Αναστασιάδης- Κυπριανού «Σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι»

{loadposition ba_textlink}

Το Κυπριακό έχει ξαναμπεί στις ράγες μετά την επανέναρξη των συνομιλιών και το πολιτικό τοπίο άρχισε να ξεδιαλύνει.

Παρά το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε όπως διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζι εντός τειχών είναι πολύ συγκεκριμένες. Μόνος σύμμαχος του ΔΗΣΥ σήμερα σε ότι αφορά το Κυπριακό δεν είναι άλλο παρά το ΑΚΕΛ με την εσωτερική αντιπολίτευση στον ΔΗΣΥ να ξεκινά από τις Βρυξέλες και να κατεβαίνει σιγά-σιγά στην Λευκωσία.

ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ Συμπολίτευση στο Κυπριακό

Με βάση τις διατυπωμένες πολιτικές θέσεις που έχουν εκφράσει επανειλημμένα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ γύρω από την μορφή λύσης του Κυπριακού, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι στα δυο κόμματα υπάρχει μεγάλη ταύτιση απόψεων. Πινδάρου και Εζεκία Παπαπαϊώνου θέτουν ξεκάθαρα το δίλλημα Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Αυτή την θέση άλλωστε έχουν διατυπώσει πάμπολλες φορές τόσο ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Δημήτρης Χριστόφιας όντας στο πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός εναποθέτουν όλες τις ελπίδες για την δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος υπέρ της λύσης ολοκληρωτικά και αμετάκλητα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ασφαλώς και το ΑΚΕΛ γνωρίζοντας τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον πολιτικό χάρτη επιδιώκει την αμεσότερη εμπλοκή του στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Έτσι ερμηνεύεται και η κίνηση τακτικής του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, όπου δήλωσε παρών στην νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ρίχνοντας βολές στο Προεδρικό και μιλώντας για κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Άντρος Κυπριανού γνωρίζει ότι η όποια λύση περνάει μέσα από τον Ακελικό κόσμο. Έτσι ένα σχέδιο που θα τεθεί στην κρίση του λαού δεν μπορεί να στηριχθεί από το κόμμα του εάν είναι ιδιοκτησία μόνο του Προέδρου.

Στο πλαίσιο του αμοιβαίου οφέλους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα αποτελέσουν από τούδε και στο εξής μια άτυπη συμπολίτευση στο Κυπριακό με φόντο το νέο δημοψήφισμα που φαίνεται πως δεν είναι πολύ μακριά.

Όταν ο Αναστασιάδης δήλωνε δημόσια έτοιμος να συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ

Στις Προεδρικές εκλογές του 2008 όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον εκλεκτό τότε του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη να μένει εκτός Β’ γύρου. Το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο χαρακτηριζόταν από την σφοδρή αντιπαράθεση του σημερινού Προέδρου με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο .

Ο Νίκος Αναστασιάδης καλεσμένος σε προεκλογική εκπομπή του ΡΙΚ λίγες μέρες πριν από την πρώτη Κυριακή και ερωτώμενος τι θα έκανε ο ΔΗΣΥ σε περίπτωση που έμενε εκτός Β’ γύρου απάντησε, «δηλαδή εκείνοι που ξέρουν να συνεργάζονται με το ΑΚΕΛ είναι μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα; Ερωτώ δεν είναι αμαρτία όταν το Δημοκρατικό Κόμμα συνεργάζεται με το ΑΚΕΛ και είναι αμαρτία αν το κάνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός;». Η δημοσιογράφος Αιμιλία Κενεβέζου συνέχισε ρωτώντας τον κύριο Αναστασιάδη, «επειδή λέτε συνεχώς ότι τα ιδεολογικά τοίχοι έπεσαν να μην αποκλείσουμε να δούμε στην ίδια εξέδρα Αναστασιάδη και Χριστόφια;» με τον Νίκο Αναστασιάδη να χρωματίζει την φωνή του λέγοντας με έντονο ύφος, «σας απαντώ να μην αποκλείσετε τίποτα!».

Σημάδια διάσπασης του ΔΗΣΥ με φόντο το Κυπριακό και ο ρόλος της Ελένης

Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη αντίληψη των πραγμάτων για να καταλάβει κανείς ότι σε περίπτωση που επαληθευτούν οι φόβοι και οι ανησυχίες αυτών που υποστηρίζουν ότι πάμε σε σκηνικό 2004 ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα διασπαστεί για άλλη μια φορά. Όλοι θυμόμαστε ότι τόσο η βάση του ΔΗΣΥ όσο και διάφορα στελέχη του ήρθαν σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος επί σχεδίου Ανάν. Το ΕΥΡΩΚΟ είναι δημιούργημα της αντίθεσης τότε επιφανών στελεχών του Συναγερμού να στηρίξουν το εν λόγω σχέδιο, ενώ ποσοστό άνω του 65% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισαν «όχι» παρά την κομματική γραμμή που ήταν υπέρ του σχεδίου.

Η αντιπαράθεση της Ελένης Θεοχάρους με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με αφορμή δήλωση του δεύτερου για το αεροδρόμιο της Τύμπου, δείχνει τι θα επακολουθήσει όταν τα πράγματα γίνουν ακόμη πιο σοβαρά. Συγκεκριμένα ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε στην Τουρκική εφημερίδα Milliyet ,“με τις πτήσεις μου στις Βρυξέλλες έχω πρόβλημα. Γιατί να μην πετώ μέσω Τύμπου έπειτα που θα διασφαλιστεί η νομιμοποίηση των πτήσεων. Από ό,τι κατάλαβα από εκεί είναι πιο γρήγορη η μετακίνηση”, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών. Με την Ελένη Θεοχάρους να του απαντά από μέσο κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας του, “Αχ ρε Γιαννάκη Κασουλίδη του Γλαύκου, γουστάρεις να ταξιδεύεις από την Τύμπου γιατί είναι πιο βολικά. Αν σε άκουε ο Γλαύκος Κασουλίδης”.

 * Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!