«Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος στο λαό ο Α.Ορφανίδης»

 

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, έμεινε ανεπανόρθωτα  εκτεθειμένος απέναντι στο λαό  αφού με την πλημμελή και ανεπαρκή άσκηση των καθηκόντων του έχει προκαλέσει ζημιές δισ. στην κυπριακή οικονομία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΚΕΛ και απαντώντας σε επιστολή που δημοσιοποίησε ο κ. Ορφανίδης χθες με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι «ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επιχειρεί για πολλοστή φορά ανεπιτυχώς να μετατοπίσει τις δικές του βαρύτατες ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό μας σύστημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ».

Για το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, «είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από τις κατηγορίες Ορφανίδη κρύβεται η προσπάθεια του να αθωώσει εαυτόν και να απαλλαγεί από τις ευθύνες της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του, ενόψει και των υπό διενέργεια ερευνών».

Σύμφωνα με τον Αν. Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ «επί της ουσίας, οι κατηγορίες του είναι ανυπόστατες και προσχηματικές για να μετατοπίσει τις ευθύνες τις δικές του και των Διοικήσεων των Τραπεζών που αυτός όφειλε να εποπτεύει, σε άλλους».

Παράλληλα, ο κ. Ευαγόρου υπεραμύνθηκε του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια λέγοντας ότι «εκ της θέσεως του δεν όφειλε να γνωρίζει την ακριβή κατάσταση και τις αντοχές των Κυπριακών Τραπεζών. Αυτό ήταν δουλειά του κ. Ορφανίδη». Πρόσθεσε ότι «όταν όλοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ενέκριναν το PSI για να βοηθήσουν την Ελλάδα να σωθεί, ήταν προφανές ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί».

Εθεσε το ερώτημα «γιατί οι Διοικήσεις των Κυπριακών Τραπεζών δέχθηκαν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI και γιατί ο ίδιος ο κ. Ορφανίδης ενέκρινε την συμμετοχή τους αυτή»;

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι οι Διοικήσεις των Τραπεζών λοιπόν, με την έγκριση του κ. Ορφανίδη, που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σε περιπέτειες».

«Με την πλημμελή και ανεπαρκή άσκηση των καθηκόντων του ο κ. Ορφανίδης μένει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος απέναντι στο λαό, αφού έχει προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας και την κυπριακή οικονομία», σημείωσε.

Ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε τη θέση ότι «δυστυχώς η χθεσινή του επίθεση ενάντια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι ο κ. Ορφανίδης δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος αξιωματούχος». Αντίθετα, ανέφερε τέλος, «με τις πολιτικές του παρεμβάσεις συνέδεσε τη δράση του με την πολεμική ενάντια στην Κυβέρνηση, συμπλέοντας με την αντιπολίτευση».