Αντάλλαξαν απόψεις ΠτΔ – Γερμανός Πρόεδρος: «Όραμά μας ο τερματισμός της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων – Ανάγκη όπως η ΕΕ διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο»

Πρέπει να γίνεται συχνά σαφές στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της προς την επίλυση του Κυπριακού θίγει και άλλα θέματα της Τουρκίας όπως η προσέγγιση στην ΕΕ, δήλωσε από τη Λευκωσία ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο, και ενθάρρυνε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για συμβιβασμό στο Κυπριακό.

Ο Γερμανός Πρόεδρος μιλούσε μέσω διερμηνέα σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλιδης είπε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό καθώς έχει τα απαραίτητα εχέγγυα. Η Λευκωσία, είπε, είναι ένθερμος υποστηρικτής στενότερων σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας οι οποίες περνούν μέσα από τις εξελίξεις και την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ευελπιστεί πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

«Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την πτώση του Βερολίνου. Ελπίδα και επιδίωξή μου είναι σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και την επανένωση της Κύπρου, της Λευκωσίας, της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις, την ενέργεια, την Ευρωπαϊκή ατζέντα, και το Κυπριακό. Ευχαρίστησε την Γερμανία για την εθελοντική αποδοχή πέραν των 1.000 αιτητών ασύλου από την Κύπρο.

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα πολιτισμού, μετανάστευσης, άμυνας, υγείας και τουρισμού και είπε ότι ο στρατηγικός στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει προσπάθεια αναβίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ αλλά και για την άποψή του σχετικά με την επιθυμία τη Κύπρου να διοριστεί απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «γνωρίζω την επιθυμία της Κύπρου να υπάρξει ένας απεσταλμένος και επίσης η Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο. Ο διορισμός, η αποστολή ενός εντεταλμένου είναι το ένα».

Πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό στην Κύπρο είναι να γίνεται συχνά σαφές στην Τουρκία, ανεξαρτήτως ποιος θα το κάνει, πως η συμπεριφορά ως προς την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να σχετίζεται και με άλλα θέματα της Τουρκίας όπως η προσέγγιση προς την ΕΕ. «Και από τα κράτη μέλη πρέπει να σταλεί αυτό το μήνυμα προς την Τουρκία», σημείωσε.

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στους Ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με το ίδιο ερώτημα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένθερμος υποστηρικτής των στενότερων σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα οι οποίες, όπως σημείωσε, περνούν μέσα από τις εξελίξεις και την επίλυση του Κυπριακού.

«…Και χαίρομαι που σε επίπεδο Βρυξελλών υπάρχουν προχωρημένες συγκεκριμένες συζητήσεις, και ενδεχομένως θα δούμε ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, αν θα υπάρχει συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις – εμείς το επιθυμούμε, είναι κάτι για το οποίο απαντήσαμε θετικά σε σχετικό ερώτημα από πλευράς Βρυξελλών. Θα δημιουργήσει εκείνα τα δεδομένα, μέσα από την ενεργότερη πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ, για την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», είπε.

Στάινμαϊερ για Κυπριακό: Καθήκον της πολιτική να προσπαθεί αυτό που φαίνεται αδύνατο

Ερωτηθείς για το πώς αξιολογεί τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Στάινμαϊερ, ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρχαν αισιόδοξες φάσεις που έδιναν ελπίδες για μια καλύτερη κατάσταση.

«Όμως η πολιτική έχει καθήκον να προσπαθεί αυτό που φαίνεται αδύνατον», σημείωσε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης για την προτεραιοποίηση της επίλυσης του Κυπριακού με τη στήριξη του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι τόσο η Γερμανία όσο και τα άλλα κράτη-μέλη θα στηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού χωρίς απώλειες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε το Κυπριακό ως προτεραιότητα και εξέφρασε ικανοποίηση που κάτι τέτοιο αναγνωρίζεται και από τον Γερμανό Πρόεδρο, τη διεθνή κοινότητα και τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης ήταν αποτέλεσμα των δικών του, επίμονων προσπαθειών. Επανέλαβε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πλειοψηφία τους τόσο Ε/κ όσο και Τ/κ επιθυμούν την επανένωση, τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Πρόσθεσε ότι μετέφερε το μήνυμα ότι η εμπλοκή της ΕΕ θα είναι «καταλυτική» για επίτευξη της λύσης του Κυπριακού και ότι θα πρέπει να επιδειχθεί βούληση από την Άγκυρα.

«Θεωρούμε ότι η ΕΕ λειτουργώντας ενισχυτικά στην προσπάθεια του ΟΗΕ, ακριβώς επειδή έχει τα εργαλεία, ακριβώς επειδή έχει τα μέσα, μέσα στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, μπορεί ναι, να μας οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για την Κύπρο, για τους Ε/κ και τους Τ/κ, για την περιοχή μας και τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία», είπε.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ΚΔ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι θεωρεί την επίλυση του Κυπριακού ως ένα εφικτό στόχο.

Αποστολή ειρηνευτών από τη Γερμανία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι για στήριξη του ΟΗΕ θα στείλει για πρώτη φορά Γερμανούς αστυνομικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε επίσης στην επέτειο από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και στα 50 χρόνια από την διαίρεση της Κύπρου και σημείωσε ότι είναι καιρός «να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού».

Χαιρέτισε το ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη προόδου και κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διορισμό της νέας προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για να δώσει νέα δυναμική στη λύση του Κυπριακού και να σπάσει τη στασιμότητα.

Ενθάρρυνε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για συμβιβασμό, ώστε αυτές οι βολιδοσκοπήσεις από την απεσταλμένη του ΓΓ να γίνουν και πραγματικός διαπραγματευτικός προσανατολισμός.

Παράλληλα είπε ότι τα 60 χρόνια παρουσίας της ειρηνευτικής αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο, αποτελούν προειδοποίηση ότι πρέπει τώρα να γίνουν «τολμηρά βήματα».

Ανέφερε ότι ως έμπρακτο σημάδι στήριξης της Γερμανίας για συνεργασία του ΟΗΕ στην Κύπρο, θα στείλουν για πρώτη φορά Γερμανούς αστυνομικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Γερμανίας την περασμένη Τετάρτη. Σημείωσε ότι αυτοί οι αστυνομικοί θα αναλάβουν τους ερχόμενους μήνες τα καθήκοντά τους.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρο στην Κύπρο αποτελεί και ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών για την ένταξη μας στην ΕΕ, τη σημαντικότερη επιτυχία της ΚΔ από την ίδρυσή της.

Αναφορικά με την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή, σημείωσε τις εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριους Ευρωπαίους που εκτοπίστηκαν, την αναζήτηση απαντήσεων από τις οικογένειες των αγνοουμένων και την αναμονή από τους εγκλωβισμένους για το τέλος της κατοχής.

Η Κύπρος ασφαλές λιμάνι για την περιοχή είπε ο Γερμανός Πρόεδρος

Ο Γερμανός Πρόεδρος τόνισε ότι η Κύπρος για τη Γερμανία και για όλη την Ευρώπη είναι πραγματικά ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σημείωσε ότι έπρεπε να προετοιμαστούν για πιθανή εκκένωση Γερμανών και για αυτό έστειλαν στρατιώτες στην Κύπρο.

Ευχαρίστησε την Κύπρο και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την στήριξη που έδωσε η οποία ήταν ταχεία, πολύπλευρη και αποτελεσματική. Σημείωσε ότι θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε θέματα πολιτικής άμυνας και αυτό το υπέγραψαν στην κοινή δήλωση προθέσεων.

Χαιρέτισε επίσης την ενότητα της ΕΕ προς τον πόλεμο της Ουκρανίας, κάτι που διατηρείται δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα και έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση λύσης των δυο κρατών, τη μόνη επιλογή για ειρηνική και οριστική επίλυση της διένεξης.

Αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια της Λευκωσίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου και είπε ότι για μια κρίση που εκτυλίσσεται στη γειτονιά της ΕΕ έχουν καθήκον τα κράτη-μέλη να διαδραματίσουν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι επανέλαβε τη θέση αρχή της Κύπρου αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή και είπε ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας δεν είναι θέμα προς συζήτηση.

Σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι θα να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωσή της ΕΕ.

Η ΕΕ να κάνει περισσότερα για τη μετανάστευση

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι η στιγμή για την Ευρώπη να είναι πιο πρακτικά αλληλέγγυα προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, ο Πρόεδρος της Γερμανίας αναγνώρισε την μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως προς τη μετανάστευση. Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος χρειάζεται στήριξη και από τη Γερμανία και από την ΕΕ.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης συνεργάστηκαν εντατικά και με επιτυχία με την Κύπρο και μετέφεραν 1000 αιτητές ασύλου από την Κύπρο στη Γερμανία. Αυτή όπως είπε, είναι έμπρακτη αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο ανέφερε ότι αυτό δεν επαρκεί και ότι πρόκειται για μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί εξαιρετικές λύσεις.

