Αναζωπυρώνονται αξιώσεις για έκτακτο φόρο τραπεζών

Αναζωπυρώνονται οι αξιώσεις, εκ μέρους κάποιων κοινοβουλευτικών κομμάτων, για έκτακτη φορολόγηση των απρόβλεπτων κερδών – Windfall gains tax – των τραπεζών και ασκούνται σχετικές πιέσεις, είτε σε επίπεδο Προεδρίας, είτε σε επίπεδο του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο ΥΠΟΙΚ, είχε μιλήσει και παραδεχθεί δημόσια τον περασμένο Αύγουστο με αφορμή αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της StockWatch ότι η κυβέρνηση μελετούσε το ενδεχόμενο να επιβάλει έκτακτο φόρο στα απρόβλεπτα κέρδη των τραπεζών.

Tο σκεπτικό της κυβέρνησης ήταν να μετριάσει τη σημαντική επίπτωση που έχει στους δανειολήπτες η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, οι κινήσεις που ακολούθησαν εκ μέρους των τραπεζών, χωρίς να ικανοποιούν πλήρως, σε ότι αφορά τη διαχείριση των καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων και σε ότι αφορά την προσέγγιση τους έναντι ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, των οποίων το κόστος δανεισμού τους είχε «εκτοξευθεί», οδήγησαν το ΥΠΟΙΚ σε δεύτερες σκέψεις οι οποίες, ωστόσο, δεν ήταν άσχετες και με την κάθετη παρέμβαση της ΕΚΤ.

Οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης, με αφορμή την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, να επιβάλει έκτακτο φόρο 40% στα απρόβλεπτα κέρδη των τραπεζών, αντέδρασαν και έστειλαν σαφή μηνύματα για κινδύνους που ελλόχευαν για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε γνωμάτευση που εξέδωσε η ΕΚΤ ειδικά για αυτό το θέμα, εξηγούσε ότι η ψαλίδα των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων – που ευθύνεται για τα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών – σταδιακά θα κλείσει.

Είχε επισημάνει ότι τα επιτοκιακά κέρδη θα μειώνονται αισθητά τους επόμενους μήνες.

Η παραίνεση του ΠτΔ προκάλεσε συνειρμούς

Ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης της Τράπεζας Κύπρου για τη συμπλήρωση 125 χρόνων από την ίδρυση της, προέβη στο καταληκτικό μέρος της ομιλίας του, σε παραίνεση – έκκληση – προς τη διοίκηση της BOCH, να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ειδικά όσων έχουν πραγματική ανάγκη.

O Πρόεδρος δεν επεκτάθηκε επί της αναφοράς του. Όμως, στο πλαίσιο της δεξίωσης που ακολούθησε της εκδήλωσης και η StockWatch ήταν εκεί, διαφάνηκε από άτομα που έχουν γνώση του θέματος καθώς είναι ενδιαφερόμενα και εμπλεκόμενα, ότι στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται εκ νέου πολιτική αξίωση για έκτακτη φορολόγηση των απρόβλεπτων κερδών των τραπεζών.

Ο ΠτΔ, όπως εκτιμήθηκε, έχοντας υπόψη του ότι το μέτρο της έκτακτης φορολογίας επί των απροσδόκητων κερδών θα έρθει σε σύγκρουση με τις εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, θεώρησε ότι με παρεμβατικές κινήσεις εκ μέρους των τραπεζών, προς ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα κοπάσουν οι οποιεσδήποτε πολιτικές αντιδράσεις.

Ενδεικτική ήταν η παραίνεση του ΠτΔ, ονομαστικά προς τον Πανίκο Νικολάου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τρ. Κύπρου:

«Η Τράπεζα Κύπρου να μην λησμονεί ότι η κυπριακή κοινωνία κατέβαλε ακριβό τίμημα το 2013 με τα γνωστά γεγονότα, για να στηριχθούν οι τράπεζες μας. Είμαι βέβαιος ότι στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας του οργανισμού σας, που είχα την ευκαιρία να το δω και ως ΥΠΕΞ και ως ΠτΔ, θα συνεχίσετε να συνδράμετε στη μεγάλη προσπάθεια, όπως πράξατε αυτά τα 125 χρόνια ιστορίας σας, για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ειδικά όσων έχουν πραγματική ανάγκη».

Εκ νέου στο τραπέζι των πολιτικών

Η αξίωση για επαναφορά της ιδέας για την επιβολή έκτακτου φόρου επί των απρόβλεπτων κερδών των τραπεζών δεν αποτελεί μόνο θέση του ΑΚΕΛ, το το οποίο άλλωστε την έχει δημοσιοποιήσει και πολύ πρόσφατα.

Η θέση αυτή, τίθεται, όπως έχει πληροφορηθεί η StockWatch και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τόσο το ΥΠΟΙΚ, όσο και ο νέος Διοικητής της ΚΤ, δεν μπορούν να εκ φύγουν από τη γραμμή που έχουν χαράξει οι εποπτικές αρχές τραπεζών στη Φρανκφούρτη σε ότι αφορά την επιβολή έκτακτου φόρου στα απρόβλεπτα κέρδη των τραπεζών, σχολίαζαν χθες τραπεζικοί και οικονομικοί παράγοντες.

Υποστήριξαν ότι οι κίνδυνοι για τους οποίους η ΕΚΤ αναφέρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν εξέλειπαν και ότι η δυναμική αύξησης των τραπεζικών κερδών δεν αναμένεται να συνεχιστεί, εξαιτίας τριών παραγόντων:

Tης σταδιακής αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης στις αγορές χρήματος και της μείωσης της ζήτησης για δάνεια.

Προειδοποιούν ότι η επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες θα πλήξει περισσότερο τις μικρές – μη συστημικές – από τις μεγαλύτερες, επιφέροντας σοβαρές ανισορροπίες στον κλάδο.

Σημείωσαν πως οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιο δυσμενές τραπεζικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, εξηγώντας ότι η συγκυρία της αύξησης των επιτοκίων δεν πρόκειται να είναι μόνιμη.

Υπέδειξαν ότι επί 12 χρόνια οι τράπεζες δεν είχαν εξασφαλίσει κέρδη και επιβάλλεται η ανάγκη να διατηρούν ισχυρά «μαξιλαράκια» προκειμένου να αντιμετωπίζονται και οι απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις, είτε αυτές είναι πολιτικές, είτε είναι οικονομικές.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών έχει δώσει κονδύλι ύψους περίπου €400 χιλ. στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου ενεργειακού έργου του κράτους, το οποίο έχει ως ουσιαστικό στόχο, η Κύπρος να απαλλαγεί, ενδιάμεσα μέχρι το 2030 και οριστικά μέχρι το 2050, από τις εκροές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε στο πλαίσιο συνέντευξης της στη StockWatch και η Ειρήνη Πική, Υφυπουργός Παρά των Προέδρω.

πηγή: Stockwatch/ Του Λεύκου Χρίστου