Αμερικανός Πρέσβης: “Επανέναρξη συνομιλιών μετά τις Προεδρικές”


 

Διαβάστε επίσης για το αβέβαιο μέλλον της Κυπριακής οικονομίας. Διαβάστε ακόμα για τον Πα(τέρα) που ασελγούσε στα τρία ανήλικα παιδιά του στην Αγ. Νάπα.


 

Όπως αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της Κίπρις, ο κ. Koenig πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη σε ΜΜΕ στο εν λόγω συγκρότημα και ξεναγήθηκε στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την εφημερίδα ενώ παρακάθισε σε γεύμα με τον γενικό διευθυντή του συγκροτήματος, Ρεσιάτ Ακάρ.

«Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία το διάστημα μετά τις εκλογές», ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης, σημειώνοντας ότι είναι καθήκον τους να συναντηθούν μετά τις Προεδρικές, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αναμένουν, είπε, να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων εντός της άνοιξης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ο Αμερικανός διπλωμάτης φέρεται να είπε πως είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος κάτι τέτοιο, δίδοντας το μήνυμα ότι οι «κυπριακής ιδιοκτησίας» συνομιλίες που συνεχίζονται εδώ και τέσσερα χρόνια θα διεξαχθούν με περισσότερη επιρροή από τα ΗΕ και τους άλλους διεθνείς παράγοντες. Λέγοντας πως πρέπει να εξετασθεί το πώς μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συμβολή στη διαδικασία και τη λύση ο κ. Κoenig σημείωσε ότι καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα.

Στην αναφορά του για την οικονομική κρίση που βιώνεται και στις δύο πλευρές και στην ερώτηση πώς αυτή συμβάλλει στην λύση, ο Πρέσβης των ΗΠΑ απάντησε ότι «δεν μπορείς να ασκείς πίεση στους ανθρώπους που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση. Αλλά και οι δύο πλευρές κάποια πράγματα πρέπει να τα δουν δεύτερη φορά. Γι αυτό και στις δύο πλευρές η παρούσα οικονομική κατάσταση έχει προοπτική να συμβάλει στη λύση».

Στην ερώτηση σε περίπτωση ανάπτυξης της τ/κ οικονομίας πως αυτό θα επηρεάσει τη λύση, ο κ. Koenig απάντησε ότι «εάν η οικονομία της τ/κ πλευράς αναπτυχθεί, αυτό σίγουρα θα έχει αντίκτυπο». Επεσήμανε δε τη σημασία συνεργασίας και συνεταιρισμού μεταξύ των δύο πλευρών είτε επιχειρηματιών, είτε δημοσιογράφων, είτε από διάφορους τομείς, στην ανάπτυξη της δημιουργίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Σημείωσε δε ότι διετέλεσε και το 1990 στην Κύπρο και τότε οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα των διελεύσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση οι δύο κοινότητες «να μπει η μια στα παπούτσια της άλλης», κάτι που, όπως είπε, δεν έγινε κατορθωτό μέχρι σήμερα, κάνοντας αναφορά στην εκδήλωση στην κατεχόμενη Κοντέα (για τα εγκαίνια αναστήλωσης μέρους του ναού του Αγίου Χαραλάμπους) στην οποία παραβρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τέτοιες εκδηλώσεις, ανέφερε, αποτελούν παράδειγμα.

Εχει θετική άποψη, συνέχισε, για το θέμα της λύσης, αλλά αν οι άνθρωποι από τις δύο κοινότητες αρχίζουν να συζητούν περισσότερο το κοινό τους μέλλον αυτή η θετική άποψη θα μεγαλώσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