Αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων το 2015

{loadposition ba_textlink}

Σε τέσσερις άξονες συνοψίζονται τα θέματα της μεταρρύθμισης της υγείας, για τα οποία λήφθηκαν αποφάσεις κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη σύσκεψη, πέραν από τον Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, συμμετείχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, οι οποίοι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ.

Τα τέσσερα θέματα που συζητήθηκαν στη βάση δηλώσεων, στις οποίες προέβη μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής, είναι τα ακόλουθα:

1. Αυτονόμηση και αναδιάρθρωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων εντός του 2015. Προς τούτο, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στη βάση των υφιστάμενων σχεδιασμών για υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

«Έχουμε ήδη πάρει νομική συμβουλή για το πώς θα είναι τα αυτονομημένα δημόσια νοσηλευτήρια. Επίσης, έχουμε ολοκληρώσει οικονομική μελέτη, η οποία γίνεται για πρώτη φορά, που μας δίδει σε λεπτομέρεια τα έξοδα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς και τα υπολογιζόμενα έσοδα των νοσηλευτηρίων σε καθεστώς ΓεΣΥ. Πέραν των πιο πάνω, έχουμε ολοκληρώσει μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία περιλαμβάνει και εισηγήσεις για το ποια θα πρέπει να είναι η νέα δομή και ο νέος τρόπος διοίκησης στα δημόσια νοσηλευτήρια», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Σε σχέση με τα εργασιακά θέματα, ο κ. Πατσαλής σημείωσε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει τα εργασιακά θέματα, με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τα εργασιακά θέματα όπου μέσα από διάλογο και συναίνεση με τις συντεχνίες, να βρεθεί η χρυσή τομή. Ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Στον τομέα της υγείας πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα. Στόχος μας είναι η κατάθεση και η ψήφιση του νομοσχεδίου το πρώτο εξάμηνο του 2015 και η υλοποίηση στο τέλος του 2015», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

2. Εκπόνηση μελέτης μονοασφαλιστικού, πολυασφαλιστικού και μεικτού συστήματος ασφάλισης
Η εκπόνηση της μελέτης που αφορά στο μονοασφαλιστικό, το πολυασφαλιστικό και το μεικτό σύστημα –μία απαίτηση που περιλαμβάνεται και στο Μνημόνιο- διενεργείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μελέτη ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2015 και με την ολοκλήρωσή της θα γίνει διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και τους άλλους εταίρους και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη πολιτικών αποφάσεων βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών.

3. Νομοσχέδιο ΓεΣΥ
Συμφωνήθηκε ότι στόχος είναι όπως το νομοσχέδιο που αφορά στο ΓεΣΥ να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί εντός του 2015, με ιδεατή ημερομηνία μέχρι τον Σεπτέμβριο 2015. Για να επιτευχθεί καλείτε ο ΟΑΥ όπως ολοκληρώσει:
(α) την ετοιμασία των κανονισμών του νομοσχεδίου,
(β) τη συμφωνία για τις συνεισφορές των εργοδοτών και εργοδοτουμένων, και
(γ) τις συμφωνίες με τους παρόχους της υγείας, δηλαδή τους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια.

4. Ανάπτυξη και εξασφάλιση λογισμικού συστήματος για το ΓεΣΥ
Αναφορικά με το λογισμικό, δέσμευση του ΟΑΥ είναι όπως προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών εντός των επόμενων δύο μηνών για την εξασφάλιση του λογισμικού συστήματος, το οποίο και είναι απαραίτητο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Επιπρόσθετα, ο ΟΑΥ δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση του λογισμικού σε χρονοδιαγράμματα και σε δύο φάσεις:
(α) στην πρώτη φάση, το λογισμικό θα περιλαμβάνει τους προσωπικούς γιατρούς, τους ειδικούς γιατρούς, τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Σε ένα καλό σενάριο, ο ΟΑΥ θα έχει το λογισμικό έτοιμο την 1 η Σεπτεμβρίου 2016 και σε ένα κακό σενάριο, την 1 η Νοεμβρίου 2016.
(β) στη δεύτερη φάση, το λογισμικό θα καλύπτει την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και τους άλλους επαγγελματίες υγείας. Ο ΟΑΥ θα έχει το λογισμικό της δεύτερης φάσης έτοιμο την 1 η Μαρτίου 2017 στο καλό σενάριο και 1 η Μαΐου 2017 σε ένα κακό σενάριο.

«Βάσει αυτών των χρονοδιαγραμμάτων της εξασφάλισης του ΓεΣΥ θα οριοθετηθούν σε συζήτηση και με τον ΟΑΥ και με την Τρόικα τα νέα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του ΓεΣΥ», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως διεμήνυσε ο κ. Πατσαλής, δεν είναι να αλλάξει τα όσα κτίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με το ΓεΣΥ. Στόχος της Κυβέρνησης, είπε, είναι να επιδιωχθούν μέσα από ένα δημόσιο διάλογο, εκείνες οι αλλαγές που είναι προς το συμφέρον των πολιτών, στη βάση πάντοτε αντικειμενικών μελετών διεθνών οργανισμών. «Διαφορετικές απόψεις μπορεί να υπάρχουν σε διαφορετικά θέματα, αλλά νομίζω πως η σημερινή συνάντηση έγινε σε κλίμα συναίνεσης μέσα στο οποίο όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, ούτως ώστε να επιτύχουμε αυτό το οποίο όλοι θέλουμε: Ένα καλύτερο σύστημα υγείας για τους πολίτες μας, το όποιο να θέτει τον ασθενή στο επίκεντρο», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας.