Αναστασιάδης: “Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο” (pics&vid)


Η κατάθεση του Νίκου Αναστασιάδη ολοκληρώθηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τονίζει μεταξύ άλλων ότι ήταν καταστροφική η καθυστέρηση ένταξης στον μηχανισμό στήριξης, το “κούρεμα” αποφασίστηκε από το Eurogroup και για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θέλησε να καταθέσει για τις πληροφορίες που φέρεται να έδωσε σε συγγενικά του πρόσωπα για να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό πριν το “κούρεμα”, χωρίς να τον αφήσει η Επιτροπή, με τον κ. Πικκή να τονίζει ότι δεν είναι θέμα που άπτεται των καθηκόντων της Ερευνητικής.

 

Μετά την κατάθεση του Προέδρου, ακολούθησε τοποθέτηση στα ΜΜΕ για την διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής. Αναλυτικά:

«Κατέθεσα σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία ένα έγγραφο με την καταγραφή των σχετικών γεγονότων πριν τις προεδρικές εκλογές και μετά την εκλογή μου. Το έγγραφο θα δοθεί στη δημοσιότητα και είναι μια καταγραφή γεγονότων, με παραπομπές σε επιστολές, έγγραφα και δηλώσεις. Δεν προβαίνω ούτε σε κριτική, ούτε αποδίδω ευθύνες. Αυτό είναι έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, προς την οποία έχω και σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Αναγνωρίζω την τεράστια σημασία που έχει η ορθή και έγκαιρη διερεύνηση των γεγονότων και η απόδοση ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν. Διαφορετικά η κοινωνία θα μας γυρίσει τη πλάτη. Θα μας απαξιώσει πλήρως. Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρουν οι κομματικές τακτικές  ούτε και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η κοινωνία ζητά απαντήσεις για το πώς αυτή η ευημερούσα χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

 Ταυτόχρονα όμως πρέπει να δούμε μπροστά. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε. Και είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι προοπτικές όμως υπάρχουν, εάν πάρουμε έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε. Αυτή την ώρα η ενότητα δυνάμεων στο εσωτερικό είναι ζωτικής σημασίας.  Είναι προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως κράτος. Μόνο ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις μας θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και έναντι της κοινωνίας και ταυτόχρονα στο εξωτερικό.

Η αξιοπιστία μας είναι το διαβατήριό μας για ανάκαμψη στην οικονομία. Αξιοπιστία την οποία άλλωστε μέρα με τη μέρα επανακτούμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι διαφάνηκε στη διάρκεια της κατάθεσης του πως ο ήταν διακαής επιθυμία του να αναφερθεί στα γεγονότα που αφήνουν σκιές αναφορικά με τους συγγενείς του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τις επόμενες των ημερών θα σας δοθούν όσα των κειμένων θα κατέθετα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “ανέβασε” και στη σελίδα του στο Facebook την παραπάνω δήλωση.

12:19 Θα υπάρξει και τοποθέτηση του Προέδρου, τώρα που τελείωσε η διαδικασία της Ερευνητικής.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Αναστασιάδης στην Ερευνητική και ο Χριστόφιας περιμένει τον Γενικό Εισαγγελέα

Γιατί ταπεινωθήκαμε σαν λαός κ. Πρόεδρε;

12:15 Τέλος της διαδικασίας

12:13 Κράμβης: Να μας πείτε επιγραμματικά τι έφταιξε!

Αναστασιάδης: Τα γεγονότα είναι αρκούντως γνωστά. Η ατολμία, η φοβία του πολιτικού κόστους και ιδεολογικές αγκυλώσεις δεν επέτρεπαν στο να προχωρήσουμε στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Δεν μπορώ εγώ να αποδώσω ευθύνες. Το σύνολο των γεγονότων είναι ενώπιον σας.

Αναστασιαδης: Ελέχθησαν πολλά για συγγενείς μου εξ αγχιστείας και είναι κάτι που μπορεί να με βαρύνει ή που φέρω ευθύνη. Θέλω να πω αριθμούς και να καταθέσω έγγραφα.

Πικκής: -Τον διακόπτει- Αυτό δεν αποτελεί θέμα της επιτροπής.

Αναστασιαδης: Θέλω να πω μόνο ότι δεν έδωσα ποτέ καμία πληροφόρηση. Σας είχα πει πρώτος να εξεταστώ. Δεν δέχομαι σκιά. Με βάση τα δεδομένα του φόρου εισοδήματος καμία φορολογία δεν χρωστά το γραφείο μας.

