«Αναγκαία η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό»

Ο κ. Γκόρντον επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται πάρα πολύ να δουν μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα και εξέφρασε τη λύπη των ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν υπήρξε περισσότερη πρόοδος τα προηγούμενα χρόνια.

Πιστεύουμε, είπε, ότι και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν από μια συμφωνία στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να παροτρύνουν τα μέρη να διαπραγματευθούν σοβαρά.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη στήριξη των ΗΠΑ στις απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ του να τεθεί χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες και αν πιστεύει ότι ο χρόνος εξαντλείται, είπε ότι προφανώς θα θέλαμε να δούμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η λύση είναι απαραίτητη για την ευημερία των κοινοτήτων του νησιού και για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής.

«Κατά μια έννοια», σημείωσε, «το χρονοδιάγραμμα είναι τώρα, επειδή κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση οι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο θα έπρεπε και υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα της περιοχής».

Αλλά, πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να βάλουμε τεχνητό χρονοδιάγραμμα και δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τα μέλη να συμφωνήσουν».

Εν τέλει, συνέχισε, θα πρέπει να συμφωνήσουν από μόνοι τους από αμοιβαίο συμφέρον.

Πρόσθεσε ότι «όσο κουραστικό και αν είναι, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να προσφέρουμε τη στήριξη μας προς τη διαδικασία».

Ερωτηθείς κατά πόσον συζήτησε το θέμα του φυσικού αερίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, είπε ότι συζήτησε αυτό το μεγάλο θέμα και με τους δύο, καθώς επίσης και με τους άλλους συνομιλητές του.

Όπως υπογράμμισε, ο εντοπισμός των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε όλο το νησί είναι προς όφελος όλων των κοινοτήτων και των κατοίκων της Κύπρου και της περιοχής.

Ο εντοπισμός φυσικού αερίου, είπε, «τονίζει περαιτέρω την ανάγκη για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται το διαμοιρασμό των εσόδων από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Όπως είπε ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ, ο εντοπισμός φυσικού αερίου μπορεί από τη μια να διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού και από την άλλη μπορεί να δημιουργήσει διχαστικό κλίμα «και ήμουν ξεκάθαρος με όσους μίλησα για αυτό το ενδεχόμενο».

Προειδοποίησε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τον εντοπισμό ενεργειακών αποθεμάτων, όπως υπήρξαν και σε άλλα μέρη του κόσμου, στην περίπτωση διένεξης για το ποίος θα επωφεληθεί από αυτούς τους φυσικούς πόρους.

Για αυτό, είπε, παροτρύνουμε σθεναρά όλα τα μέρη που εμπλέκονται, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Τουρκία, το Ισραήλ και όλους σε αυτό το νησί να εργαστούν ακόμη πιο σκληρά για να επιτύχουν τις απαραίτητες πολιτικές συμφωνίες προκειμένου όλοι να επωφεληθούν από την ενέργεια.

Είπε, επίσης, υπάρχει ορισμένη προθεσμία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου και κάλεσε όλους να το σκεφτούν αυτό και να το δουν ως μια μεγάλη ευκαιρία προς όφελος όλων.

Τόνισε, επίσης, ότι η καλύτερη λύση για την κοινή εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου είναι η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης.

Συνεχάρη, τέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ.

Κατά την επίσκεψη του στο νησί, ο κ. Γκόρντον, εκτός από τον  Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη, συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη με τους οποίους αντάλλαξε, όπως είπε, απόψεις όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και για περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.