Αναστασιάδης: Αναγκαία η άμεση λήψη οικονομικών μέτρων

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, η προσπάθεια γίνεται για να «πείσουμε, ότι μπορεί, αν κι εφόσον η Κυβέρνηση επισπεύσει τις ενέργειες της εντός των ημερών και δώσει μηνύματα ότι παίρνει με σοβαρότητα μέτρα που μπορεί να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση, όπως και η Ισπανία».
 

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), στο εκλογικό επιτελείο του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως “αυτό που επιβάλλεται κι είναι ένα ισχυρότατο μήνυμα προς την Κυβέρνηση – επιτέλους να αποφασίσουν ότι κυβερνούν – θα πρέπει να πάρουν μέτρα και περιστολής των δαπανών και να δώσουν κίνητρα για να μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη”.
 

Εκ μέρους του ΚΕΒΕ, ο Φειδίας Πηλείδης είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία σημειώνοντας πως η λήψη μέτρων “πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα ώστε όταν προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης να μην επιβληθούν οδυνηρά άλλα μέτρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”.
 

Τονίσαμε ιδιαίτερα, συνέχισε, την ανάγκη των μέτρων στα οποία αναφέρεται και η ΕΕ με την συγκράτηση των δαπανών και μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο ποσοστό του 2,5% που έχουμε υποσχεθεί.
 

Δυστυχώς αυτά τα μέτρα, ανέφερε, καθυστέρησαν και τώρα είναι πολύ λίγες οι μέρες που απομένουν για να προλάβουμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα.

“Έχουμε το παράδειγμα άλλης ευρωπαϊκής χώρας που επειδή είχε πάρει μέτρα δεν χρειάστηκαν άλλοι όροι”, ανέφερε.
 

Εκ μέρους της ΟΕΒ, ο Φίλιος Ζαχαριάδης είπε πως με τον υποψήφιο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχαν μια ανοικτή συζήτηση πάνω σε θέματα που αφορούν την οικονομία.

Κυρίως,  πρόσθεσε, επικεντρωθήκαμε σε τρεις άξονες – θέματα που αφορούν μέτρα ανάπτυξης, μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες.
 

“Τονίζω ότι επείγει πλέον πάρα πολύ να ληφθούν τα μέτρα και να σταματήσουν οι συζητήσεις”, πρόσθεσε.
 

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συζήτηση έγινε “πάντα με τον ίδιο προβληματισμό και αγωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να ενταχθούμε σε μνημόνια ή σε μηχανισμούς κάτι για το οποίο φαίνεται κάποιες άλλες των χωρών  να το έχουν επιτύχει απόλυτα – και πιο συγκεκριμένα μιλώ για την Ισπανία”.
 

Ήταν ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα, είπε, που κατέληξε και από τις συναντήσεις που είχε στην Ευρώπη είτε με τον κ. Γιούνκερ είτε με τον κ. Μπαρόζο είτε με τον κ. Ρομπέϊ.

Χαίρομαι, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, γιατί τόσο το ΚΕΒΕ όσο και η ΟΕΒ, και οι δύο οργανώσεις έχουν σειρά εισηγήσεων και αυτό δεν σημαίνει εισηγήσεις οι οποίες είναι μονόπλευρες.
 

Αντίθετα, ανέφερε, εισηγήσεις οι οποίες καλύπτουν μια δέσμη μέτρων που δεν θα περιορίζονται στην επιβάρυνση αλλά ιδιαίτερα και σε πολιτικές ανάπτυξης, τα κίνητρα που θα έπρεπε να δίνονται ακούμε κι εδώ να μην πω χρόνια, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, αλλά μέτρα και εισηγήσεις δεν βλέπουμε.
 

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια πως αν δεν είναι 2,5% το έλλειμμα δεν θα χαθεί κι ο κόσμος, ο κ. Αναστασιάδης, είπε “τώρα γιατί πρέπει να σχολιάσω κάτι για το οποίο θεωρείται αυτονόητο”.
 

Όταν παραγνωρίζεις οδηγίες της ΕΕ, συνέχισε, είναι ποτέ δυνατόν να επιτύχεις ότι πέτυχε η Ισπανία ή ότι πέτυχε η Ιρλανδία.
 

“Ή έχουμε αντίληψη του τι συμβαίνει ιδιαίτερα των υποχρεώσεων μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους ιδιαίτερα όσον αφορά την δημοσιονομική πειθαρχία, που πρώτος και καλύτερος ο ίδιος συμφώνησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή αν νομίζει ότι μπορεί στην Κύπρο να μεταβάλλει ή να προσαρμόζει την Ευρώπη με τα Κυπριακά δεδομένα κάπου η πλάνη μας είναι χειρότερη της πρώτης”, πρόσθεσε.
 

Είπε πως ο ίδιος έχει προγραμματισμένη συνάντηση στις 26 Ιουνίου με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ενώ στις 28 Ιουνίου που θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Επίτροπο αρμόδιο για ανάλογα θέματα Ολι Ρεν.
 

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι αυτή την φορά τα μέτρα δεν θα είναι σε βάρος των εργαζομένων, ο κ. Αναστασιάδης είπε: “Η ουσία είναι να δούμε τα μέτρα και υπάρχει ο τρόπος αν τιθασεύσουμε τις δαπάνες του δημόσιου τομέα που δεν είναι μόνο το μισθοδοτικό ή τα ωφελήματα να εξοικονομήσουμε εκείνα που απαιτούνται προκειμένου να πετύχουμε τον περιορισμό του ελλείμματος στα 2,5%”.
 

Αν τα μέτρα που θα φέρουν, συνέχισε, θα είναι απλά ενάντια στην ανάπτυξη ή δεν θα αποδώσουν ή δεν θα είναι αξιόπιστα κανείς δεν θα μας λάβει υπόψη.

“Κι αυτή την ώρα κρίνεται πριν και πάνω απ ΄ όλα η αξιοπιστία μας και λυπούμαι να πω ότι οι δηλώσεις του Προέδρου μόνο αξιοπιστία δεν εμπνέουν στους Ευρωπαίους”, πρόσθεσε.
 

Ερωτηθείς αν θα έχει επαφές με τον ενδιάμεσο χώρο, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως “θα στείλω επιστολή και στα τέσσερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για να συνεχίσουμε τον διάλογο απ ΄ εκεί που σταμάτησε όταν άρχισαν οι διεργασίες μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων”.
 

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από το ΕΥΡΩΚΟ που φέρουν την Ελένη Θεοχάρους και τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου να έχουν αποδεχτεί πρόταση για να είναι υποψήφιοι του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε “όχι γιατί να κάνω σχόλιο”.