Αλλάζει ο νόμος περί εταιρειών μετά τις «κλοπές»

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Τα όσα γράψαμε το πρωί σχετικά με το απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα εγγραφής ή μεταβολής στοιχείων εταιρειών από το γραφείο του Εφόρου Εγγραφής Εταιρειών, επιβεβαίωσε η επιτροπή Θεσμών της Βουλής η οποία εξέτασε σήμερα το θέμα που προέκυψε με τις αναφορές στον τύπο περί «κλοπών» εταιρειών.  Παράλληλα, η επιτροπή έθεσε χρονικό περιθώριο 15 ημερών στον Έφορο Εταιρειών να επανέλθει με συγκεκριμένη εισήγηση που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της νομοθεσίας. Εισήγηση μάλιστα η οποία υπάρχει και την οποία έθεσε ενώπιον μας ο ίδιος ο Έφορος. 

Όπως γράψαμε και νωρίτερα, το τμήμα Εφόρου επικαλείται τη νομοθεσία και δέχεται κάθε κοινοποίηση που του κατατίθεται, χωρίς την προσκόμιση πρόσθετων στοιθχείων που να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπήρξαν μετοχικές ή διοικητικές αλλαγές σε εταιρεία πέραν από μιας γραπτής βεβαίωσης. Όπως εξήγησε ο Έφορος, ο πιο ορθολογιστικός τρόπος κατάθεσης των εγγράφων είναι αλλαγή του ατόμου το οποίοι τα προσκομίζει στον έφορο. Μέχρι και σήμερα κατατίθενται από τη γραμματεία μιας εταιρείας ωστόσο ένας ασφαλέστερος τρόπος είναι η υποβολή των καταστάσεων από δικηγόρο ή ελεγκτή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης επικαλέσθηκε κατάλογο οκτώ  εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι έπεσαν θύμα του νομοθετικού πλαισίου το οποίο χρησιμοποιήθηκε από κάποιους. Ο κ. Συλλούρης απευθυνόμενος σε έντονο ύφος στον Έφορο Εταιρειών Σπύρο Κόκκινο ζήτησε τον σχετικό κατάλογο των εταιρειών που έχουν μεταβιβασθεί.

Ζήτησε επίσης απαντήσεις σε τρία ερωτήματα που αφορούν τα μέτρα που έχει λάβει ο Έφορος Εταιρειών από την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, την κατάθεση των αναλυτικών στοιχείων για τις εταιρείες που υπάρχουν υπόνοιες ή στοιχεία για ύποπτη μεταβολή των στοιχείων τους καθώς και ενημέρωση για την πορεία των υποθέσεων που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης ή έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο Έφορος Εταιρειών

Κατά την τοποθέτηση του ο Έφορος Εταιρειών Σπύρος Κόκκινος παραδέχθηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο και οι κανονισμοί που διέπουν την εγγραφή και μεταβολή στοιχείων εταιρειών είναι αναχρονιστικό και χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 60. Υποστήριξε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μπει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες κυρίως στην μεταβολή στοιχείων οι οποίες περιορίζουν τις στρεβλώσεις. «Για τις περιπτώσεις των εταιρειών που βρίσκονται στο κατάλογο το γραφείο του Εφόρου Εταιρειών εργάζεται για την επαναφορά των εταιρειών στην κατάσταση πριν την μεταβολή των στοιχείων τους».

 Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου ανέφερε πως από τις αστυνομικές έρευνες για δυο εκ των περιπτώσεων φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία για πλαστογραφία. Ο κ. Ερωτοκρίτου αφού τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί υποστήριξε ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να αλλάξει.