Πικκής: -Τον διακόπτει- Λειτουργούμε ως ο νόμος ορίζει. Αυτός είναι ο οδηγός μας.

Νικολαου: Έχουμε μαρτυρία ότι η μια τουλάχιστον Τραπεζα, μέχρι την πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, ήταν αφερέγγυα. Πότε προέκυψε ότι και οι δύο τράπεζες είναι αφερέγγυες; 

Αναστασιαδης: Στο γεύμα εργασίας στις 25 Μαρτίου με όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Εκεί μας τονίστηκε οτι και οι 2 τράπεζες είναι αναξιόγραφες. Ειπα στον κ. Ντραγκι: Πως γίνεται να μιλάτε έτσι για την Τραπεζα Κύπρου που είχε μόνο 2δις ELA την ώρα που στην Λαικη δώσατε 9δις. Αν σας απάντησαν εσάς, απάντησαν και σε εμένα!

12:03 Πικκής: Αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις μαρτύρων όπου είπαν οτι ήταν καταστροφική καθυστέρηση συμφωνίας μνημονίου και οτι έπρεπε να γίνει πιο νωρίς.

Αναστασιάδης: Θα δείτε στα έγγραφα μου ότι αναφέρω τα πάντα. Όσο περνούσε ο καιρός η κατάσταση χειροτέρευε. Δεν θέλω να κάνω δημόσιες κριτικές. Η καταγραφή των γεγονότων μιλά από μόνη της. Η καθυστέρηση ήταν καταστροφική όπως φάνηκε.

Πικκής: Το ελληνικό κούρεμα προκάλεσε προβλήματα στην Κύπρο. Η Ελλάδα μεριμνησε να πάρει 50δις για τις τράπεζες της. Ειχε ευθύνη η Ελλάδα για το τραπεζικο σύστημα της Κύπρου; Η ζημιά για την Κύπρο ήταν 4,5δις

Αναστασιάδης: Η κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα, οδηγούσε σε αποφάσεις που ήταν για την χώρα. Δεν θα πρέπει να επιρρίπτουμε ευθύνες στη Ελλάδα αλλά σε εμάς που δεν κάναμε τίποτα. Από την ανάληψη της εξουσίας είχα συνάντηση με τον κ. Σαμαρα αλλά και τις επαφές που έγιναν μεταξύ Τροικας των δυο χωρών τελικώς κερδίσαμε 325εκ ευρώ.

Πικκής: Για την πώληση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάαδα τι έχετε να μας πείτε;

Αναστασιαδης: Ήταν ένας εκ των όρων που έθεσε η Τρόικα. Νωρίς ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των 2 Κεντρικών τραπεζών αλλά και των εκπροσώπων της Τρόικας των δυο χωρών. Μου ζητήθηκε παρέμβαση 3 φορές. Η πρώτη στην Αθήνα στις 9 Μαρτίου. Φάνηκε ότι η Τραπεζα Πειραιώς ενδιαφέρεται μόνο τις εργασίες τις Λαϊκής που ήταν κερδοφόρες. Αμέσως είπα να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις και είπα στον κ. Σαμαρά ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές τέτοιες κινήσεις. Ο κ. Σαμαράς έδωσε οδηγίες να αλλάξει η στάση. Η τρίτη μου διαφωνία ήταν στα ποσά.

11:51 Πικκής: Αναφέρθηκε σε επιστολή Αναστασιάδη προς τον Γενικό Δ/ντη στις 20/3 για να ενημερωθούμε ποιος λειτουργός έδωσε εντολή στον Γενικό Εισαγγελέα να ετοιμάσει νομοσχέδιο για κούρεμα. Όλες οι ενέργειες έγιναν όπως έλεγε τελικά η απάντηση μετά από ενημέρωση από τον ΥΠΟΙΚ αλλά εν γνώση του Προέδρου. Έπρεπε όλα τα νομοσχέδια να ετοιμαστούν μέχρι τις 15/3 για να πάνεστο υπουργικό συμβούλιο.

