Ανθελληνική ρητορική μίσους από Ερντογάν

Η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν ήταν ποτέ κάτι παράδοξο για όσους παρακολουθούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, η Τουρκία του Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με την καθημερινή πλέον ρητορική μίσους κατά των Ελλήνων. 

Έχοντας προηγουμένως ετοιμάσει ένα καλοστημένο σκηνικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί, ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του εξαπολύουν μύδρους κατά της Ελλάδας. Φτάνοντας, χθες, και στο σημείο να καλεί τους Έλληνες να κινητοποιηθούν εναντίον της κυβέρνησής τους γιατί υπάρχουν αμερικανικές βάσεις στη χώρα τους. Βάσεις για τις οποίες, ως γνωστό,  πρώτος που ενοχλείται είναι ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Ankara Anatolia (πηγή ΓΤΠ) σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, επέκρινε έντονα την Ελλάδα κατηγορώντας την ότι προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες που θα υποθηκεύσουν το μέλλον του ελληνικού λαού. Ο Ερντογάν αποφάνθηκε ότι οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί την Ελλάδα μοιάζουν με την κατοχή και πρέπει να ενοχλούν τον ελληνικό λαό!

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «οι οικονομικές και πολιτικές δεσμεύσεις που υποθηκεύουν το επόμενο τέταρτο του αιώνα για την Ελλάδα και το τίμημά τους θα πληρωθεί σίγουρα, απειλούν τον ελληνικό λαό, όχι εμάς. Ως Τουρκία, έχουμε παρακολουθήσει αυτή την ταινία στο παρελθόν, την έχουμε λύσει, έχουμε κλείσει αυτό το βιβλίο και έχουμε χαράξει ένα νέο δρόμο για τους εαυτούς μας. Τώρα, ως γείτονας, λυπούμαστε ειλικρινά που η Ελλάδα παρασύρεται σε μια παρόμοια καταστροφή. Ούτε αυτές οι στρατιωτικές ενισχύσεις ούτε αυτές οι πολιτικές και οικονομικές στηρίξεις είναι αρκετές για να φέρουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας. Αλλά αυτά τα λάθος βήματα είναι αρκετά για να σύρουν την Ελλάδα σε τέλμα από κάθε άποψη».

Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι «δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουμε εναντίον της Ελλάδας, την οποία συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά σε κάθε τομέα, και αυτό πρέπει να είναι γνωστό. Όμως, ενώ το κάνουμε αυτό, δηλώνουμε επίσης ξεκάθαρα ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους δικούς μας πολιτικούς και οικονομικούς στόχους και τα δικά μας αναπτυξιακά προγράμματα».

Τη Δευτέρα, αφού προηγήθηκε δημοσιοποίηση φωτογραφιών από τουρκικά ντρόουνς που πετούσαν πάνω από ελληνικά νησιά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα προς την κατεύθυνση της Ελλάδας. Σύμφωνα με την Ακσάμ (πηγή ΓΤΠ) η Τουρκία αντέδρασε έντονα προβαίνοντας σε διαβήματα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα των ενεργειών της Ελλάδας που αφορούν στην εγκατάσταση τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής προέλευσης στα νησιά Μυτιλήνη και Χίο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη Χριστόδουλο Λαζαρή στο υπουργείο για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του, ενώ την ίδια στιγμή έστειλε διπλωματική προειδοποίηση (νότα διαμαρτυρίας) προς τις ΗΠΑ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάλεσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ζήτησε τη λήψη μέτρων για την παραβίαση, όπως υποστηρίζει, του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος τους.

ΗΠΑ: Καμιά αμφισβήτηση κυριαρχίας στο Αιγαίο 

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον της χώρας.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

πηγή: Philenews