Αντώνης Αντωνίου: “Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα”


Διαβάστε επίσης για τη συνέχεια στην κόντρα ανάεσα σε Χριστόφια- Αρχιεπίσκοπο και την υπόσχεση Λιλλήκα να βγει η Κύπρος από το Μνημόνιο το 2013.


Ο κ. Αντωνίου σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει πως μέσα σ’  αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, όλοι αναγνωρίζουν ότι κεντρικοί άξονες των ενεργειών της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η  ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης, με τη στήριξη της απασχόλησης, τη προώθηση αναπτυξιακών μέτρων, κυρίως με την εισαγωγή κινήτρων για υποβοήθηση και επίσπευση της αδειοδότησης και προώθησης των μεγάλων και εμπλουτιστικών έργων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου είπε πως από τους φετινούς προϋπολογισμούς απουσιάζει η αναπτυξιακή φιλοσοφία. «Δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτούς μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν ουσιαστικά την υφιστάμενη κατάσταση. Αυτό που επιτείνει την ανησυχία όλων», συνεχίζει, «είναι το γεγονός ότι έργα που δεν επιβαρύνουν του κρατικούς προϋπολογισμούς, όπως οι Συμβάσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που υλοποιούνται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, δεν μπορούν να προωθηθούν σύντομα».

Ο κ Αντωνίου προσθέτει επίσης ότι σύμφωνα  με το μνημόνιο που η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε με την «ΤΡΟΙΚΑ» και δεσμεύτηκε να υπογράψει, οι Αρμόδιες Αρχές οφείλουν να θεσπίσουν ένα επαρκές νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τις Συμβάσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σχεδιασμένο σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

Πρόταση για το εν λόγω νομικό και θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να  σχεδιαστεί  και να εφαρμοστεί το 2013. Είναι κατανοητό, καταλήγει ο κ. Αντωνίου πως καμιά σύμβαση δεν μπορεί, το συντομότερο μέχρι το τέλος του 2013, να υπογραφτεί. Κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες ετοιμασίας νομικού και θεσμικού πλαισίου  για τις Συμβάσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τηρώντας αυστηρά τα προτεινόμενα χρονοδιαγράμματα.

Η εφαρμογή αυτού του θεσμικού πλαισίου, υποστηριζόμενη από τολμηρά σχέδια παροχής κινήτρων και ελαφρύνσεων, και κινούμενη προς ένα καθαρά αναπτυξιακό προσανατολισμό, μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να ανατρέψει τη δεινή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο τόπο, καταλήγει ο κ Αντωνίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