Αναζητούνται ακόμη 25 εκ. για το Mall of… Laκατάντια

{loadposition ba_textlink}

Αργεί ακόμη η ολοκλήρωση του πολυδιαφημισμένου Mall of Lakatamia… Κι αυτό γιατί η κατασκευαστική εταιρεία K. Athienitis Contractors Developers Public Limited που ελέγχει κατά 87% την επένδυση, βρίσκεται σε αναζήτηση επιχειρηματία που θα… φέρει μέσα ένα ποσό που αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε να αποπερατωθούν τα έργα.

Η όλη υπόθεση με το Mall of Lakatamia μοιάζει με σίριαλ εδώ και καιρό. Το εμπορικό κέντρο επρόκειτο να ανοίξει τις… πύλες του για το κοινό την άνοιξη του 2014, αλλά τα κονδύλια εξαντλήθηκαν χωρίς λογική εξήγηση, με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά να μην υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την χρονική περίοδο που οι εργασίες θα αποπερατωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύσαμε στην «24» από τις αρχές Οκτωβρίου, το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και το… μαρτυρικό ταμείο συντάξεων της CYTA. Τα δυο μέρη χρηματοδότησαν το έργο δίνοντας από 30 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή δανείου. Κατά συνέπεια, με βάση υπολογισμούς ειδικών, οι επενδυτές έχοντας κεφάλαιο 60 εκατομμυρίων, το Mall of Lakatamia θα έπρεπε να πάρει σάρκα και οστά σε μικρό χρονικό διάστημα. Άγνωστο γιατί, το ποσό αυτό αποδείχθηκε… μικρό.

Μάλιστα, τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται. Ήδη έχει δημοσιευτεί ότι το δάνειο στην Τράπεζα Κύπρου αναδιαρθρώθηκε, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με αυτό από το ταμείο συντάξεων της CYTA. Η τελευταία, έχοντας ως πρόεδρο του Δ.Σ. της τον Στάθη Κιττή, συμφώνησε να δώσει το δάνειο με σχετικά υψηλό επιτόκιο της τάξεως του 6,5%. Ωστόσο, με βάση τους όρους της συμφωνίας δανεισμού, για να εξυπηρετείται το δάνειο και να καταβάλλονται τα χρήματα που συμφωνήθηκαν με τη CYTA θα έπρεπε το Mall of Lakatamia να κάνει τεράστια επιτυχία. Kαι φυσικά χωρίς να καθυστερήσει τόσο πολύ να τεθεί σε λειτουργία. Με απλά λόγια, ήταν μια κακή επένδυση από πλευράς CYTA χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις…

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!