Πικκής: Αυτό δεν υποδηλώνει οτι ξέρατε για το κούρεμα;

Αναστασιαδης: Κατά την διάρκεια συνάντησης που έγινε στις 15 Μαρτίου με λειτουργούς του ΥΠΟΙΚ και με εκπρόσωπο της A&M από πλευράς δικής μας με το euroworking group μας είπαν ότι οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων θα έπρεπε να έχουν πλήρης απομείωση. Μετά από πίεση δική μας, ο κ. Κουκμαν έστειλε mail στους λειτουργούς μας όπου άτυπα μιλούσε για φορολογική των τόκων των καταθέσεων ύψους 3δις. Δηλαδή ήθελαν προκαταβολικά να το δεχθούμε. Αναφέρθηκε σε υποβολή φορολογίας 5% των καταθέσεων, των εισπρακτέων φόρων. Οι λειτουργοί μας τότε άρχισαν να εξετάζουν νομοσχέδια σε συνεργασία με την Γενική Εισαγγελεία. Το νομοσχέδιο αυτό τελικώς δεν είχε καμία σχέση με την τελική απόφαση του Eurogroup.

11:41 Αναστασιαδης: Το κούρεμα ήταν μια ακραία μέθοδος που ποτέ δεν είχε εφαρμοστεί. Το μέγεθος του τραπεζικού τομέα είναι μεγάλο αλλά όχι μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας. Επίσης ήταν άδικο για τους καταθέτες. Θα προκαλούσε πολλά προβλήματα αφού θα δημιουργούσε απότομη φυγή κεφαλαίων και παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρώ ότι ήταν μια προειλλημένη απόφαση.

Πικκής: Αναφερθήκατε στον χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Αναστασιαδης: Μιλήσαμε με έγκριτους νομικούς της χώρας μας αλλά και εξωτερικό και θεμελιώσαμε μια επιχειρηματολογία, αλλά η απάντηση ήταν ότι η Νομική Υπηρεσία της ΕΕ θεωρεί ότι υπάρχει εξαίρεση για το γενικό καλό σε σχέση με το ατομικό. Μια μέρα ως πριν την συνεδρίαση του Eurogoup ο κ. Ρεν μου είπε οτι αναβλήθηκε η συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό. Έβλεπα ότι ήθελαν να μας ανακόψουν όλα τα αναχώματα. Η πίεση ήταν μέγιστη. Ζητούσαν η βουλή την Κυριακή να συνεδριάσει και να ψηφίσει την απόφαση αλλιώς την Τρίτη οι τράπεζες θα έκλειναν, όπως και έγινε. Μας έβαλαν το πιστόλι στο κρόταφο.

11:28 Πικκής: Ρώτησε για την διαπραγμάτευση στο Eurogroup με αναφορές του στην καταστροφή που έφερε η εισβολή.

Αναστασιάδης: Τους εξήγησα ότι η ανάκαμψη της χώρας μετά την εισβολή στηρίχθηκε στην χρηματοοικονομικό τομέα. Η Κύπρος δεν έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε άλλους τομείς και στηρίζεται στις τράπεζες, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Είχαμε πάει προετοιμασμένοι. Ζητήσαμε την αλληλεγγύη και ίση μεταχείριση με άλλες χώρες. Επίσης αναφέρθηκα στην συστημικότητα της χώρας αλλά και στις εξελίξεις που φέρνει η εξεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων. Επίσης πρότεινα ταμείο όπου τα έσοδα από το Φυσικό αέριο θα πήγαιναν στο χρέος. Επίσης αναφέρθηκα στα μέτρα που πήραμε με βάση την προκαταρκτική συμφωνία για το μνημόνιο και τα 28 νομοσχέδια. Επίσης αναφέρθηκα για λήψη μέτρων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά και για το ρωσικό δάνειο καθώς είχε προγραμματιστεί ταξίδι του κ. Σαρρη.

Πικκής: Ποια η θέση της Ελλάδας διότι υπήρχε ένα αυστηρό γκρουπ χωρών γύρω από την Γερμανία.

Αναστασιαδης: Η Ελλαδα ήθελε να βοηθήσει αλλά λόγω της κατάστασης της δεν μπορούσε να ασκήσει όλα τα δικαιώματα της ως μέλος.  Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδια, Αυστρία και Σλοβακία συμφωνούσαν με τις θέσεις του ΔΝΤ.

11:19: Πικκής: Ρώτησε για την επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο για το θέμα της Λαϊκής.