Αναφέρθηκε στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ σε ερωτήματα που ήταν ανοιχτά στο παρελθόν αναφορικά με το κοινό Ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Σημείωσε ότι ο στόχος είναι κοινός και πρέπει πριν από το τέλος της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024 να υπάρξει μια λύση.

Υπενθύμισε τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων.

Είπε επίσης ότι θα επισκεφθεί αύριο το κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην Κοφίνου για να αποκτήσει μια ιδέα για το πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό η Κύπρος και πώς μπορεί να στηρίξει η ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η παρούσα Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ως ύψιστη προτεραιότητα και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ένα χρόνο μετά, οι κινήσεις αυτές έχουν συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα.

Τόνισε παράλληλα ότι «ως ΕΕ θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα στο μεταναστευτικό» και σημείωσε ότι οι χώρες της πρώτης γραμμής δέχονται ένα τεράστιο βάρος στο οποίο από μόνες τους δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

«Αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό δεν είναι μέσα από χρηματοδοτήσεις ή ενέργειες που αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο» είπε και ανέφερε ότι ο ολιστικός τερματισμός του φαινομένου της μετανάστευσης θα επέλθει «αντιμετωπίζοντας τις γενεσιουργές αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο της μετανάστευσης. Για αυτό πρέπει να εργαστούμε ως ΕΕ με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες».

Παράλληλα είπε ότι η ΕΕ οφείλει να αναπτύξει και να ανοίξει το θέμα της κατάστασης στη Συρία.

«Υπάρχουν περιοχές στη Συρία που θα πρέπει να εξετάσουμε αν είναι ασφαλείς και κατ’ επέκταση να μπορούν να επιστραφούν μετανάστες από τις συγκεκριμένες περιοχές. Το να μην συζητούμε την κατάσταση στη Συρία δεν θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή από πλευράς ΕΕ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η ΚΔ σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που ασπάζονται αυτή την προσέγγιση εργάζονται προς την κατεύθυνση της συζήτηση εντός ΕΕ και του θέματος της Συρίας αλλά γενικότερα της κατάστασης στην περιοχή.

Συνεργασία σε οικονομία και ενέργεια

Ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε την επιθυμία της χώρας του για ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας, οικονομίας και ενέργειας.

Σε ερώτηση γιατί η Κύπρος δεν αξιοποιεί όσο θα μπορούσε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμφώνησε με τη διαπίστωση.

«Κάνουμε σημαντικά βήματα ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Να σας πω ότι περίπου σήμερα έχουμε 50% παραγωγή από τις ΑΠΕ. Δυστυχώς όμως στο μείγμα του ηλεκτρισμού μας είναι μόνο 19% από ΑΠΕ λόγω της έλλειψης δυνατοτήτων αποθήκευσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι για αυτό που εντός του 2024 η Κυβέρνηση θα προκηρύξει δύο σχέδια, συνολικής αξίας περίπου 80 εκ. ευρώ, ακριβώς για να αναπτυχθούν μπαταρίες με τις οποίες θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ. Είναι ένα θέμα που θέλουμε και επιθυμούμε την τεχνική υποστήριξη και από την γερμανική Κυβέρνηση», είπε.

Ο Γερμανός Πρόεδρος ανέφερε ότι θα μιλήσει με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας και εκπροσώπους της οικονομίας, ακριβώς για αυτά τα θέματα. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι ανοικτή ως προς την τεχνολογία της ενέργειας και είναι έτοιμη και πρόθυμη να μοιραστεί την τεχνογνωσία της με άλλες χώρες, λέγοντας ότι θα θίξουν το θέμα όταν επιστρέψει στο Βερολίνο.

Σχόλιο για αναφορά Τραμπ για ΝΑΤΟ

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είπε ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι εταίροι του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν το μερίδιο τους στο ΝΑΤΟ δεν θα έχουν βοήθεια σε περίπτωση που τους επιτεθεί η Ρωσία, ανέφερε «βρίσκονται σε προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ. Ορισμένα λόγια αποτελούν πρόκληση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη».

Πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο πέρυσι πήγε ο ίδιος στην Ουάσινγκτον και μίλησε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην θεωρούν ότι έχουν ήδη αποφασιστεί οι εκλογές στις ΗΠΑ. Εξέφρασε την άποψη πως ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και διασφάλισε την ενότητα του ΝΑΤΟ και αυτό διαρκεί μέχρι σήμερα.

