Ανταλλάγη ERASMUS+ “Νέοι για μια πιο υγιή Ευρώπη” από το Σωματείο «Περικλής Δημητρίου»

Το σωματείο Δρομέων Κύπρου «ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» φιλοξενεί στην Κύπρο μία διεθνή ανταλλαγή νέων με τίτλο “Youth for a Healthier Europe”. Το πρόγραμμα, που φιλοξενείται στα Περβόλια, μεταξύ 01-09 Οκτωβρίου 2022, υλοποιείται στα πλαίσια της Βασικής Δράσης 1 του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την παιδεία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό “ERASMUS+”. Σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 40 νέοι, ηλικίας 16-30 ετών, από 4 Ευρωπαϊκές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διοργανώνεται με συνεργασία οργανώσεων νεολαίας από Ελλάδα, Λετονία, Γερμανία, και Κύπρο.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση των νέων για ένα υγιή τρόπο ζωής, έτσι ώστε να καλλιεργήσουν την ψυχική και σωματική υγεία, να ανταλλάξουν δημιουργικές πρακτικές για προστασία της υγείας, αλλά και την αφύπνιση των νέων για τις συνέπειες των ανθυγιεινών συνηθειών στην καθημερινότητά τους.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική αδράνεια και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την κακή υγεία, που υπερβαίνει κατά πολύ τα ζητήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο του βάρους, και επηρεάζει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία. Τα τελευταία χρόνια, η προώθηση της φυσικής δραστηριότητας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη ως προτεραιότητα δημόσιας υγείας και πολλές χώρες έχουν ανταποκριθεί αναπτύσσοντας πολιτικές και παρεμβάσεις.

Η  πανδημία COVID-19  ήταν  – και εξακολουθεί να είναι– ένα  βαρύ πλήγμα για τους ανθρώπους και τις κοινότητες,  για τους εργαζόμενους της υγείας, για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας, για τις οικονομίες και την κοινωνία στο σύνολό της. Η ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Επίσης οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα επηρεάσουν περαιτέρω την υγεία και την ευημερία σε όλη  την Υφήλιο. Μέσα από το πρόγραμμα «Νέοι για μια πιο υγιή Ευρώπη» γίνεται προσπάθεια να ενδυναμωθούν οι νέοι με γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα, ώστε να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές καταστάσεις και να ανακτήσουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Έτσι θα μπορούν να δράσουν ως πολλαπλασιαστές και να βοηθήσουν με την σειρά άλλους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω της πανδημίας.

Η ανταλλαγή νέων  διοργανώνεται ταυτόχρονα με τη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού που αποτελεί ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προαγωγή του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δραστηριότητες που θα βασίζονται στη μη τυπική μάθηση, φυσική άσκηση και αθλητισμό. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια, αθλητικά παιχνίδια, ομαδικές συζητήσεις, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, παιχνίδια ρόλων κ.α.

Στη διάρκεια της ανταλλαγής οι νέοι επισκέφτηκαν τις Καμάρες και την Αλυκή στην Λάρνακα ενώ συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο της πόλης κύριο Ιάσωνα Ιασωνίδη που τους μίλησε για την ιστορία και τα μνημεία της πόλης. Ακολούθως ξεναγήθηκαν στην πόλη του Ζήνωνα, από λειτουργούς της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας.  Επιπρόσθετα θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Ολυμπιακό Μέγαρο, την Βουλή των Αντιπροσώπων, το Προεδρικό Μέγαρο και το Δημαρχείο Λευκωσίας

Τέλος, στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν  πολυπολιτισμικές βραδιές, όπου οι συμμετέχοντες κάθε χώρας θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στοιχεία της κουλτούρας και του πολιτισμού τους.