Αντρος Κυπριανού: Προς καταψήφιση του Προϋπολογισμού 2014

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι αναμφίβολα ο πιο σφικτός όλων των εποχών, αποτελεί τη συνέχεια και το επιστέγασμα σειράς αντιλαϊκών πολιτικών που έχει ήδη εφαρμόσει η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ δε θα δώσει θετική ψήφο σε αυτή την πολιτική.
Ο κ. Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση “έστω και τώρα να αναπροσαρμόσει την πολιτική της, όχι επειδή το ζητά το ΑΚΕΛ αλλά επειδή το απαιτεί η κοινωνία”.
«Διαφωνούμε», είπε, «με τη φιλοσοφία που ακολουθεί, τις λύσεις που προτείνει και τον τρόπο που επιμερίζει τα βάρη».
Η καταψήφιση του προϋπολογισμού, σημείωσε, αν και στέλνει σαφές πολιτικό μήνυμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντιπροτάσεις γι αυτό και πέραν των τροπολογιών που έχουμε καταθέσει στις επιμέρους δαπάνες έχουμε καταθέσει το τελευταίο διάστημα σειρά νομοθετικών προτάσεων που επιδιώκουν ακριβώς τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.

“Οι προτάσεις νόμου για την αναστολή των οφειλών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και τη ρύθμιση των ενοικίων και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού σε σχέση με τα επιτόκια διαπνέονταν από αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία. Δυστυχώς σε αυτή τη διαδικασία αντί να βρούμε σύμμαχο την Κυβέρνηση, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αποφάσεις και απόψεις της, αυστηρότερες ακόμα και από τις πρόνοιες του μνημονίου”, πρόσθεσε.
 
Η Κυβέρνηση φρόντισε να καταργήσει κάθε προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων στρωμάτων του πληθυσμού, είπε, διασφαλίζοντας μάλιστα την προστασία των συμφερόντων μιας ισχνής μειοψηφίας της κοινωνίας με πρόσθετες ρήτρες εντός του μνημονίου.
Εκείνο που χρειάζεται και απαιτεί ο τόπος σήμερα, σημείωσε, είναι μια προοδευτική απάντηση για έξοδο από την κρίση και η νέα κοινωνικοοικονομική πολιτική πρέπει να έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, αξιολογώντας τις εξελίξεις μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, μελέτησε εναλλακτικές επιλογές. “Καταθέσαμε στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, την ανάγκη να μελετηθεί η πρόταση για έκδοση εγχώριου νομίσματος. Είμαστε ταυτόχρονα έτοιμοι να συζητήσουμε και άλλες προτάσεις που θα μας απεγκλωβίσουν από το μνημόνιο. Αυτή την άποψη συμμερίζονται οικονομολόγοι παγκόσμιας εμβέλειας. Η Κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να μην ανησυχεί, ωσάν να λειτουργούν όλα τέλεια”, πρόσθεσε.
 
Δεν προβληματίστηκε ούτε και από τη δήλωση του  Πρόεδρου του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πισσαρίδη, είπε, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι είτε θα πρέπει οι πολιτικές της Ευρωζώνης να οδηγούν στην ανάπτυξη, είτε το ευρώ πρέπει να διαλυθεί.
 
Ο  κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλες πως για την οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κύπρος “δεν πρέπει να κατηγορούμε κανέναν, αλλά τους εαυτούς μας” προσθέτοντας έτσι “αθωώνει πλήρως τις πολιτικές που οδήγησαν όχι μόνο την Κύπρο, αλλά τον πλανήτη ολόκληρο στην οικονομική κρίση”.
“Έτσι, ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας από μέρους της Κυβέρνησης, μόνο που δεν ευχαρίστησε αυτούς, που «εκβιαστικά» όπως μας έλεγε ο Πρόεδρος, μάς επέβαλαν κούρεμα καταθέσεων∙ κάτι που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πουθενά προηγουμένως”, πρόσθεσε.
 