Αναστασιαδης: Πράγματι στη συνάντηση μας είπαμε πολλά. Ωστόσο θέλω να αναφερθώ σε γεγονότα. Η πρώτη πράξη μετά την διαβεβαίωση μου στη Βουλή, ήταν η επιστολή μου προς τον Διοικητή όπου τον καλούσα να ετοιμάσει γραπτό υπόμνημα ότι να υπάρχει γενική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις. Επίσης ζήτησα ενδελεχή ενημέρωση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και αποφάσεις της ΕΚΤ που μας επηρεάζουν ή και θέματα που συζητήθηκαν ή συζητούνται. Επίσης ζήτησα η πληροφόρηση να είναι από τον Ιούνιο του 2012, ημερομηνία όπου η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα κυπριακά ομόλογα. (Κατέθεσε τώρα μια δέσμη εγγράφων). Στις 4 Μαρτίου πήρα την απάντηση του Διοικητή και πουθενά δεν αναγραφόταν ότι η ΕΚΤ αποδέχεται απομείωση καταθέσεων.


Η άφιξη Αναστασιάδη στην Ερευνητική Επιτροπή από 24hcomcy 

11:14 Πικκής: Aναφέρθηκε σε δηλώσεις του Προέδρου στη βουλή στις 18 Μαρτίου λίγο πριν το ΟΧΙ

Αναστασιαδης: Έπρεπε να γίνει δεκτή η απόφαση στην Βουλή, ωστόσο είπα ότι η απόφαση είναι δική σας. Αν μου δίνετε ακόμη μια μέρα θα είχα περισσότερο διαπραγματευτικό χρόνο.

Πικκής: Ρώτησε για την γερμανική ανακοίνωση που έγινε πρόσφατα απο την Πρεσβείας χώρας στην Λευκωσια

Αναστασιαδης: Στην γερμανική ανακοίνωση, απέστειλα συγκεκριμένη επιστολή (χωρίς λεπτομέρειες). Με την έναρξη του Eurogroup στις 15 Μαρτίου η ΕΕ πρότεινε κούρεμα 3% ως 100χιλ, 5% ως 500χιλ. Και 7% πάνω απο 500Χιλ. Όμως διαφώνησαν κάποιες χώρες που πρότειναν 5% ως 100χιλ και 12,5% για όλους πάνω απο 100χιλ. Δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση έφτασε τα 6,3δις ευρώ. Αν ήταν πρόταση δική μας τότε γιατί να δεχθούν κάτι που είναι παράνομο; Το διευθυντήριο του Eurogroup πρότεινε τα πάντα.

11:07 Ο κ. Πικκής ρώτησε για τις κρίσιμες ώρες του πρώτου Eurogroup και τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος στις 16 Μαρτίου για τις επιπτώσεις ενός ΟΧΙ. Επίσης αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Πρόεδρος στο διάγγελμα του εκείνη την ημέρα.

Αναστασιάδης: Βρέθηκα ενώπιον του διλήμματος ή να πω ένα ηρωικό όχι ή να αποδεχθώ μια απόφαση με πολιτικό κόστος. Σε μια κατάρρευση των τραπεζών, και αν δεν γινόταν αποδεκτό το κούρεμα, η ΕΚΤ θα έκλεινε την κάνουλα έκτακτης ρευστότητας και ο κ. Νταισεμπλουμ θα έδινε οδηγίες στον Διοικητή να κλείσουν οι τράπεζες. Τότε έπρεπε να δώσουμε 19,7 δις ευρώ προς τους καταθέτες. Αλλά 11 δις ELA και αλλά 5,8 δις σε δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Δηλαδή συνολικά έπρεπε να καταβάλουμε 36 δις ευρώ. Θα είχαμε άτακτη χρεοκοπία με ότι αυτό συνεπάγεται. Η κατάρρευση των τραπεζών θα οδηγούσε 6.000 άτομα στην ανεργία. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρεοκοπούσαν. Μια άτακτη χρεοκοπία θα ήταν αναγκαστικά και έξοδος του ευρώ με υποτίμηση του νομίσματος. Επίσης φοβήθηκα και για έξοδο από την ΕΕ. Επίσης υπήρχε η απειλή για πολύ κακή λύση στο κυπριακό. Προτίμησα να είμαι ωφέλιμος και όχι αρεστός. Στο πρώτο κούρεμα ουσιαστικά μόνο μια φορά θα ήταν η συνεισφορά και παράλληλα διασώζονταν ταμεία πρόνοιας. Για αυτό είπα ναι με την επιφύλαξη ότι παρά το ότι διαφωνούσα, το κοινοβούλιο θα μπορούσε να την απορρίψει.

10:59 Πικκής: Υπάρχει έγγραφο όπου αναγράφονται τα τέσσερα σενάρια για την Κύπρο.

