Ανοίγει ο φάκελος «παρακολουθήσεις» – Ζητά έρευνα η ΕΕ

Νέα στοιχεία αναμένεται να προστεθούν προσεχώς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει άμεση σχέση με την Κύπρο. Κι αυτό γιατί στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα ανοίξει κι επίσημα ο φάκελος που αφορά τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης και παραβίασης δεδομένων ιδιωτικής επικοινωνίας, σε βάρος πολιτών.

Η εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής που συστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο για να θέσει υπό το μικροσκόπιο το Pegasus και άλλα παρεμφερή συστήματα παρακολούθησης, θα συνέλθει στις 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό προγραμματισμό, η ακροαματική διαδικασία θα έχει ως αντικείμενο τα ακόλουθα ζητήματα:

. «Λογισμικά παρακολούθησης που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον πολιτών».

. «Λογισμικά παρακολούθησης – θύματα και διορθωτικά μέτρα».

Μεταξύ άλλων, θα κληθεί να καταθέσει και ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Η παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator αποτέλεσε το έναυσμα για τις αποκαλύψεις στον Ελλαδικό χώρο για τις παράνομες παρακολουθήσεις. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις με τη γνωστοποίηση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρακολουθείτο από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αποτέλεσμα ήταν η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος και του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη γενικού γραμματέα του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι εργασίες των μελών της εξεταστικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχει ως αντιπρόεδρος ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, θα αγγίξουν την πιο ενδιαφέρουσα παράμετρο του όλου ζητήματος. Στην ουσία αυτό που θα εξετάσουν είναι κατά πόσον λογισμικά, όπως το Pegasus και το Predator, που αγοράστηκαν από κυβερνήσεις νόμιμα, χρησιμοποιήθηκαν πράγματι για σκοπούς εθνικής ασφάλειας των χωρών τους.

Ως γνωστόν, πληροφορίες, καταγγελίες και στοιχεία, δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τέτοια λογισμικά εξελίχθηκαν σε «όπλο» για κυβερνήσεις που ήθελαν να κατασκοπεύουν πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και πολιτικούς ακτιβιστές. Υπό αυτά τα δεδομένα τα αποτελέσματα της ακρόασης στις 30 Αυγούστου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή:philenews