ΠΣΕΜ για το απαράδεκτο περιστατικό στο Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως στη Λευκωσία

{loadposition ba_textlink}

“Κάποια από αυτά δε, συνεχίζουν να εκκρεμούν. Καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο.”

Γράφει η Αλεξία Καφετζή

Το μαθητικό κίνημα της Κύπρου κατάφερε το 1994 μετά από μακροχρόνιους αγώνες να κατακτήσει την νόμιμη έκφραση του σε όλα τα επίπεδα. Ενώ οι διαδικασίες σε επίπεδο Συμβουλίων Τμήματος και Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων ήταν αναγνωρισμένες από την πολιτεία, επιτεύχθηκε τότε η νομιμοποίηση και στις διαδικασίες εκλογής και λειτουργίας της Παγκύπριας Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ).

Αυτά τα χρόνια όπου οι νόμιμες πλέον Συντονιστικές δραστηριοποιούνται, ο μαθητόκοσμος της Κύπρου βρήκε την νόμιμη έκφραση του, απόκτησε επιτέλους λόγο στα ζητήματα που τον αφορούν, ανάπτυξε δράση αυτόνομη και αγωνίζεται οργανωμένα για τα δικαιώματα των μαθητών.

Η δράση των μαθητικών συνδικαλιστικών οργανώσεων επεκτείνεται και σε πολλές μορφές δράσης, πέραν του συνδικαλισμού, διοργανώνοντας εκδηλώσεις πολιτιστικού, αθλητικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα, αλλά και συμμετέχοντας δραστήρια στον αντικατοχικό αγώνα του λαού μας.

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), απέστειλε χθες 21 Αυγούστου, σχετική επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κύριο Καδή, αναφερόμενη στο απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρον στο Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως, στη Λευκωσία, τον Ιανουάριο του 2015 παραθέτωντας τις δικές της “απαιτήσεις”.

Παραθέτουμε αυτούσια την σχετική επιστολή.

Ως ΠΣΕΜ επανερχόμαστε σχετικά με το περιστατικό που έγινε στο Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως στη Λευκωσία στις 19 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, μαθητής λόγω του ότι σκίστηκε το παντελόνι του εκείνο το πρωί και δεν είχε δεύτερο, η μητέρα του τον έστειλε με φόρμα στο σχολείο. Τόσο ο μαθητής, όσο και η μητέρα του, εξήγησαν στην εν λόγω εκπαιδευτικό την κατάσταση, αλλά εκείνη ήταν ανένδοτη.

Επέβαλε τιμωρία στο μαθητή να βρίσκεται πέραν των τριών ωρών στη βιβλιοθήκη, υπό επιτήρηση, λες και έκανε έγκλημα.

Με αυτή την επιστολή, εκφράζουμε τη λύπη μας αφού σε δύο προηγούμενες επιστολές (19/1 και 16/2) δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από μέρους του Υπουργείου. Σχετικά με το περιστατικό επιθυμούμε να ενημερωθούμε για τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας που καταγγείλαμε ως ΠΣΕΜ από τις 19 Ιανουαρίου. Η σιωπή του Υπουργείου μας δημιουργεί ερωτηματικά. Το Υπουργείο δεν έκανε έρευνα; Θεωρεί ασήμαντο το τόσο σοβαρό περιστατικό; Μήπως η σιωπή του Υπουργείου, θέλει να καλύψει το εν λόγω εκπαιδευτικό;

Σε μια Κύπρο της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και των κοινωνικών παντοπωλείων τέτοιες συμπεριφορές σε μαθητές από εκπαιδευτικούς είναι απαράδεκτες. Οι άποροι μαθητές καθημερινά να αυξάνονται, η ανθρωπιά και η κατανόηση όμως να μειώνονται; 

Ως ΠΣΕΜ, ζητήσαμε όπως:

1. Το Υπουργείο και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού πραγματοποιήσουν έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό και να μας ενημερώσουν για τα αποτέλεσμα της.
2. Εάν ευσταθεί η καταγγελία, η πολιτεία να αναλάβει άμεσα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της αξιοπρέπειας των μαθητών.
3. Να σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο προς τα σχολεία, καλώντας τα να λειτουργούν με περισσότερη ανθρωπιά και κατανόηση σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Επίσης, επιθυμούμε να ενημερωθούμε και για τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας, μετά τα ερωτήματα που έθεσε με επιστολή της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα. Λήδα Κουρσουμπά.