Ανεβάζουν αυλαία οι εξετάσεις τετραμήνων-Αλλάζει η εικόνα στα σχολεία

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γ’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, ανεβάζουν αυλαία και επίσημα οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Και αυτό επειδή είναι η πρώτη χρονιά, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο θεσμός σε όλο το λυκειακό φάσμα, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν κατά την αρχή της σχολικής χρονιάς, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολιτικά κόμματα, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, για αναστολή του στους τελειόφοιτους, ώστε να μην χρειαστεί να παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις μέσα σε πέντε μήνες.

Το νήμα θα κόψουν οι τελειόφοιτοι Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, αφού στις 7:45 θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, που είναι το μοναδικό μάθημα που θα παρακαθίσουν από κοινού όλοι οι μαθητές. Την ίδια ώρα, θα εξετάζονται στα μαθήματα των Οικονομικών, της Φωτογραφίας και του Αρχιτεκτονικού-Τεχνικού Σχεδίου, ενώ τρεις ώρες αργότερα, στις 10:45, οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα εξεταστούν στα μαθήματα της Ιστορίας, των Αγγλικών, της Χημείας και της Βιολογίας.

Είναι η πρώτη χρονιά, από την χρονιά που έχει τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός, που τελούνται και τα δύο τετράμηνα εξετάσεις, καθώς την πρώτη χρονιά είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού και αναγκάστηκε το Υπουργείο Παιδείας να τις αναστείλει για το Β’ τετράμηνο, ενώ το ίδιο συνέβη και την επόμενη σχολική χρονιά, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν μόνο οι εξετάσεις του Β’ τετραμήνου. Αυτό συνεπάγεται ότι οι φετινοί τελειόφοιτοι δεν έχουν ουσιαστικά βιώσει το θεσμό των εξετάσεων, σε όλο του το φάσμα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η εφαρμογή του στη Γ’ τάξη των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών είχε προκαλέσει εντάσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς γονείς, μαθητές, καθηγητές και πολιτικά κόμματα κάλεσαν το Υπουργείο Παιδείας να τις αναστείλει, μόνο για την φετινή σχολική χρονιά, ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος, για να καταρτιστεί ένα σωστό πλάνο για την καλύτερη αξιολόγηση των μαθητών. Το μόνο αποκούμπι του Υπουργείου Παιδείας, όπως ήταν φυσικό, ήταν το κυβερνών κόμμα, ωστόσο αυτό δεν αποθάρρυνε το Υπουργείο να προχωρήσει με την εφαρμογή τους.

Μετά την εφαρμογή τους στο Α’ τετράμηνο, οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο και πραγματοποίησαν μία μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, η οποία κατέληξε έξω από το Προεδρικό. Τα αιτήματά τους ήταν η κατάργηση του θεσμού σε όλες τις τάξεις, από πλευράς μαθητών, η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης, από πλευράς καθηγητών και η διόρθωση όλων εκείνων των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Το Υπουργείο Παιδείας, από τη δική του πλευρά, αφού αξιολόγησε την τελική εικόνα, αποφάσισε όπως προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, τόσο όσον αφορά στη διόρθωση των γραπτών, όσο και στη μείωση των σειρών εξετάσεων. Έτσι, δόθηκαν γραμμές προς τους διορθωτές, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο αποφάσισε να εφαρμόσει και σε αυτές τις εξετάσεις τα κέντρα αναφοράς, στα οποία θα πηγαίνουν όσοι μαθητές είναι θετικοί στον κορωνοϊό, ώστε να μην χάσουν τις εξετάσεις. Κάτι που εφαρμόζεται και στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Την ερχόμενη σχολική χρονιά, ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο επεκτείνεται και στα Γυμνάσια, όπως το προνοεί η νομοθεσία. Πάντως, το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι καυτό για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα έχει σειρά επαφών με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους με την παιδεία, ώστε να συζητήσουν θέματα μείζονος σημασίας, που παρατηρούνται. Μάλιστα, ο υπουργός έχει ήδη βγάλει από το συρτάρι και ξεσκονίσει το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει για ενοποίηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο και των Παγκυπρίων.

Αλλάζει η εικόνα στα σχολεία

Στο μεταξύ, από σήμερα αλλάζει άρδην η εικόνα στα σχολεία, αφού τίθενται σε ισχύ οι χαλαρώσεις που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, πριν από το Πάσχα. Οι χαλαρώσεις τέθηκαν σε ισχύ από την Κυριακή, ωστόσο από σήμερα εφαρμόζονται στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, από τις 15 Μαΐου 2022 αναστάλθηκε η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς επίσης και το μέτρο Test to Stay σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, ειδικά σχολεία και προδημοτική).

Εξάλλου, από χθες αναστάλθηκε και το μέτρο της υποχρεωτικής επίδειξης Safe Pass σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

πηγή: H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