Ανάπτυξη και υποχώρηση της ανεργίας το 2015 προβλέπει το ΔΝΤ


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και υποχώρηση της ανεργίας το 2015 προβλέπει για την κυπριακή οικονομία το World Economic Outlook (WEO, Απρίλιος 2014) που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το WEO στην ουσία υιοθετεί τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Τρόικα για τις μακροοικονομικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας.

Οι προβλέψεις για την ανεργία το 2014 αναθεωρήθηκαν στο 19,2% από το 19,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ το 2015, δεδομένης της πρόβλεψης για επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 18,4%. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις αντανακλούν την επισήμανση των δανειστών μας για μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του 2013.

Το κυπριακό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4,8% το 2014, ενώ το 2015 θα υπάρξει ανάπτυξη με ρυθμό 0,9%.

Ο πληθωρισμός το 2014 προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2013, δηλαδή στο 0,4%, και θα επιταχυνθεί 1,4% το 2015. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ μετά την τρίτη αξιολόγηση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2013, καθώς παρατηρείται σταθεροποίηση στις τιμές των διαφόρων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, όπως τον ηλεκτρισμό και στην επίδραση των αυξήσεων στον ΦΠΑ σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το -1,5% του ΑΕΠ 2013, το 2014 θα καταγραφεί οριακό πλεόνασμα 0,1%, ενώ το 2015 θα αυξηθεί στο 0,3%.

Υποχωρούν οι έντονοι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, οι έντονοι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία έχουν μειωθεί, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ παρουσιάζεται να σταθεροποιείται, στην Ιαπωνία η οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού Άμπε φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και μια σταθεροποίηση της ανάκαμψης, ενώ για την Ευρωζώνη σημειώνει ότι η οικονομική προσαρμογή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη, ιδιαίτερα αν ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση παραμένει ακόμη ημιτελής και το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε κινδύνους, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί αν και δεν είχαν ακόμη παγκόσμιας μακροοικονομικές συνέπειες.

Αν και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί, μια νέα τάση παρουσιάζεται στον ορίζοντα και η οποία υπολογίζεται να κυριαρχήσει, η αυξηνόμενη ανισότητα εισοδημάτων. Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του ΔΝΤ Ολίβιερ Μπλανσάρντ, το ερώτημα πώς αυτή η ανισότητα επηρεάσει τη μακροοικονομία και τη μακροοικονομική πολιτική θα τεθεί στην ατζέντα.

Σύμφωνα με το WEO, oι αναπτυγμένες οικονομίες θα παρουσιάσουν ανάπτυξη 2,2% το 2014 και 2,3% το 2015. Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% και 3,0% αντίστοιχα, η Ευρωζώνη με 1,2% και 1,5%, ενώ η Ιαπωνία με ρυθμό 1,4% και 1,0% αντίστοιχα. Με βάση τις προβλέψεις του WEO, η κινεζική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό με 7,5% το 2014 και 7,3% το 2015.

Πηγή: KYΠΕ