Από σήμερα αύξηση 20% στα κόμιστρα των ταξί (ΠΟΣΑ)

Δείτε αναλυτικά τα νέα ποσά – Πόσα ταξί έχουμε στην Κύπρο – Ποια η διαδικασία να βγάλεις άδεια ταξί

Νέα επιτρεπόμενα κόμιστρα για τα αστικά ταξί που θα ισχύουν από την 1η Αυγούστου καθόρισε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών σε ανακοίνωση του, τα  νέα κόμιστρα αυτά ισχύουν, νοουμένου ότι το ταξίμετρο ρυθμίζεται με βάση τις ταρίφες που αναφέρονται στην νέα γνωστοποίηση (όπως φαίνεται στον πίνακα πιο κάτω), και μέχρι τη ρύθμιση του ταξιμέτρου, τα κόμιστρα χρεώνονται με βάση τις ταρίφες που ίσχυαν πριν την έκδοση της

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι όλα τα ταξίμετρα πρέπει να ρυθμιστούν με βάση τις ταρίφες που προβλέπονται στην νέα γνωστοποίηση μέχρι τις 30.9.2022.

Αυτά είναι τα νέα κόμιστρα που θα ισχύουν από 1η Αυγούστου:

ρτ

Αυξημένα τα νέα κόμιστρα – Πως βγάζεις άδεια για ταξί

Μιλώντας στην Brief o Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστικών Ταξί Λευκωσίας, Παναγιώτης Κυλίλης , ανέφερε ότι τα κόμιστρα που θα ισχύουν από τον Αύγουστο θα είναι αυξημένα από αυτά που ίσχυαν μέχρι στιγμής, σημειώνοντας ότι η αύξηση θα είναι περίπου 20%. 

Ερωτηθείς αν γίνονται έλεγχοι αν τηρούνται τα κόμιστρα από τους οδηγούς ταξί, ο κ. Κυλίλης σημείωσε ότι γίνονται έλεγχοι από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το οποίο είναι και υπεύθυνο για την έκδοση άδειας.

Όσο αφορά την διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος επαγγελματική άδεια ταξί, ο κ. Κυλίλης ανέφερε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών διεξάγει περίπου κάθε έξι μήνες εξετάσεις, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει κάποιος για να πάρει την άδεια. Επιπλέον, χρειάζονται και ιατρικές εξετάσεις (πχ για όραση), πριν μπορέσει κάποιος να λάβει την άδεια.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Κυλίλη, η όλη διαδικασία για την άδεια (εξετάσεις, ιατρικός έλεγχος κτλ.) αναμένεται να κοστίσει 100 ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ, η επαγγελματική άδεια οδηγού ταξί χορηγείται εφόσον ο ενδιαφερόμενος:

  • έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο αλλά όχι το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του
  • πρέπει να είναι κάτοχος άδειας οδήγησης κατηγορίας Β για 2 χρόνια
  • να προσκομίσει Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου για την χορήγηση Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού
  • Πιστοποιητικό Φυσικής Ικανότητας το οποίο εκδίδεται από εγγεγραμμένο ιατρό ή ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται από κυβερνητικό ιατροσυμβούλιο σε περίπτωση που αυτός συμπλήρωσε το εξηκοστό έτος της ηλικίας του
  • είναι κάτοχος Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού ταξί, το οποίο αποκτάται μετά από γραπτές εξετάσεις (αφορά μόνο την παροχή ΕΑΟ)
  • υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι λήπτης Δημόσιου Βοηθήματος για λόγους υγείας
  • τρείς φωτογραφίες για την παροχή και δύο για την ανανέωση

Πόσα ταξί έχουμε στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, στην Κύπρο έχουμε συνολικά 1543 ταξί.

Ειδικότερα, υπάρχουν 392 εγγεγραμμένα ταξί στην Λευκωσία, 411 στην Λεμεσό, 245 στην Αμμόχωστο, 233 στην Πάφο, 222 στην Λάρνακα και 40 στην Πόλη Χρυσοχούς.

Δείτε όλα τα ταξί ανά επαρχία:

πηγή: Brief