Άμεσα έδρασε το Υπ. Γεωργίας για τη ρύπανση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Έχει ενεργοποιήσει, μάλιστα, σε συνεργασία με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρελαιοειδή.

Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», ημερομηνίας 31/7/2013, με τίτλο «Ολιγώρησαν οι Υπηρεσίες στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας».

Το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι από την πρώτη μέρα της ρύπανσης κατάρτισε σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου «εφαρμόστηκαν προληπτικά μέτρα όπως η μεταφορά ειδικού εξοπλισμού στην περιοχή Παραλιμνίου-Πρωταρά, διενέργεια καθημερινών περιπολιών στη θάλασσα με το σκάφος του ΤΑΘΕ, καθώς και εναέρια επιτήρηση με ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε τυχόν έκτακτου περιστατικού».

Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων ενεργειών, ζητήθηκε από το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου να εφαρμόσει μοντέλο πρόβλεψης της διασποράς της πετρελαιοκηλίδας στα κατεχόμενα, όπως επίσης και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA) ζητήθηκε η ψηφιακή φωτογράφηση από δορυφόρο της περιοχής.

«Το ΤΑΘΕ ανταποκρίθηκε άμεσα και απέστειλε βοήθεια, συγκεκριμένα 600 μέτρα απορροφητικά φράγματα, στην τουρκοκυπριακή πλευρά, μέσω των δύο επιμελητηρίων, του ΚΕΒΕ και του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου».

Το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι «από τις 26 Ιουλίου που παρουσιάστηκε το περιστατικό παρουσίας μικρών κομματιών από υπολείμματα πετρελαίου (πίσσας) να επιπλέουν στη θαλάσσια περιοχή Παραλίμνι-Πρωταρά, το προσωπικό του ΤΑΘΕ και των υπολοίπων αρμοδίων υπηρεσιών της Δημοκρατίας καταβάλλουν συνεχείς και καθημερινές προσπάθειες για την αποτελεσματική συλλογή των κομματιών πίσσας, ώστε οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις οχληρίας στις τουριστικές παραλίες της περιοχής να μειωθούν στο ελάχιστο».

Επίσης, «το προσωπικό του ΤΑΘΕ βρίσκεται καθημερινά στην θαλάσσια περιοχή Παραλιμνίου-Πρωταρά και με υπευθυνότητα την επιτηρεί με φουσκωτά σκάφη».

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «στην περίπτωση εντοπισμού οποιωνδήποτε κομματιών πίσσας, αυτά συλλέγονται άμεσα για να αποφευχθεί ο εκβρασμός τους στις παραλίες».

Στην επίσημη ανακοίνωση, «σημειώνεται ότι σε δύο παραλίες τοποθετήθηκαν απορροφητικά φράγματα για αποτροπή της μεταφοράς κομματιών πίσσας στις ακτές και παρόλο που το ΤΑΘΕ είναι σε ετοιμότητα για τοποθέτηση και άλλων απορροφητικών φραγμάτων, αυτό δεν κρίνεται προς το παρόν αναγκαίο».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι παραλίες της τουριστικής περιοχής Παραλιμνίου-Πρωταρά παραμένουν καθαρές και σε καλή κατάσταση χάρη στις προσπάθειες των αρμοδίων Αρχών».

«Με βάση όλες τις παραπάνω ενέργειες, θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε κατηγορίες περί ολιγωρίας των αρμοδίων Αρχών είναι άδικες και ανυπόστατες», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