«Εμείς έχουμε κάθε ενδιαφέρον και συμφέρον η ενότητα του ΝΑΤΟ, όχι μόνο ως προς αυτό το ερώτημα, να παραμείνει ισχυρή. Είναι σαφές. Εμείς στην Ευρώπη και εμείς στη Γερμανία πρέπει να κάνουμε το μερίδιο μας ώστε το ΝΑΤΟ να ενισχυθεί στο εγγύς μέλλον, ανεξαρτήτως του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και άλλοι εκπρόσωποι της γερμανικής Κυβέρνησης», ανέφερε.

Σε σχέση με αυτά που ακούστηκαν από τον Τραμπ, είπε ότι αυτές δεν είναι υπεύθυνες δηλώσεις και βοηθούν τη Ρωσία και σίγουρα για τη συμμαχία «δεν είναι θετικές».

Τέλος ο Γερμανός Πρόεδρος κάλεσε όλους τους πολίτες της ΕΕ να ψηφίσουν κόμματα τα οποία τάσσονται υπέρ της Ευρώπης και προσφέρουν λύσεις. Σημείωσε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι για να αφεθεί η Ευρώπη στα χέρια λαϊκίστικων και αντιδημοκρατικών δυνάμεων, κατά την έκφρασή του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γερμανίας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μετά τη σημερινή τους συνάντηση, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο.

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Στάινμαγιερ είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι «τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, και μπορώ να το αξιολογήσω μέσω και των προηγούμενων ιδιοτήτων που είχα, υπήρχαν αισιόδοξες φάσεις που μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη κατάσταση. Όμως η πολιτική έχει καθήκον να προσπαθεί αυτό που φαίνεται αδύνατον. Για αυτό είμαι ευγνώμων προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης που έχει καταστήσει προτεραιότητα του την επίλυση του Κυπριακού και έχει τη στήριξη των ΗΕ. Και εμείς θα στηρίξουμε τα ΗΕ, αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα το κάνουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού χωρίς απώλειες και πόσο έτοιμος είναι ο κυπριακός λαός, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου βασική προτεραιότητα και χαίρομαι που αναγνωρίζεται και από τον Γερμανό Πρόεδρο και από τη διεθνή κοινότητα και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, αφού ο διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης ήταν αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη διάσταση. Έχω την έντονη πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, επιθυμούν την επανένωση, τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Το μήνυμα που μετέφερα είναι ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θεωρούμε ότι η εμπλοκή της ΕΕ θα είναι καταλυτική για επίτευξη της λύσης του Κυπριακού, (εναπόκειται) στην Άγκυρα και θεωρούμε ότι η ΕΕ λειτουργώντας ενισχυτικά στην προσπάθεια των ΗΕ, ακριβώς επειδή έχει τα εργαλεία, ακριβώς επειδή έχει τα μέσα, μέσα στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, μπορεί, ναι, να μας οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων μέσα από τη λύση του Κυπριακού, για την Κύπρο, για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, για την περιοχή μας, για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού που θεωρώ – αν δεν το θεωρούσα δεν θα επένδυα τόσο πολύ – ότι είναι ένας εφικτός στόχος».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι η στιγμή για την Ευρώπη να είναι πιο πρακτικά αλληλέγγυα προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, αλλά και να υπάρξουν αλλαγές για πιο ορθολογιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «σαφώς η κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Κύπρο είναι μεγάλη πρόκληση, το κατανοούμε και παραδεχόμαστε πως η Κύπρος, με τον μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων αιτητών, επιβαρύνεται ισχυρά και χρειάζεται στήριξη και από τη Γερμανία και από την ΕΕ.

Όμως, ελέχθη πως οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Γερμανίας είναι ιδιαίτερες. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης συνεργάστηκαμε εντατικά και με επιτυχία και μεταφέραμε 1000 αιτητές ασύλου από την Κύπρο στη Γερμανία. Αυτή είναι έμπρακτη αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό δεν επαρκεί. Αποτελεί μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί εξαιρετικές λύσεις.

Στο Συμβούλιο της ΕΕ έχει γίνει συμφωνία σε ερωτήματα που ήταν ανοιχτά στο παρελθόν αναφορικά με το κοινό Ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Έχουμε ένα ενδιάμεσο στόχο και πρέπει πριν από το τέλος της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024, να υπάρξει μια λύση».

