Ανδρέας Πίττας στην “24”: “Καινοτομία και εξωστρέφεια”

{loadposition ba_textlink}

Αποκλειστική συνέντευξη στην «24» του γιατρού, ανθρώπου και λάτρη της τέχνης που με κύριο όπλο τη σθεναρή διορατικότητα του έστησε μια από τις μεγαλύτερες κυπριακές βιομηχανίες, την Medochemie. Μια τεράστια και άκρως επιτυχημένη βιομηχανία φαρμάκων παγκόσμιας εμβέλειας, με εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες και 11 υπερμοντέρνες μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η εννέα είναι στη Κύπρο και οι υπόλοιπες στην Ολλανδία και στο Βιετνάμ.

Όταν οραματίστηκε το όλο έργο και άρχισε να το υλοποιεί το 1976 (έτος ίδρυσης της Medochemie) ο γιατρός Ανδρέας Πίττας, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τον κόσμο της Κύπρου. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό των πάντων.

Είναι μάλιστα και ένας άνθρωπος που η γνώμη του μετρά για όλους τους τομείς της κυπριακής κοινωνίας. Διατελώντας για χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έχει απόψεις για την πορεία της φθίνουσας κυπριακής οικονομίας και τη φαρμακοβιομηχανία γενικά.

Τον συναντήσαμε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Λεμεσό όπου μας είπε ότι σήμερα η Medochemie διατηρεί γραφεία σε 20 χώρες και παράγει 630 συνδυασμούς προϊόντων, έχοντας επίσης σχεδόν 4,000 άδειες κυκλοφορίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 24% των κυπριακών εξαγωγών οφείλεται στη Medochemie, η οποία παράγει μεταξύ άλλων το πολύ γνωστό σκεύασμα SNIP κατά του κρυολογήματος.

24: Ποια η άποψή σας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας;

«Καταρχήν πρέπει να πω ότι έγινε μια μεγάλη αδικία από το Euro Group σε βάρος της κυπριακής οικονομίας η οποία ήλθε ως ‘πικρό’ επιστέγασμα των δικών μας λαθών και παραλείψεων ή αν θέλετε και της πολιτικής ολιγωρίας. Εν πάση περιπτώσει όμως η κυπριακή οικονομία άρχισε να βαδίζει σταθερά όσον αφορά τουλάχιστο στα δημοσιονομικά, προς μια αισθητή καλυτέρευση. Δεν μπορώ εδώ να μην αναφέρω τη σημαντική συμβολή του υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομικών, κ. Χάρη Γεωργιάδη.

24: Τι πρέπει να γίνει για να πετύχουμε την ανάκαμψη;

«Η δική μου πρόταση ήταν και παραμένει η καινοτομία και εξωστρέφεια. Η εξωστρέφεια, είτε μιλάμε για βιομηχανικά προϊόντα, ή γεωργικά ή υπηρεσίες, είναι αδήριτη ανάγκη για την Κύπρο και εξηγούμαι: η κυπριακή αγορά είναι τόσο μικρή που δεν προσφέρεται ούτε για να αγοράζεις σε χαμηλές τιμές, αλλά ούτε και να παράγεις φθηνά για τόσο μικρή αγορά. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζονται οι εξαγωγές. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη της μεταποίησης, για αρκετά γεωργικά είδη ή είδη τροφίμων και φυσικά για τις υπηρεσίες. Όσον αφορά την καινοτομία, το έχω αναφέρει και πιο πάνω ότι υπάρχει μέλλον και θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας. Καινοτομία θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί και σε θέματα τουρισμού. Για να προχωρήσουμε εδώ θα πρέπει το κράτος να θεσπίσει κίνητρα που δεν σημαίνουν απαραίτητα χρήματα».

24: Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που υποφέρουν πιο πολύ από την κρίση;

«Είναι γεγονός ότι οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, που ήταν εσωστρεφείς έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από την κρίση. Οι μικρές σε πάρα πολλούς τομείς έχουν σε πολλές περιπτώσεις αδρανοποιηθεί σχεδόν εντελώς από την έλλειψη χρηματοδότησης. Η βοήθεια θα προέλθει από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να ξαναδανείσει με ευνοϊκό επιτόκιο εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος τρόπος».

24: Από την εμπειρία σας σαν πρόεδρος της ΟΕΒ τι νομίζετε μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας για να βοηθήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας;

«Μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται το κράτος να θεσπίσει κίνητρα και όπως αναφέρω στην ερώτηση 2 να προωθηθούν με διάφορα κίνητρα η εξωστρέφεια και η καινοτομία».

24: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σε με μια επιχείρηση;

«Εδώ θα είμαι μονολεκτικός και άκρως λακωνικός: Οι άνθρωποί της».

24: Πώς βλέπετε το μέλλον της κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας;

«Οι προοπτικές δεν είναι άσχημες παρόλο που η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου υποχωρεί με πολύ γρήγορο ρυθμό. Εδώ θα πρέπει να πω ότι το εργατικό κόστος στην Κύπρο είναι πέντε φορές πιο ακριβό από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες και αυτές ανήκουν στην Ενωμένη Ευρώπη. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι τρεις φορές πιο ακριβό από τη Γαλλία και τη Βουλγαρία και το κόστος του χρήματος είναι τουλάχιστο διπλάσιο από όλους τους ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη. Ρωτάτε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε. Με τα σημερινά δεδομένα η ανάπτυξη μπορεί να είναι 5 – 10% το χρόνο. Αν όμως το κράτος ήθελε να προστατεύσει τις τιμές αναφοράς αφενός και να ελαττώσει το κόστος του ρεύματος και των επιτοκίων με ταυτόχρονη προώθηση της καινοτομίας με έργα και όχι μόνο λόγια, θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα 500 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές μέχρι το 2022…».

24: Πιστεύετε ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί διεθνές επιχειρηματικό κέντρο;

«Το ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, φυσικά στο μέτρο του δυνατού, και λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογίες το υποστήριζα από το 1980. Εξακολουθώ να το υποστηρίζω, αλλά θα πρέπει να γίνουν μελέτες κ.λπ.».

24: Γιατρέ, έχετε καταφέρει πάρα πολλά στη ζωή σας. Τι θα θέλατε να κάνετε περαιτέρω;

«Ότι έχω καταφέρει πολλά στη ζωή μου ίσως να είναι μια υπερβολή. Θα μπορούσα να πω ότι κατάφερα αρκετά με πολλή μόχθο και κόπο. Πρέπει να σας πω ότι εξακολουθώ να έχω καινούργιες ιδέες για ενδυνάμωση και επέκταση των επιχειρήσεών μας».

* H συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 4/1/2015