Ανθρώπινο χέρι πάλι σε πυρκαγιά στη χερσόνησο του Ακάμα

Για μια ακόμη φορά η ανθρώπινη ανευθυνότητα είναι η πηγή της νέας οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε και μάλιστα αυτή τη φορά στο σπουδαιότερο οικοσύστημα του νησιού, την χερσόνησο του Ακάμα.

Για έξι ολόκληρες ώρες οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν πραγματική μάχη για αποτροπή των χειρότερων σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής καλλονής το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου και όλα αυτά, όπως διαφαίνεται από τις πρώτες εξετάσεις, από κάποιον ανεύθυνο που περνώντας από τον δρόμο μέσα από το Δάσος Πυκνής προκάλεσε την πυρκαγιά.

Το πύρινο μέτωπο γιγαντώθηκε αστραπιαία, στις 3.00μμ του Σαββάτου, αφενός μεν λόγω της δασώδους βλάστησης στην περιοχή και αφετέρουν εξαιτίας των σφοδρών ανέμων που έπνεαν την συγκεκριμένη μέρα σε όλη την Πάφο. Στις αρμόδιες υπηρεσίες σήμανε συναγερμός και άμεσα στην περιοχή του Ακάμα έσπευσαν εννέα πτητικά μέσα που διαθέτει η Δημοκρατία, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τις γύρω κοινοτικές αρχές.

Η φωτιά αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς πριν εισέλθει ακόμη πιο βαθιά σε δασική γη και φαράγγια μοναδικής φυσικής καλλονής, προκαλώντας ωστόσο σημαντική καταστροφή σε μικρό τμήμα του Δάσους Πυκνής, μεταξύ Πέγειας και Κάθηκα, καθώς και σε άλλη περιοχή με πυκνή βλάστηση. Οι έντονες προσπάθειες των συνεργείων πυρόσβεσης απέδωσαν στο να γλυτώσει μια κατοικία και δύο κτηνοτροφικά υποστατικά στην ευρύτερη περιοχή του Κάθηκα που διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο από τις πύρινες γλώσσες.

Για την κατάσβεση της μεγαλύτερης πυρκαγιάς που είχαμε μέχρι στιγμής στην επαρχία Πάφου εντός του 2023, εργάστηκαν συνολικά εννέα πτητικά μέσα, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Ίκαρος 2, ενώ επιστρατεύθηκε σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων πυρόσβεσης της επαρχίας Πάφου.

Στην περιοχή βρισκόταν για ώρες και ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ο οποίος επέβλεπε από κοντά το τιτάνιο έργο ελέγχου του πύρινου μετώπου. Ο κ. Ξενοφώντος συνεχάρη τα μέλη των συνεργείων πυρόσβεσης για την υπεράνθρωπη προσπάθεια τους να θέσουν εγκαίρως υπό έλεγχο την πυρκαγιά πριν μεγαλώσει η καταστροφή.

Από τις πρώτες εξετάσεις των αρμόδιων αρχών διαφαίνεται ότι και αυτή η πυρκαγιά οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, αφού όλα δείχνουν ότι ξέσπασε από σημείο δίπλα στον δρόμο που διέρχεται από το Δάσος Πυκνής. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο οποίος ανέφερε πως η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι άθλος και επίτευγμα δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο με την ένταση των ανέμων.

Οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι καθώς ξεκίνησε από το δρόμο, ανέφερε.

πηγή: Philenews