Αλλαγή σκυτάλης για την Προεδρία της ΕΕ


Διαβάστε επίσης, ΔΗΚΟ: Το 2013 να είναι χρονιά υπέρβασης της κρίσης και Οικολόγοι: Ευχές για Ελεύθερο και Οικολογικό 2013


Είναι η έβδομη φορά που η Ιρλανδία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο που η Ένωση και ειδικά η Ευρωζώνη μαστίζεται από πρωτόγνωρη οικονομική κρίση αλλά και η ίδια ως μέλος είναι αντιμέτωπη με μεγάλη ύφεση και έχει ήδη αποταθεί στο Μηχανισμό Στήριξης.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιρλανδικής Προεδρίας, το πρωί πραγματοποιήθηκε τελετή στο κάστρο του Δουβλίνου για την έναρξη της Ιρλανδικής Προεδρίας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε όλους τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της Ιρλανδίας στα 40 χρόνια που είναι μέλος της Ένωσης. Παρέστη η ηγεσία της χώρας, Υπουργοί και άλλοι επίσημοι και ο Δήμαρχος του Δουβλίνου.

Συμβολικά απελευθερώθηκαν 40 μπαλόνια στον ουρανό για τις τέσσερις δεκαετίες παρουσίας της χώρας στα δρώμενα της ΕΕ.

Βασικότερες επιδιώξεις της Ιρλανδικής Προεδρίας όπως καταγράφονται στην ιστοσελίδας της Προεδρίας (http://www.eu2013.ie) είναι η επίτευξη συμφωνίας για τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις της Ένωσης και η προώθηση των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά εκείνα τα μέσα που θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη και την πολιτική συνοχή καθώς και η προώθηση της εφαρμογής των μέτρων οικονομικής διακυβέρνησης. Οι προτεραιότητες της Προεδρίας παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου, σε διάσκεψη Τύπου παρουσία του Κύπριου Υφυπουργού Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η Ιρλανδία αποτελεί την πρώτη χώρα του Τρίο της Προεδρίας. Οι άλλες χώρες του Τρίο είναι η Λιθουανία και η Ελλάδα.

Η Κύπρος, η οποία για πρώτη φορά ανέλαβε την Προεδρία πριν από έξι μήνες, έχει αφήσει πίσω της ένα αξιόλογο έργο και κατάφερε να λάβει τα εύσημα.

Aπολογισμό του έργου της Προεδρίας θα κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στις 14 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Κυπριακή Προεδρία δεσμεύτηκε από την πρώτη μέρα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εργαστεί Προς μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της και στον κόσμο και για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν τέσσερις προτεραιότητες: (α) μια Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, (β) μια Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη, (γ) μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, και (δ) η Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά τους γείτονές της.

Ορόσημα της Προεδρίας αποτελούν η ιστορική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του Ενιαίου Πακέτου Ευρεσιτεχνίας και η συμφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ επί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Η Προεδρία κατέβαλε έντονες προσπάθειες ώστε να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οδηγώντας το θέμα σε ένα επίπεδο ωριμότητας, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους Αρχηγούς Κρατών και κυβερνήσεων να βρεθούν πιο κοντά σε συμφωνία.

Περαιτέρω, σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στο θέμα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία. Ενεργώντας ως έντιμος διαμεσολαβητής, αξιοσημείωτο επίτευγμα της Προεδρίας ήταν η επίλυση της διοργανικής κρίσης που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2012, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για το θέμα της διακυβέρνησης Σένγκεν.

Με στόχο την εμβάθυνση της Εσωτερικής Αγοράς, η Κυπριακή Προεδρία πέτυχε ουσιαστική πρόοδο σε όλες τις εναπομείνασες δράσεις της Πράξης για την Ενιαία Αγορά Ι, ολοκληρώνοντας πέντε από αυτές. Η έγκαιρη συμφωνία επί του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013, καθώς και των Διορθωτικών Προϋπολογισμών για το 2012, έχει ως αποτέλεσμα η Ένωση να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει πολλά προγράμματα και δράσεις προς όφελος των πολιτών της από την αρχή του επόμενου έτους.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, καθώς και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και Σιγκαπούρης θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