«Άνοιγμα» Μακρόν στη Μόσχα: Μεγάλο λάθος να ωθήσουμε τη Ρωσία μακριά από την ΕΕ

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία πρέπει να ξανασκεφθεί τη σχέση της με τη Μόσχα, εκτιμώντας ότι είναι μεγάλο λάθος να «ωθήσουμε τη Ρωσία μακριά από την Ευρώπη».

Ο Μακρόν μιλούσε στους Γάλλους πρεσβευτές, που είναι στο Παρίσι για την ετήσια σύνοδό τους. «Πρέπει στρατηγικά να διερευνήσουμε τους δρόμους μιας τέτοιας προσέγγισης και να θέσουμε τους όρους μας», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στη σχέση της χώρας του με τη Ρωσία. «Γνωρίζω πως πολλοί ανάμεσά σας μερικές φορές χρειάστηκε να εργαστούν σε υποθέσεις στις οποίες όλα τους οδήγησαν να είναι δύσπιστοι απέναντι στη Ρωσία, μερικές φορές δικαίως. Και οικοδομήσαμε αυτή τη σχέση, από την εποχή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, μέσα σε αυτή τη δυσπιστία. Με μια διαδοχή παρεξηγήσεων. Και δεν έχω καμία αφέλεια όταν θέλω να ανοικοδομήσω αυτή τη σχέση», συνέχισε ο Μακρόν απευθυνόμενος στους πρεσβευτές.

Μακρόν: Πρέπει να θέσουμε τους όρους μας

«Είμαστε στην Ευρώπη και, αν δεν ξέρουμε σε μια δεδομένη στιγμή να κάνουμε κάτι χρήσιμο με τη Ρωσία, θα παραμείνουμε με μια ένταση βαθιά στείρα, θα συνεχίσουμε να έχουμε παγωμένες συγκρούσεις παντού στην Ευρώπη, να έχουμε μια Ευρώπη που είναι το θέατρο μιας στρατηγικής μάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, άρα να έχουμε συνέπειες του Ψυχρού Πολέμου στο έδαφός μας», τόνισε ακόμη ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος θύμισε τι είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα. «Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα», πρόσθεσε, «Πρέπει να εξερευνήσουμε στρατηγικά τους δρόμους μιας τέτοιας προσέγγισης και να θέσουμε τους όρους μας», ανέφερε.

Ο Μακρόν είχε πει στις 21 Αυγούστου ότι η Ρωσία μπορεί εν καιρώ να ξαναγίνει μέλος της G8. «Η απαραίτητη προϋπόθεση για μια επανεισδοχή της Ρωσίας είναι η εξεύρεση μιας λύσης σε σχέση με την Ουκρανία στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ», είχε πει. Πάντως, τη Δευτέρα, κατά την ολοκλήρωση της συνόδου της G7 είπε πως δεν υπήρξε συναίνεση μεταξύ των ηγετών προκειμένου να προσκληθεί η Ρωσία στην επόμενη συνάντηση.

Πηγή: iefimerida.gr