Απλούστευση των κανόνων απόδοσης και εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων προτείνει ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων

Την σημαντική απλούστευση του τρόπου με τον οποίον αποδίδονται και εκταμιεύονται τα κοινοτικά κονδύλια, προτείνει με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την πολιτική συνοχής. Την παρουσίαση των ευρημάτων της έκθεσης πραγματοποίησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι Επίτροποι Κρέτσου, Έττινγκερ και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και νυν επικεφαλής της ανεξάρτητης ομάδας Σιμ Κάλλας.

Η έκθεση της ομάδας ειδικών, που αφορά σύσταση για το διάστημα μετά το 2020, αναφέρει ότι ο σημερινός όγκος κανόνων δεν διευκολύνει πάντα τις τοπικές αρχές που διαχειρίζονται τα κονδύλια της ΕΕ ούτε τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση.

Συνεπώς, κρίνει πως η απλούστευση είναι ουσιαστικής σημασίας και καλεί την Κομισιόν να εξετάσει με ποιο τρόπο θα μπορούσε να απλουστεύσει περαιτέρω την πρόσβαση στα ταμεία της ΕΕ στο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Ο Σιμ Κάλλας κατά την παρουσίαση εξήγησε ότι η απλούστευση της πρόσβασης τα ταμεία συνοχής της ΕΕ και η χρήση τους θα συμβάλουν, δίχως αμφιβολία, “στο να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στην ΕΕ”.

Σύμφωνα με την ομάδα, η σημερινή αρχιτεκτονική των κανόνων είναι αποτελεσματική αλλά χρειάζεται ένα καλό ξεκαθάρισμα. Θα πρέπει να διατηρηθεί η επιμερισμένη διαχείριση ούτως ώστε να διασφαλίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος ενστερνισμός των κοινών στόχων για ανάπτυξη και απασχόληση.

Όμως, οι απλούστεροι κανόνες είναι οι ολιγάριθμοι κανόνες· η ομάδα προτείνει κανόνες που πρέπει να απαλειφθούν ή να μειωθούν δραστικά.

Η ανεξάρτητη ομάδα σημειώνει ότι οι απλουστευμένοι κανόνες της ΕΕ διευκολύνουν τις τοπικές αρχές, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις στην αποτελεσματική και ορθή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

Συνεπώς με βάση τις συστάσεις, θα πρέπει να εναρμονιστούν οι κανόνες των διαφόρων ταμείων και μέσων της ΕΕ όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και τις μεθόδους ανάκτησης των δαπανών, ούτως ώστε να διευκολύνονται οι συνέργειες και να παρέχεται στους δικαιούχους η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση του ίδιου έργου από διαφορετικές πηγές πόρων της ΕΕ.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή των ίδιων κανόνων στην πολιτική συνοχής και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) θα διευκόλυνε την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Θα πρέπει να προβλεφθεί ένα ακόμη απλούστερο πλαίσιο για όλα τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες, με την προϋπόθεση ότι θα πληρούν ορισμένα κριτήρια:

– αξιόπιστα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου·
– σημαντική εθνική συγχρηματοδότηση προκειμένου να παρέχονται κίνητρα για χρηστή αξιοποίηση των κονδυλίων·
– προσδιορισμός των βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν και
– επικέντρωση σε λίγους τομείς προτεραιότητας για να είναι δυνατή η επίτευξη αποτελεσμάτων.

Στην περίπτωση αυτή, οι κανόνες των Βρυξελλών θα πρέπει να περιορίζονται στις στρατηγικές επενδυτικές προτεραιότητες και αρχές για τη χρήση των κονδυλίων.

Τα κονδύλια της ΕΕ θα παρέχονταν μέσω των υφιστάμενων εθνικών διοικητικών μηχανισμών και οι ελεγκτικές εργασίες της Επιτροπής θα ήταν περιορισμένες. Τα κράτη μέλη και η Koμισιόν θα συμφωνούσαν επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν και επί των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που θα συνεπάγονταν ανάκτηση εξόδων.

Πηγή:ΚΥΠΕ