Απίστευτο: 12τρις δολάρια στους φορολογικούς “παραδείσους” της ΕΕ


 Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

  Αποστολή στο Στρασβούργο Σωτήρης Παπαδόπουλος

Σύμφωνα μάλιστα με την Oxfam, το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα περίπου του παγκόσμιου πλούτου που βρίσκεται σε offshore εταιρείες και ευθύνεται για την απώλεια άνω των 100 δισ. δολαρίων σε φόρους που δεν καταβάλλονται σε όλο τον κόσμο.

 

Όπως δήλωσε η Νατάλια Αλόνσο, επικεφαλής του γραφείου της Oxfam στην ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καμιά απολύτως δικαιολογία για να μην δράσουν όταν βλέπει κανείς την αναλογία του χρήματος αυτού «που είναι κρυμμένο κάτω από τη μύτη τους».

 

«Οι περισσότερες κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως δεν έχουν άλλη εναλλακτική επιλογή παρά να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και την αναπτυξιακή βοήθεια, όμως διαπιστώσαμε πως οι εν δυνάμει φόροι που θα έπρεπε να καταβληθούν από κρυμμένα ‘ιδιωτικά’ χρήματα επαρκούν δύο φορές για να βάλουμε τέλος στην ακραία φτώχεια στον κόσμο», πρόσθεσε η Αλόνσο.

 

Η Oxfam κάλεσε τους 27 ηγέτες της ΕΕ να συντάξουν μια μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων και να λάβουν «σαφή αντίμετρα» εναντίον τους. Χθες, Τρίτη, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τους ηγέτες να μειώσουν στο μισό ως το 2020 το ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ στο οποίο υπολογίζεται πως ανέρχονται οι φόροι που δεν καταβάλλονται.

 

Ωστόσο, ένα σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου ζητεί μόνο αυξημένη δράση κατά της απάτης στον ΦΠΑ και του ξεπλύματος χρημάτων, καθώς και για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, την ενίσχυση των κατευθυντήριων οδηγιών για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και να διανέμονται καλύτερα οι πληροφορίες μεταξύ των φορολογικών αρχών, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ «πριν από το τέλος του χρόνου».