Άντρος, Λιλλήκας, Ομήρου: ”Στηρίζουμε Πρόεδρο για το Καϊρο”

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Μάντζιηππα 

Την αμέριστη στήριξή τους στην συμφωνία του Καϊρου και την απόλυτα επιτυχημένη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα σε Κύπρο-Ελλάδα και Αίγυπτο εξέφρασαν με δηλώσεις τους στο 24Η οι κ.κ. Αντρος Κυπριανού, Γιώργος Λιλλήκας και Γιαννάκης Ομήρου. 

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού: «Σίγουρα είναι πολύ θετική η διακήρυξη, τόσο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας για τα ενεργειακά ζητήματα μεταξύ των τριών χωρών, όσο και για το Κυπριακό και την προσπάθεια λύσης του. Βέβαια η διακήρυξη είναι το ένα και η ουσία είναι το άλλο. Δεν έχω αμφιβολία ότι η διαδικασία διαχωρισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας- Αιγύπτου θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει σε χρόνο και ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε πως η Αίγυπτος θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο σε διεθνή φόρα. Ξέρουμε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον Ισλαμικό κόσμο και ευελπιστούμε πως θα έχουμε την στήριξη της.

24Η: Χρειάζονταν αυτή την στιγμή αυτή η Σύνοδος;

«Κατά την άποψη μου ναι, ήταν μια θετική ενέργεια και θα ωφελήσει τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Διαφωνούμε με εκείνους που λένε ότι αυτό θα προκαλέσει τις αρνητικές αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και έχει κάθε δικαίωμα να προωθεί τα συμφέροντα της».

Γιώργος Λιλλήκας, Κίνηση Πολιτών:

«Εμείς στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την ανάπτυξη συμμαχιών και ιδιαίτερα με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και το γεγονός ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία και τις ευκαιρίες που μας δημιουργεί η σύγκρουση της Τουρκίας με όλες αυτές τις χώρες. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα σε πάρα πολλούς τομείς, πρέπει τα συμφέροντα αυτά να συγκρίνουμε, και πολύ σημαντικό για μένα είναι να καθοριστούν μηχανισμοί υλοποίησης της διακήρυξης και των συμφερόντων κοινής δράσης και να γράφονται κάτω. Χωρίς ένα κοινό μηχανισμό υλοποίησης, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν στα χαρτιά και να παραμένει μια απλή διακήρυξη. Πέραν αυτού, θεωρώ πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αντί τριμελής να γίνει πενταμελής, ενώ από την άλλη μια τριμερής με το Ισραήλ επιτρέπει στην Κύπρο να αξιοποιήσει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει, το οποίο θα την αναβαθμίσει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πλεονέκτημα αυτό είναι οι κάλες σχέσεις που έχουμε με τους Άραβες και το Ισραήλ και αυτό μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε ως γέφυρα που θα μπορέσει να φέρει κοντά το Ισραήλ με μια σειρά από Αράβικες Χώρες ξεκινώντας από την Αίγυπτο ώστε να υλοποιηθούν τα κοινά και αμοιβαία συμφέροντα».

Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου:

«Η Διάσκεψη του Καΐρου και η Κοινή Διακήρυξη Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί ένα πολυσήμαντο γεγονός που προωθεί την εμπέδωση συνθηκών ασφαλείας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και αναδεικνύει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παράγοντας σταθερότητας στην κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να διευρυνθεί και με άλλες χώρες της περιοχής όπως είναι το Ισραήλ, η Ιορδανία και ο Λίβανος –και όχι μόνο.
Η αξιοποίηση της ταύτισης συμφερόντων τρίτων χωρών με τα εθνικά συμφέροντα πρέπει να αποτελεί υπέρτατο κριτήριο στην εξωτερική μας πολιτική».