Αναστασιάδης – Σαμαράς για την “Τραπεζική στήριξη”

 


Διαβάστε επίσης: Στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης και ισχυρή έκρηξη σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην Ελλάδα.


Στα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι ακόμη και η συγχώνευση των παραρτημάτων των δυο μεγάλων κυπριακών τραπεζών και η τοποθέτηση τους κάτω από ελλαδική τράπεζα.

Χθες οι υπουργοί οικονομικών Ελλάδας και Κύπρου έκαναν το πρωπαρασκευαστικό διάλογο για το θέμα ενώ συζητήθηκε και το θέμα συγχώνευσης των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κάτω από μία ομπρέλα στην Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε κομβικό σημείο και συμμετέίχαν και οι δυο Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου.

Σαρρής: Ζητάμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας και της Ευρώπης

Σε δηλώσεις του σε ελληνικά ΜΜΕ, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η Κύπρος αποζητά τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους, σημειώνοντας ως βασική επιδίωξη της νέας κυπριακής Κυβέρνησης την αγαστή συνεργασία με την τρόικα στην Κύπρο, προκειμένου να συνταχθεί ένα πρόγραμμα στο οποίο να αποτυπώνονται οι ανάγκες της χώρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων, ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λέγοντας ότι «προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη τέτοιων μέτρων». Σχετικά με το αν η Κύπρος ζητά κεφάλαια από το ελληνικό πρόγραμμα για τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Σαρρής απάντησε όχι, αλλά συμπλήρωσε πως χρειάζεται κάποιας μορφής αλληλεγγύη.