“Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών χωρίς μέτρα λιτότητας”

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή επεσήμανε ότι η Μαδρίτη πήρε τη συγκεκριμένη βοήθεια χωρίς επιβολή νέων μέτρων, διότι η ΕΕ έμεινε ικανοποιημένη από τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Κυβέρνηση της χώρας.

”Το εντυπωσιακό για μένα είναι ότι η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί και προσφέρει μηχανισμούς για οικονομική στήριξη των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα”, ανέφερε ο κ. Σιαρλή, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, στην οποία συμμετείχε.

Εξήγησε ότι ”η Ισπανία μπορεί να μην είχε μεγάλο πρόβλημα αυτή την στιγμή, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ιδιαίτερα από ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις με τις εκλογές στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή”. Πρόσθεσε ότι η Μαδρίτη λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις της αγοράς λόγω των προβλημάτων ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών της, είχε προσεγγίσει τις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ έγκαιρα και άρχισαν αμέσως συζητήσεις.

”Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι 17 χώρες με 17 διαφορετικά εθνικά συμφέροντα έκατσαν στο ίδιο τραπέζι και μέσα σε κάποιες ώρες επικράτησε το κοινό συμφέρον με ομόφωνη απόφαση, δηλαδή ο θεσμός της αλληλεγγύης επικράτησε”, επεσήμανε.

Σε ερώτηση αν η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τους τομέα, όπως η Κύπρος, ώστε να μπορέσουν να ζητήσουν στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χωρίς να ανησυχούν για επιβολή μέτρων λιτότητας, ο κ. Σιαρλή επεσήμανε ότι ανακοινώσεις που έγιναν για το θέμα σημειώνουν ότι η Ισπανία έχει ήδη λάβει μέτρα όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τα μακροοικονομικά που είναι απαιτήσεις της ΕΕ, ή είναι στη διαδικασία εκτέλεσης αυτών των μέτρων.

”Επομένως αυτά λήφθηκαν σοβαρά υπόψη και άρα αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Ισπανία κατάφερε να λάβει βοήθεια για ένα συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος χρειάζετο ενίσχυση και στήριξη”, είπε.

Ο κ. Σιαρλή εξήγησε ότι ”η Ισπανία πήρε συγκεκριμένη βοήθεια για τις τράπεζες της χωρίς επιπρόσθετα μέτρα (λιτότητας) γιατί αυτά τα μέτρα είχαν ήδη ληφθεί και είναι υπό εξέλιξη”.

Σε ερώτηση αν αυτή η απόφαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κύπρο σε περίπτωση που η Λευκωσία αποφασίσει να ζητήσει στήριξη από την ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σιαρλή είπε ότι η περίπτωση της Κύπρου έχει ομοιότητες με την περίπτωση της Ισπανίας παρά τα πολύ διαφορετικά μεγέθη.

”Και ενώ εγκρίθηκε ένα κονδύλι μέχρι τα 100 δις ευρώ (για την Ισπανία), οι ανάγκες της Κύπρου θα είναι πολύ πιο μικρές σε αντίστοιχη περίπτωση”, είπε, προσθέτοντας όμως ότι ”οι κανόνες είναι, πιστεύω, περίπου οι ίδιοι”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σιαρλή είπε πως ”από αυτή την περίπτωση μπορούμε να αντλήσουμε πληροφόρηση τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο όσο και τη διαδικασία που χρειάζεται για εξασφάλιση στήριξης από την ΕΕ σε περίπτωση που αιτηθείς τέτοια στήριξη”.

Ερωτηθείς αν μια ικανοποίηση του αιτήματος στήριξης εξαρτάται από την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας, ο ΥΠΟΙΚ παρατήρησε ότι ”αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τις δημόσιες δηλώσεις γύρω από το θέμα της Ισπανίας”.

”Ότι τα μακροοικονομικά (στοιχεία) της χώρας (της Ισπανίας) έχουν μείνει εκτός, δεδομένου ότι έχουν ήδη ληφθεί κάποια μέτρα και ότι η ΕΕ είναι ικανοποιημένη από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και επίσης από την παρακολούθηση η οποία θα συνεχίσει”, κατέληξε.