Αναστασιάδης: Νέα πανεθνική στρατηγική στο κυπριακό


 

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι χρειάζεται νέα πανεθνική στρατηγική για το Κυπριακό και ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας στην οποία θα υπάρχει σεβασμός όλων των πολιτικών δυνάμεων και η αντιπολίτευση δεν θα περιφρονείται.

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι η διόπτρα των μυώπων και το μπαστούνι όσων δεν μπορούν να περπατήσουν, να είναι δηλαδή ο ρόλος της βοηθητικός, να στηρίζει και μέσα από την κριτική της να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση κατά πόσο διαπράττει λάθη, και εάν ναι, να επανορθώσει και να βρει τρόπους συνεργασίας, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η ενότητα», συνέχισε.

Μίλησε για κυβέρνηση που θα εμπεδώσει μια νέα πολιτική κουλτούρα που θα τη διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η συνεχής και ανελλιπής διαβούλευση μεταξύ των συνεργαζόμενων πολιτικών δυνάμεων, πριν από την όποια απόφαση και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αντιπολίτευση θα περιφρονείται.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο των αποδήμων δίνει την ευκαιρία για παράθεση και αντιπαράθεση θέσεων και απόψεων αλλά και για διαπίστωση πραγματικοτήτων ότι απαιτείται καλός σχεδιασμός, προδιαβούλευση, ενότητα δυνάμεων και διεθνή ερείσματα και συμμαχίες.

Μίλησε για έλλειψη προόδου και αδιέξοδο στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η παρέλευση του χρόνου όχι μόνο παγιώνει μέρα με τη μέρα τα απαράδεκτα τετελεσμένα της εισβολής, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων απειλεί την ίδια την ευημερία και την ασφάλεια ολόκληρης της Κύπρου.

«Δεν είναι κινδυνολογία ούτε και πρόσχημα για να δεχθούμε την όποια λύση, αλλά αντίθετα κουδούνι συναγερμού για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος υπαγορεύει αλλά και επιβάλλει σε όλους μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων που θα μας οδηγήσει μέσα από συγκεκριμένο προβληματισμό και προτάσεις, να δημιουργήσουμε τη βάση της ενότητας που δεν πρέπει να περιστρέφεται γύρω από πρόσωπα αλλά κοινές θέσεις», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι 38 χρόνια συνομιλιών «τύπου κυπριακής ιδιοκτησίας, στο μόνο σημείο που οδήγησαν ήταν τα συνεχή αδιέξοδα αλλά και η παγίωση των τετελεσμένων προς το χειρότερο, είτε αυτό αναφέρεται στην μη αποχώρηση των στρατευμάτων, στην αύξηση των εποίκων, στην παράνομη αξιοποίηση των ε/κ περιουσιών και στα όσα άλλα οδηγούν μέρα με τη μέρα την Τουρκία στο απυρόβλητο».

«Θα συνεχίσουμε 38 χρόνια μετά να λέμε ότι είναι ενδοκυπριακής ιδιοκτησίας ο διάλογος για να μην μας επιβληθούν εκ των έξω οι όποιες λύσεις και ποιος μας υποχρεώνει να αποδεκτούμε τις όποιες εκ των έξω λύσεις; Δεν είναι σε εμάς που εναπόκειται και δεν θα περάσει μέσα από δημοψήφισμα η προτεινόμενη λύση;» διερωτήθηκε.Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συλλογικής διαχείρισης, λέγοντας ότι «οι ώμοι κανενός Προέδρου ή όποιου άλλου ηγέτη δεν είναι αρκετοί για να σηκώσουν το βάρος και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και που καθορίζουν το μέλλον των παιδιών μας και των μελλοντικών γενεών».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει να βασίζεται σε μια συμφωνημένη από το Εθνικό Συμβούλιο, καλά μελετημένη και αξιόπιστη στρατηγική που θα καθορίζει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κινήσεων και που στόχο θα έχει την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

«Δεν μπορεί να αποτελέσει για καμία Κυβέρνηση και για καμία πολιτική δύναμη άλλοθι η τουρκική αδιαλλαξία, είναι δεδομένη και σίγουρα οφείλεται η μη λύση στην τουρκική αδιαλλαξία, όμως εμείς τι πράξαμε για να την κάμψουμε;», διερωτήθηκε.

Απαντώντας σε αναφορές νωρίτερα του Αντρου Κυπριανού ο οποίος διερωτήθηκε για την εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία λύσης, αφού δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία αποτελούν το εχέγγυο για να επιτύχουμε μια λύση που θα περιλαμβάνει αυτά που διεκδικούμε.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί εμπιστευόμαστε τα ΗΕ τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν κοινή εξωτερική πολιτική, και τα οποία ενίοτε εμείς κατηγορούμε για συνωμοσία και φιλοτουρκική στάση.

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στην ΕΕ και να διεκδικήσουμε την επέκταση του κεκτημένου και των ευρωπαϊκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπό διαπραγμάτευση λύση.

«Απλούστατα μήπως λόγω ευρωφοβίας κρατάμε μακρά την Ευρώπη, αλλά δεν διστάζουμε να εμπλέξουμε αυτούς που κατηγορούμε εις βάρος της Κύπρου», συνέχισε.

«Θα πρέπει να θέσουμε την Τουρκία στη δοκιμασία της άρνησης ενεργειών από δικής μας πλευράς, όπως η αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, και αν όλα τα κόμματα συμφωνούν, γιατί όχι και βελτίωση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ αλλά και της ένταξης στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό θα έθετε πρώτιστα και πάνω από όλα την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου, γιατί θα ήταν η πρώτη που θα αρνείτο την ένταξή μας (στο ΝΑΤΟ)», πρόσθεσε.

«Με την ενεργό συμμετοχή μας σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές θα μπορέσουμε να διασυνδέσουμε έμπρακτα την όποια νέα κίνηση στις ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις με την ουσιαστική μεταβολή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα φυσικού πλούτου αφού πρέπει να διασφαλίσουμε, όπως είπε, την έλευση του φυσικού αερίου στην ξηρά και διερωτήθηκε ποιος θα επενδύσει εκατομμύρια αν δεν υπάρχει ασφάλεια του αγωγού μεταφοράς του υγραερίου.

Ανέφερε παράλληλα ότι δεν πρέπει να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας με τα αραβικά κράτη και επίσης να αξιοποιήσουμε και το ρόλο της Ρωσίας πέραν απλώς του αναχώματος και της προστασίας μας στο ΣΑ αλλά και λόγω των σχέσεών της με την Αγκυρα.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε σχέσεις και με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική με καθαρούς προσανατολισμούς και όραμα που θα μας βοηθήσει να έχουμε ερείσματα και συμμάχους.

Τέλος ο κ. Αναστασιάδης απάντησε σε τοποθετήσεις ότι οι απόδημοι έρχονται κάθε χρόνο στην Κύπρο απλώς για ξεκούραση, λέγοντας ότι άστοχα ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης ασχολήθηκε με τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις και αναφορές και διαβεβαιώνοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν τους αγώνες και τις δράσεις των αποδήμων για το εθνικό μας θέμα