Απαιτούμε Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να θίξω τη σημαντικότητα της δημιουργίας ογκολογικού κέντρου στη Λεμεσό, κάτι που προκαλεί, εδώ και χρόνια, τις αντιδράσεις των πολιτών.

Πριν από 10 χρόνια απ’όσο θυμάμε, υπήρξε πρόταση για δημιουργία ακτινοθεραυτικού στη Λεμεσό, για να μπορεί να εξυπηρετεί ασθενείς από τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Τελικά δυστυχώς ναυάγησε.

Πραγματικά αυτές οι αντιδράσεις του κόσμου μέρα με την μέρα γίνονται πιο έντονες. Ειδικά όταν πριν λίγους μήνες ιθύνοντες προσπάθησαν να προωθήσουν δημιουργία δεύτερου ογκολογικού στη Λευκωσία το οποίο θα απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, την ίδια ώρα που άλλοι ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα για πέντε λεπτά θεραπείας. Η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα και πάλι στη Λευκωσία, αφού ο πιο πιθανό είναι να αποφασιστεί στο τέλος δημιουργία δεύτερου Ογκολογικού και Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στην πρωτεύουσα, αφού να μην ξεχνάμε τότε είχαν προχωρήσει μάλιστα και σε προκήρυξη προσφορών. Εμείς το Ακτινοθεραπευτικό της Λεμεσού όμως το περιμένουμε εδώ και χρόνια. Πληθυσμιακά και Γεωγραφικά ενδείκνυται, βάσει επιστημονικών μελετών, να γίνει στη Λεμεσό. 

Πάντοτε να γίνεται αντιστροφή προτεραιοτήτων δηλαδή; Πρέπει κάποτε σηκωθούμε όλοι μας. Θέλουμε προτεραιότητα στη πόλη μας, τη Λεμεσό, καθότι η δημιουργία ογκολογικού κέντρου είναι επιτακτική ανάγκη. Να μην κυριαρχούμαστε πάντα από το οικονομικό συμφέρον αλλά καλό θα ήταν να βλεπουμε και τον ανθρώπινο παράγοντα. Η αποκέντρωση είναι επίσης επιτακτική. Όποιοδήποτε έχει περάσει ή περνά το γολγοθά της θεραπείας στο ογκολογικό, τότε μπορεί να αντιλαμβάνεται την ανάγκη να υφίσταται αυτήν τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία κοντά στο σπίτι του και κοντά στους δικούς του ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο ψυχολογικά να φορτώνεται και όλη την απόσταση της διαδρομής. Εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις, δεν μπορούν να μην αφουγκράζονται την αγωνία και να μην συναισθάνονται τις ανάγκες των πολιτών, ούτε να αποφασίζουν ερήμην τους, για να υπηρετούν ή άλλες οικονομικές σκοπιμότητες.

Σας Ευχαριστώ,

Δέσποινα Κούη

Απάντηση:  Φίλη Μαριάννα, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, το οποίο και φυσικά θα έπρεπε να είχε ήδη λυθεί εδω και χρόνια. Ειδικά όταν ένα πρόβλημα αφορά τον τομέα της υγείας που είναι πάρα πολύ σημαντικός και πρέπει να πέρνει προτεταιρεότητα. 

Η δημιουργία για δυο ακτινοθεραπευτικά κέντρα, Λευκωσία και Λεμεσό εγκρίθηκε από τα το Υπουργικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2011 και ενώ τα κονδύλια εγκρίθηκαν από τη Βουλή στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2012, στη συνέχεια και αφού ανακοινώθηκε η δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού της Λευκωσίας, στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι δεν θα γίνει, λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ, Χρίστος Αντρέου, σε παλιότερες δηλώσεις του τόνισε ότι, για να ξεκινήσει η δημιουργία των δυο ογκολογικών κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό χρειάζονται μόνο 25 εκ. ευρώ, την ώρα που το κράτος πληρώνει, ετησίως, για το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου 32 εκ. ευρώ.

Να σημείωθεί ότι σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Ασγάτα στη Λεμεσό, πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο, με  εμπνευστή τον διακεκριμένο κύπριο καθηγητή της Ογκολογίας. Νίκο Ζάμπογλου. Αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου σε τρία χρόνια.

Αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι ένα κράτος θα πρέπει να φροντίζει για την παροχή των υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες.