Ανησυχίες κομμάτων για την κυπριακή οικονομία

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος οφείλει να αντλήσει τα σωστά συμπεράσματα και διδάγματα από το παράδειγμα της Ισπανίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η Ισπανία κατάφερε να πετύχει ευνοϊκούς όρους γιατί εφάρμοσε και υλοποίησε τις συστάσεις της ΕΕ, ενώ παράλληλα η ισπανική Κυβέρνηση και η οικονομία της χώρας κρίθηκαν από τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους ως αξιόπιστες.

Για το λόγο αυτό, συνέχισε, οι διεθνείς αγορές παραμένουν ανοικτές για την Ισπανία, παρά τη βοήθεια που ζητά η χώρα.

Είπε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι οι όροι που θα επιβληθούν στην Ισπανία, καθώς, συμπλήρωσε ότι το ενδεχόμενο να συνταχθεί μνημόνιο και να επιβληθούν όροι που θα έχουν σχέση με δημοσιονομικά ζητήματα παραμένει ανοιχτό.

Αυτό, είπε, είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και δεν έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες, παρά το ότι λέγεται δημόσια.

«Μακάρι η Κύπρος, σε περίπτωση που θα ζητήσει βοήθεια όπως η Ισπανία, να καταφέρει να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι αν το καταφέρει αυτό η κυπριακή Κυβέρνηση, «εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα το χαιρετίσουμε».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε παράλληλα κάποιες ανησυχίες, καθώς, όπως ανέφερε η κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της ΕΕ, σε αντίθεση με την Ισπανία.

Συνέχισε λέγοντας ότι τόσο η Υπουργός Εργασίας, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινούνται με τις δηλώσεις τους προς την αντίθετη κατεύθυνση, λέγοντας ότι οι συστάσεις της Επιτροπής θα αγνοηθούν σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, την ΑΤΑ και σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και περικοπές που χρειάζεται να προβεί η Κυβέρνηση.

«Επομένως εγείρεται ένα ζήτημα αξιοπιστίας για εμάς», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και ευχήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών να ξεπεράσει αυτό το ζήτημα, και να τύχει της στήριξης της Κυβέρνησης.

Εξάλλου, είπε ότι αυτοί που προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο «είναι αυτοί που με τις πολιτικές τους έχουν οδηγήσεις 37 χιλ πολίτες στην ανεργία και έχουν δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε η Κύπρος να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της ανεργίας στην ΕΕ, ενώ έχουν στείλει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην χρεοκοπία και έχουν δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες για τα κυπριακά νοικοκυριά.

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι αυτοί που μας έχουν στείλει με τις πολιτικές τους στα πρόθυρα του μηχανισμού στήριξης, την ίδια ώρα που μας έλεγαν ότι εμάς η κρίση δεν θα μας αγγίξει», ενώ κατηγορούσαν σαν καταστροφολόγους όσους προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν.

«Τελικά σήμερα φαίνεται ότι οι καταστροφολόγοι είχαν δίκαιο και οι ωραιοποιεί μας έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής», ανέφερε.

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η μείωση του ελλείμματος εν μέσω ύφεσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να υλοποιήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αν η θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι πρέπει να αγνοήσουμε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον καλώ να βγει δημόσια και να το πει», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Διοικητής πρέπει να πει τι θα πρέπει να κάνουμε, όταν η Κύπρος καταφύγει στους Ευρωπαίους εταίρους για να ζητήσει χρήματα.

Συμπλήρωσε ότι «ο ίδιος [ο Διοικητής] έχει πάει στις Βρυξέλλες και έχει ζητήσει χρήματα», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει εξηγήσει για ποιόν λόγο πήγε μόνος του, χωρίς τον Υπουργό Οικονομικών.

Είπε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες ενώ ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε «χώρο και χρόνο για να μπορέσει να διαπραγματευτεί όλα αυτά τα ζητήματα με τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ». Συνέχισε, λέγοντας ότι εμείς θα δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στον Υπουργό Οικονομικών για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε από την πλευρά του θετικότατη εξέλιξη στο χώρο της ευρωζώνης και Ευρώπης γενικότερα, την απόφαση να δοθεί βοήθεια στην Ισπανία, ύψους μέχρι 100 δις για τη στήριξη των τραπεζών της, χωρίς την επιβολή όρων και μνημονίων, ενώ συμπλήρωσε ότι επαφίεται στους χειρισμούς της κυπριακής Κυβέρνησης να πετύχει αυτό που πέτυχε η Ισπανία.

Πρόσθεσε ότι η Ισπανία βρίσκεται, συγκριτικά με την Κύπρο, σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση, καθώς το έλλειμμα της Ισπανίας ανήλθε το 2011 σε 8,5% και προβλέπεται να φτάσει στο 6,4% το 2012.

Ακόμη είπε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν το 2011 στο 68,5% του ΑΕΠ, χαμηλότερο κατά 3 μονάδες από το αντίστοιχο της Κύπρου, ενώ προβλέπεται να φτάσει στο 80,9% το 2012.

Συμπλήρωσε ότι το ύψος της βοήθειας προς την Ισπανία είναι κατά 50 φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχει ανάγκη η Κύπρος, που κυμαίνεται στα 2 δις.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τη στήριξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού χωρίς να φορτωθούν οι κύπριοι πολίτες οποιαδήποτε επιπρόσθετα βάρη, με τη δέσμευση της για έλλειμμα 2,5% το 2012, με χαμηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους και με μικρότερες δανειοδοτικές ανάγκες.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε δύο παράγοντες που αφορούν την περίπτωση της Ισπανίας, λέγοντας ότι η Μαδρίτη δεν είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, όπως είναι η Κύπρος, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ισπανία πήρε από μόνη της τα απαραίτητα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση.

Η Ευρώπη, συνέχισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, στηρίχτηκε στην αξιοπιστία της ισπανικής Κυβέρνησης για τη χορήγηση της βοήθειας χωρίς αυστηρούς όρους.

«Δεν έχω λόγο να μην πιστεύω πως έχουμε και εμείς αξιόπιστη Κυβέρνησης και εκτιμώ ότι με καλύτερους δείκτες θα φέρουμε τουλάχιστον τα ίδια θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η Ισπανία», είπε.

Δεν θα επιβληθεί κανένα μνημόνιο τύπου Ελλάδας στην Κύπρο, εφόσον η χώρα απευθυνθεί στο μηχανισμό για στήριξη είτε των τραπεζών είτε των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας, από τη στιγμή που οι δημοσιονομικοί δείκτες της Κύπρου είναι καλύτεροι από αυτούς της Ισπανίας, ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Ο κ. Ευαγόρου συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε όλους, ενώ συμπλήρωσε ότι προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο εκείνοι που παρουσιάζουν την κυπριακή οικονομία υπό πτώχευση, στην προσπάθεια τους, όπως είπε, να αντιπολιτευτούν ή να κινδυνολογήσουν.

Εξάλλου, ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα τα οποία θα διορθώνουν την απόκλιση στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Απηύθυνε έκκληση στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να τηρήσουν στάση αναμονής και να προχωρήσουν όλοι συναινετικά, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Είπε ότι έχει σημασία η χώρα να βρίσκεται αναφορικά με τους δημοσιονομικούς της δείκτες εντός των πλαισίων που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον καταφύγει στο μηχανισμό.

Επανέλαβε τη δήλωση του Υπουργού των Οικονομικών ότι δεν ωφελεί η δαιμονοποίηση του μηχανισμού, αν και όπως είπε, θα ήταν καλύτερα να μπορούσε να αποφευχθεί. «Αν και εφόσον όμως χρειαστεί, η προσπάθεια είναι να μην επιβληθούν επαχθείς όροι», είπε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ δεν ενοχλείται από τη συζήτηση να επιτευχθεί διακρατικός δανεισμός που να ικανοποιεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου.

Ο κ. Ευαγόρου δεν απέκλεισε τέλος το συνδυασμό της κάλυψης των αναγκών του δημοσίου από τρίτες χώρες και την προσφυγή στο μηχανισμό για τις τράπεζες, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης κάλεσε από την πλευρά του την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προχωρώντας με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, να λάβει αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, που θα στηρίζουν την ανάπτυξη.

Επίσης είπε ότι η οικονομία θα πρέπει να μείνει έξω από οποιεσδήποτε κομματικές αντιπαραθέσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες, καθώς το θέμα αφορά τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστες οι κυβερνητικές προθέσεις και μετά την ενημέρωση που προέβη ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κ. Νικολααϊδης ανέφερε ότι ο κ. Σιαρλή κατέθεσε κάποιες γενικές αρχές και στόχους αναφορικά με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, την κάλυψη των επιπρόσθετων ελλειμμάτων και την αντιμετώπιση ανοιχτών θεσμικών και δημοσιονομικών θεμάτων, όπως η ΑΤΑ, το ΓΕΣΥ και το συνταξιοδοτικό.

«Δεν έχουμε δει ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα για υλοποίηση αυτών των στόχων» είπε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να πλανάται μια εικόνα διάστασης απόψεων μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού και της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής.

Κατά το βουλευτή της ΕΔΕΚ, φαίνεται ότι υπάρχει η ίδια αναποφασιστικότητα για τη λήψη μέτρων, με αυτήν που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, την ίδια ώρα που τα μηνύματα της Ισπανίας είναι ξεκάθαρα.

Ο μόνος τρόπος, συνέχισε, για να αποφύγει τα επαχθή μέτρα μια χώρα που αναγκάζεται να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, είναι να αποδείξει την υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα της στη λήψη των μέτρων που εισηγείται η ΕΕ.

Ανέφερε τέλος ότι συντηρείται ακόμη μια αισιοδοξία όσον αφορά την εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ενώ πρόσθεσε ότι ανεξαρτήτως αυτού, η ανάγκη για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης θα προκύψει και πάλι εντός του 2013, για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και η προετοιμασία χρειάζεται χρόνο», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι προκύπτει ένα πολιτικό ερώτημα «πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στα λόγια του Υπουργού όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δια του διαγγέλματος του προς τον κυπριακό λαό έχει ανακοινώσει σε όλους μας ότι δεν έχει καμία σημασία τι αποφασίζει το Υπουργείο Οικονομικών» και ότι τις πολιτικές και στρατηγικές αποφάσεις για το θέμα «τις λαμβάνει ο ίδιος με τους πραιτωριανούς του».

Συμπλήρωσε ότι για το λόγο αυτό όλη η συζήτηση ήταν «θεωρητική και άνευ ουσιαστικής σημασίας», αφού όπως είπε τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο Πρόεδρος μόνος του.

Εξέφρασε επίσης επιφύλαξη και ανησυχία για το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη από την Κυβέρνηση οι συστάσεις της ΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι «βαδίζουμε ολοταχώς προς το μηχανισμό στήριξης που δεν θα αφορά μονάχα τις κυπριακές τράπεζες», καθώς και ότι οι δημοσιονομικές δείκτες είναι αρνητικοί.

Οι στόχοι που έβαλε η Κυβέρνηση και η Βουλή δεν καλύπτονται, είπε. «Φαίνεται ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά είναι ελλιπέστατες και για αυτό θα χρειαστεί οπωσδήποτε η προσφυγή στο μηχανισμό», πρόσθεσε.