Αναστασιάδης: Κανείς δεν μας ενημέρωσε ώστε να μην είμαστε απόλυτοι για τις τοποθετήσεις μας.

10:55 Πικκής: Σε δηλώσεις σας σε Ραδιοφωνικό σταθμό μιλήσατε στον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Αναστασιάδης: Δεν αναφέρομαι στην οικονομική πολιτική του, άλλωστε τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Αναφερόμουν στο κυπριακό και είναι γνωστές οι διαφωνίες μας.

Στο έγγραφο που θα καταθέσω αποκαλύπτω πως έγινε η οικονομική καταστροφη απο την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και τις διαφωνίες μου.

Πικκής: Στις 18.12.09 είχατε πει οτι “θα ήθελα να είναι σεμνότερος ο ΥΠΟΙΚ” το θυμάστε;

Αναστασιάδης: Φυσικά και το θυμάμαι, καθώς και σωρεία άλλων δηλώσεων που έχω κάνει και κάνω αυστηρή κριτική.

Πικκής: Σε debate που συμμετείχατε, είπατε ότι υπάρχουν ταμεία που θέλουν να χρηματοδοτήσουν την Κύπρο και δυο χώρες, η μια εντός και η άλλη εκτός ΕΕ και ότι είστε σε προχωρημένο στάδιο για εξεύρεση δανεισμού.

Αναστασιάδης: Αποτελεί γεγονός μιλώντας για βραχυπρόθεσμο δανεισμό εννοούσα για 1δις μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τροικα και πράγματι μιλούσα με δυο χώρες διότι το ποσό ήταν μικρό.

10:47 Πικκής: Κάνατε δηλώσεις ότι δεν θα δεχθείτε κούρεμα.

Αναστασιάδης: Ήταν η πολιτική μας ότι δεν θα δεχθούμε το κούρεμα όπως και των υπολοίπων κομμάτων.

Πικκής: Ο Διοικητής της Κ.Τ. είπε οτι θα αν κριθούν αναγκαίες θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις και το έχουμε δεχθεί και αναγράφεται στο μνημόνιο.

Αναστασιάδης: Ισχύει.

10:44 Ο κ. Πικκής αναφέρθηκε στο μνημόνιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 1.19, όπου υπάρχουν σειρά προνοιών όπου γίνεται λόγος για bail in (συμμετοχή των καταθετών) σε διάφορα άρθρα. Ησασταν ενήμερος;

Αναστασιάδης: Ήμουν ενήμερος από συνοδούς των G20 για την δημιουργία ενός νέου μηχανισμού σωτηρίας των τραπεζών. Ήταν μια ένδειξη προθέσεων.

Πικκής: Την 1η Φεβρουαρίου του 2013 μετά από αίτημα του ΥΠΟΙΚ, η ΕΚΤ είχε ήδη γνωματεύσει ότι υπάρχει και το θέμα διάσωσης με ίδια μέσα.

Αναστασιάδης: Δεν είμαι γνωστής του εγγράφου. Ωστόσο στο Eurogroup 4-5 Μαρτίου αλλά και σε άτυπες συναντήσεις του κ. Σαρρη ειπώθηκε ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι.

10:40 Ο κ. Πικκής αναφέρθηκε σε δηλώσεις προέδρου πριν τις Προεδρικές όπου έλεγε ότι συζητείται σε διάφορους κύκλους το κούρεμα. Ο Προεδρος το παραδέχθηκε αλλά είπε επίσης οτι υπήρχαν και διαψεύσεις από την Ε.Ε.

10:38 Στην αίθουσα και ο Κυβερνητικος εκπρόσωπος αλλά και ο υπουργός Οικονομικων

10:36 Αναστασιαδης: Θα ορκιστώ στο ευαγγέλιο ως χριστιανός

10:34 Ο Πρόεδρος εισήλθε στην αίθουσα! Ξεκινά η κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής.

Δείτε το photostory της κατάθεσης του Προέδρου

 

 

 

 

 

 

 

 

10:17 Καλημέρα σας από το Συνεδριακό Κέντρο.

Στις 10:30 ξεκινάει η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Η αίθουσα είναι κατάμεστη. Ήδη βρίσκονται εδώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βικτορας Παπαδόπουλος, ο διευθυντης του Γραφείου Τύπου Πάμπος Χαραλάμπους, εκ μέρους της επικοινωνιακής ομάδας του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Κλεάνθους.