“Τα τελευταία χρόνια ακούστηκαν πολλές αναλύσεις για την κρίση και τις ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δεν αποποιούμαστε τις όποιες ευθύνες είχε η προηγούμενη Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ. Κάποιες από αυτές τις αναλύσεις όμως, ξεπέρασαν τα όρια κάθε οικονομικής και πολιτικής λογικής”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι “η κρίση δεν είναι Κυπριακή αποκλειστικότητα, είναι συστημικό φαινόμενο, έχει επηρεάσει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Σίγουρα ο Δ. Χριστόφιας δεν κυβερνούσε ταυτόχρονα στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Αυτή η αντίληψη απλώς υποτιμά τη νοημοσύνη όλων”.
Ο κ. Κυπριανού διάβασε από την εισαγωγή της έκθεσης που έκανε η επιτροπή για το μέλλον του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο που αναφέρει ότι οι κύριες εξωτερικές αιτίες για την κατάσταση ήτανη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ (2004) και η εισδοχή στο ευρώ (2008) καθώς και  η παγκόσμια οικονομική κρίση.

“Είναι λοιπόν αβάσιμες οι προσπάθειες να φορτωθεί η πρόκληση της κρίσης στο Δ. Χριστόφια∙ πόσο μάλλον να ταυτίζεται αυτή η ευθύνη με την αριστερά στο σύνολο της”, σημείωσε.
Αν η κοινωνία, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, είναι πεπεισμένη ότι η κρίση υπάρχει επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκοψε έγκαιρα τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τι θα πρέπει να υποθέσει ότι συμβαίνει σήμερα που ενώ γίνονται βαθιές αποκοπές σε μισθούς και ωφελήματα ζούμε τη μεγαλύτερη ιστορικά ύφεση μετά το 1974; Αυτά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα είναι όχι μόνο προκλητικά αλλά και επικίνδυνα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μόνο ως δογματική μπορεί να χαρακτηριστεί η επιμονή της Τρόικα να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών όταν μάλιστα γνωρίζει ότι, για κάποιους οργανισμούς, αυτό που θα συμβεί είναι η μετατροπή του δημόσιου μονοπωλίου σε ιδιωτικό.

Συμφωνούμε, συνέχισε, ότι το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Ημικρατικών Οργανισμών χρειάζεται εκσυγχρονισμό, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών είναι καθαρά πολιτική πράξη, ιδεολόγημα της Τρόικα αλλά και διαχρονική επιθυμία της παρούσας Κυβέρνησης.
Ανέφερε ότι η σημερινή Κυβέρνηση ακύρωσε αδικαιολόγητα τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης Χριστόφια για δημιουργία τερματικού υγροποίησης Φυσικού Αερίου ενώ διέλυσε την ΚΡΕΤΥΚ και την αντικατέστησε με νέα εταιρεία η οποία θα λειτουργεί μόνο ως ο εμπορικός βραχίονας του κράτους.
Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε, είχαμε επίσης υποδείξει ότι λανθασμένα η Κυβέρνηση αποδέχτηκε την ενσωμάτωση πρόνοιας στο Μνημόνιο που έθετε όλους τους σχεδιασμούς για το Φυσικό Αέριο υπό την έγκριση της Τρόικα. Ειδικότερα με την ενσωμάτωση νέας πρόνοιας, είπε, ότι οι επενδύσεις για το Τερματικό πρέπει να εντάσσονται στα δημοσιονομικά πλαίσια και τις δεσμεύσεις σε σχέση με τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2016, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκχώρηση της ιδιοκτησίας των υποδομών, από το κράτος στους ιδιώτες.

Προειδοποιούμε, συνέχισε, ότι η με οποιοδήποτε τρόπο περαιτέρω καθυστέρηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γιατί αφαιρεί από τον κυπριακό λαό την ελπίδα που έχει αλλά γιατί παράλληλα δίνει  χώρο σε κάποιους που θέλουν να σπρώξουν τα πράγματα σε άλλες επιλογές, να προωθήσουν τα σχέδια τους. Ας μην μας διαφεύγουν, πρόσθεσε, οι δηλώσεις από τις ΗΠΑ και άλλους, ότι το Φυσικό Αέριο πρέπει να προωθηθεί στις αγορές μέσω αγωγών που θα διέρχονται από το έδαφος της Τουρκίας.