Αναφέρθηκε ακόμη τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Πρόσθεσε ότι «θα επισκεφθώ αύριο το κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην Κοφίνου για να αποκτήσω μια ιδέα για το πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό η Κύπρος και πώς μπορεί να στηρίξει η ΕΕ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η παρούσα Κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μεταναστευτικού ως ύψιστη προτεραιότητα. Και χαίρομαι διότι ένα χρόνο μετά, οι κινήσεις μας έχουν συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα και σε σχέση με τα άτομα που επιστρέφουν και σε σχέση με τις αφίξεις και σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα εξέτασης των αιτήσεων και πολλά άλλα που έφεραν αποτελέσματα.

Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά τη Γερμανία που δέχθηκε εθελοντικά πέραν των 1000 αιτητών ασύλου από την Κύπρο. Η απόφαση της ΕΕ ήταν για εθελοντική απσοτολή, και οι περισσότεροι που στάληκαν από την Κύπρο, στάληκαν στη Γερμανία.

Επίσης, ως ΕΕ θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα στο μεταναστευτικό. Οι χώρες της πρώτης γραμμής δέχονται ένα τεράστιο βάρος στο οποίο από μόνες τους δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό δεν είναι μέσα από χρηματοδοτήσεις ή ενέργειες που αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Αν θέλουν ολιστικά να τερματιστεί το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι αντιμετωπίζοντας τις γενεσιουργές αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο της μετανάστευσης. Για αυτό πρέπει να εργαστούμε ως ΕΕ με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες.

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα για το οποίο γνωρίζω ότι υπάρχουν ευαισθησίες από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, αγγίζει τη μετανάστευση, αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια της ΕΕ να έχει γεωπολιτικό ρόλο. Οφείλουμε ως ΕΕ να ανοίξει το θέμα της κατάστασης στη Συρία. Υπάρχουν περιοχές στη Συρία που θα πρέπει να εξετάσουμε αν είναι ασφαλείς και κατ’ επέκταση να μπορούν να επιστραφούν μετανάστες από τις συγκεκριμένες περιοχές. Το να μη συζητούμε την κατάσταση στη Συρία δεν θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή από πλευράς ΕΕ. Και η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που ασπάζονται αυτή την προσέγγιση, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της συζήτηση εντός ΕΕ και του θέματος της Συρίας, αλλά γενικότερα της κατάστασης στην περιοχή».

Σε ερώτηση γιατί η Κύπρος δεν αξιοποιεί όσο θα μπορούσε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχετε απόλυτο δίκιο και είναι πολύ εύστοχο το ερώτημα. Κάνουμε σημαντικά βήματα ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Να σας πω ότι σήμερα έχουμε 50% παραγωγή από τις ΑΠΕ. Δυστυχώς, όμως, στο μείγμα του ηλεκτρισμού μας είναι μόνο 19% από ΑΠΕ λόγω της έλλειψης δυνατοτήτων αποθήκευσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι για αυτό τον λόγο που εντός του 2024 η Κυβέρνηση θα προκηρύξει δύο σχέδια, συνολικής αξίας περίπου 80 εκ. ευρώ, ακριβώς για να αναπτυχθούν μπαταρίες οι οποίες θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ. Είναι ένα θέμα που – και το συζητήσαμε με τον Γερμανό Πρόεδρο – θέλουμε και επιθυμούμε την τεχνική υποστήριξη και από τη Γερμανική Κυβέρνηση».

Από πλευράς του ο Γερμανός Πρόεδρος ανέφερε ότι «σε λίγο θα μιλήσουμε με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας και εκπροσώπους της οικονομίας, ακριβώς, για αυτά τα θέματα. Η Γερμανία είναι ανοικτή ως προς την τεχνολογία, και ειδικά της ενέργειας, και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να μοιραστούμε την τεχνογνωσία μας με άλλες χώρες και θα θίξουμε το θέμα όταν επιστρέψουμε στο Βερολίνο».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είπε ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι εταίροι του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν το μερίδιο τους στο ΝΑΤΟ δεν θα έχουν βοήθεια από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που τους επιτεθεί η Ρωσία, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «βρίσκονται σε προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε ότι «τον Οκτώβριο πέρυσι πήγα ο ίδιος στην Ουάσιγκτον και μίλησα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και κάλεσα τους Ευρωπαίους να μη θεωρούμε ότι έχουν ήδη αποφασιστεί οι εκλογές στις ΗΠΑ. Πιστεύω πως ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και διασφάλισε την ενότητα του ΝΑΤΟ και αυτό διαρκεί μέχρι σήμερα. Εμείς έχουμε κάθε ενδιαφέρον και συμφέρον η ενότητα του ΝΑΤΟ, όχι μόνο ως προς αυτό το ερώτημα, να παραμείνει ισχυρή. Είναι σαφές. Εμείς στην Ευρώπη και εμείς στη Γερμανία πρέπει να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί, ώστε το ΝΑΤΟ να ενισχυθεί στο εγγύς μέλλον, ανεξαρτήτως του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι της Γερμανικής Κυβέρνηση.

