Αναλύουν σκόνη από την ατμόσφαιρα της Κύπρου για 40 χημικές ουσίες από όπλα

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης της σκόνης στην ατμόσφαιρα της Κύπρου και κατά πόσον επηρεάζεται από τον πόλεμο στο Ισραήλ, βρίσκεται το Υπουργείο Εργασίας.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Προϊστάμενος Κλάδου Ποιότητας Αέρα Δρ. Χρύσανθος Σαββίδης, αναφέρει ότι έχουμε στείλει τα δείγματα και αναμένουμε τα αποτελέσματα για 40 χημικές ουσίες που προέρχονται από όπλα.

«Έχουμε στείλει δείγματα σκόνης από την ατμόσφαιρα που συλλέγουμε με αντλίες, τα φέραμε στο εργαστήρι, τα ζυγίσαμε, τα συσκευάσαμε και τα στείλαμε στην Αθήνα, στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και περιμένουμε τα αποτελέσματα.»

Ο κ. Σαββίδης αναφέρει ότι αυτό που ζητήθηκε είναι η ανάλυση της σκόνης για 40 διαφορετικές χημικές ουσίες που πιθανολογείται ότι προέρχονται από εκρηκτικά, από χρήση όπλων.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ένα φαινόμενο πολύ υψηλών συγκεντρώσεων από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής

Όπως ανέφερε, την Κυριακή στις 7:10 το πρωί, καταγράφηκαν συγκεντρώσεις περίπου 10 φορές πάνω από την οριακή τιμή της οδηγίας, δηλαδή από 50 μικρογραμμάρια. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε η τιμή των 490 μικρογραμμαριών στην περιοχή του Βασιλικού, ενώ παρόμοιες τιμές καταγράφηκαν και στους υπόλοιπους σταθμούς.

Μετά τις βροχές της Κυριακής, πλέον έχουν πέσει οι συγκεντρώσεις και η ποιότητα του αέρα είναι αρκετά καλή, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν διαφαίνεται να έχουμε νέο φαινόμενο.

πηγή: alphanews.live