσης, ο Υπουργός ανέφερε: «Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει απόλυτα σωστό και απόλυτα λάθος. Θα πρέπει να είναι ρυθμίσεις που να βοηθούν, να εξυπηρετούν τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες τόσο του σχολείου όσο και των οικογενειών. Γενική διαπίστωση ήταν ότι, τουλάχιστον για τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, το σχολείο ξεκινάει πολύ νωρίς. Όμως σε μια τέτοια συζήτηση το κάθε συν έχει και ορισμένα ζητήματα που πρέπει να τα συζητήσουμε, άρα λοιπόν δεν θέλω να προκαταλάβω τον διάλογο. Υπογραμμίζω όμως ότι η προσαρμογή του ωραρίου στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες προϋποθέτει και την ανάπτυξη συλλογικών συγκοινωνιών. Αν υπάρξει η θέληση και η απόφαση, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει και δημόσιες συγκοινωνίες για τη μεταφορών μαθητών/τριών προς και από τα σχολεία».

Κ. Χατζησάββας – ΟΕΛΜΕΚ: Υπάρχουν θέματα προς συζήτηση

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας σχολιάζοντας την κουβέντα που γίνεται ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που συζητείται. Πρόκειται για μια αναφορά που έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής.

«Εμείς ως ΟΕΛΜΕΚ θεωρούμε ότι δεν είναι μια εύκολη συζήτηση η αλλαγή ωραρίων στα σχολεία. Σαφώς επηρεάζει την οικονομία και τους γονείς που θα πάνε δουλειά Εάν αλλάξουν τα ωράρια των σχολείων πρέπει να διαμορφωθεί και το καθεστώς εργασίας  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσμετρήσουμε και άλλα δεδομένα όπως τις κλιματολογικές συνθήκες στην Κύπρο και την έλλειψη κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας». Ο κ. Χατζησάββας εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για τη θέση που έθιξε ο κ. Μυλωνάς ότι πρέπει να αυξηθεί στα 50 λεπτά ο χρόνος διδασκαλίας.

Μύρια Βασιλείου – ΠΟΕΔ: «Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό»

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι το θέμα αλλαγής προσέλευσης των μαθητών/τριών στα σχολεία είναι πολυπαραγοντικό αφού επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής. Η κα Βασιλείου τάχθηκε υπέρ του διαλόγου εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη της με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας.

Χαράλαμπος Διονυσίου – Γονείς Μέσης: «Να αλλάξουν ωράρια και αλλού»

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου ανέφερε ότι «εάν αλλάξουν τα ωράρια προσέλευσης στα σχολεία, πρέπει να αλλάξουν και στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα». Ο κ. Διονυσίου ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να μελετηθούν και άλλα επί μέρους θέματα και κυρίως να υπάρξουν αναβαθμισμένα δρομολόγια λεωφορείων.

Φρίξος Ζεμπύλας – Γονείς Δημοτικής – «Θα στείλουμε ερωτηματολόγια»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Φρίξος Ζεμπύλας μιλώντας στην Offsite παρατήρησε ότι υπάρχουν δυο θέματα: Πρώτο: Η κατάλληλη ώρα προσέλευσης στα σχολείαΔεύτερο: Η ιδανική ώρα έναρξης των μαθημάτων που είναι στις 08:30 το πρωί. Εμείς σαν Συνδεσμος θα ζητήσουμε τις απόψεις των Συνδέσμων Γονέων και μετά θα διαμορφώσουμε την άποψη μας». Όπως διευκρίνισε θα σταλούν ερωτηματολόγια στους Συνδέσμους Γονέων.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Ζεμπύλα, «μας ενδιαφέρει εάν τα παιδιά του Δημοτικού μεταφερθούν στο σχολείο στις 07:00 το πρωί να περάσουν την ώρα τους εποικοδομητικά μεχρι την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάποιοι αρμόδιοι να τους προσέχουν».

Μιχάλης Αντωνίου – ΟΕΒ: «Είμαστε έτοιμοι για συζήτηση»

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «είμαστε απόλυτα θετικοί σε συζήτηση για την αλλαγή των ωραρίων προσέλευσης στα σχολεία. Στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας θα μελετήσουμε ότι χρειαστεί. Ωστόσο, η προσαρμοστικότητα πρέπει να υλοποιηθεί με ορθές υποδομές».

Γ. Καρούσος: «Θα γίνει μελέτη»

Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «ήδη συζητήσαμε με  τον συνάδελφο Υπουργό Παιδείας το θέμα και εφόσον γίνει αλλαγή τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους μαθητές όποτε θα ανοίγουν τα σχολεία. Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα προβεί σε μελέτη εάν η αλλαγή ωραρίου προσέλευσης μαθητών στα σχολεία θα βοηθήσει στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Παράλληλα, ο Υπουργός ανέφερε ότι από το Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί η μεταφορά των μαθητών του Δημοτικού από πόρτα σε πόρτα.

πηγή: Offsite