Σε σχέση με αυτά που ακούστηκαν από τον Τραμπ, σίγουρα δεν συμβάλλουν στην ισχυρή θέση που θέλουμε εμείς. Δεν είναι υπεύθυνες αυτές οι δηλώσεις και βοηθούν τη Ρωσία και σίγουρα για τη συμμαχία δεν είναι θετικές».

Σε ερώτηση αν υπάρχει προσπάθεια αναβίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ παρά τα όποια προβλήματά υπάρχουν και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό πρέπει να γίνει αυτή τη φορά με πιο συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την Κύπρο και το Κυπριακό και ποια η άποψη του σχετικά με την επιθυμία τη Κύπρου να διοριστεί απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό για να δώσει περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία για να προχωρήσει και αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «γνωρίζω την επιθυμία της Κύπρου να υπάρξει ένας απεσταλμένος και επίσης η Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο. Ο διορισμός, η αποστολή ενός εντεταλμένου είναι το ένα».

Πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό στην Κύπρο είναι να γίνεται συχνά σαφές στην Τουρκία, ανεξαρτήτως ποιος θα το κάνει, πως η συμπεριφορά ως προς την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να σχετίζεται και με άλλα θέματα της Τουρκίας όπως η προσέγγιση προς την ΕΕ. «Και από τα κράτη μέλη πρέπει να σταλεί αυτό το μήνυμα προς την Τουρκία», σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στους Ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με το ίδιο ερώτημα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένθερμος υποστηρικτής των στενότερων σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα οι οποίες περνούν μέσα από τις εξελίξεις και την επίλυση του Κυπριακού.

Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θεωρούμε ότι η ενεργότερη εμπλοκή από πλευράς της ΕΕ – ένας πρωταγωνιστικός ρόλος που δεν θα αντικαταστήσει τον ρόλο των ΗΕ, και χαίρομαι που σε επίπεδο Βρυξελλών υπάρχουν προχωρημένες συγκεκριμένες συζητήσεις, και ενδεχομένως θα δούμε ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, αν θα υπάρχει συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, εμείς το επιθυμούμε, είναι κάτι για το οποίο απαντήσαμε θετικά σε σχετικό ερώτημα από πλευράς Βρυξελλών – θα δημιουργήσει εκείνα τα δεδομένα, μέσα από την ενεργότερη πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ, για την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού».

Στο Δημαρχείο Λευκωσίας ο Στάινμαϊερ, περιήγηση με Δήμαρχο και ΠτΔ στην παλιά πόλη

Το Δημαρχείο Λευκωσίας επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο Γερμανός Πρόεδρος αφίχθη, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στις 11.30 π.μ. στο Δημαρχείο Λευκωσίας, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Εν συνεχεία, ο κ. Στάινμαϊερ χαιρέτισε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και κατευθύνθηκε στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, όπου αντικρίζοντας τον ορίζοντα της παλιάς πόλης, ελεύθερης και κατεχόμενης, του εξηγήθηκαν τα διάφορα σημεία που συνιστούν την Πράσινη Γραμμή.

Ακολούθησε πεζή περιήγηση στους δρόμους πέριξ του δημαρχείου, κατά την οποία ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στην κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί στην εντός των τειχών πόλη, ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στάθηκε στα οδοφράγματα και το φυλάκιο που συνάντησαν κατά μήκος της διαδρομής, υποδεικνύοντας σημεία σχετικά με την ιστορία και τη σημερινή διαμόρφωσή τους.

Επιπλέον, οι τρεις άνδρες είχαν σύντομη συζήτηση με μέλη του Κέντρου Αριστείας CYENS, το κτίριο του οποίου βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Δημαρχείο Λευκωσίας και στο οποίο ο Δήμος συμμετέχει ως εταίρος.

Ολοκληρώνοντας την περιήγηση, ο κ. Στάινμαϊερ αποχώρησε με τα υπόλοιπα μέλη της γερμανικής αποστολής για το υπόλοιπο σκέλος του προγράμματός του.

Πηγή: OMEGALIVE