Από σήμερα το εμβόλιο για τη γρίπη

Σε έντονη εκστρατεία για να πεισθεί ο κόσμος να εμβολιασθεί κατά της γρίπης έχουν αποδυθεί οι αρχές προβάλλοντας με κάθε τρόπο τα οφέλη από μια τέτοια ενέργεια. Οι εμβολιασμοί μέσω του ΓΕΣΥ αρχίζουν από σήμερα και γίνονται μέσω των προσωπικών γιατρών.

Στην Κύπρο έφτασαν ήδη 180.000 εμβόλια μεγάλος αριθμός από τα οποία βρίσκονται στα χέρια των προσωπικών γιατρών, ενώ εμβόλιο μπορεί να κάνει κάποιος και στα φαρμακεία έναντι κόστους όμως που κυμαίνεται γύρω στα 15 ευρώ.

Δικαιούχοι για εμβολιασμό είναι τα παιδιά από έξι μηνών μέχρι 15 ετών, όλοι οι άνω των 65 χρόνων και οι ευπαθείς ομάδες. Στα χέραι των προσωπικών γιατρών βρίσκονται οι λίστες με τους δικαιούχους, λίστες που ετοίμασε το ΓΕΣΥ.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος των προσωπικών γιατρών Ανδρέας Πολυνείκης ανέφερε ότι φέτος η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη καθώς έφτασαν έγκαιρα επαρκείς ποσότητες εμβολίων που άρχισαν να μοιράζονται στους προσωπικούς γιατρούς. Ο καθένας είπε μπορεί να πάρει μέχρι και εκατόν εμβόλια τη ν εβδομάδα. Ωστόσο ο κ. Πολυνείκης διαπιστώνει ότι ακόμα, αρκετοί δεν πείθονται να εμβολιασθούν ούτε για τη γρίπη ούτε για τον κορωνοϊό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Μιχάλης Αναστασιάδης αφού διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι απόλυτα ασφαλές, τόνισε ότι φέτος ιδιαίτερα ο παιδικός πληθυσμός πρέπει να εμβολιασθεί λόγω ιδιαίτερων συνθηκών. Ήδη είπε άρχισε η εμφάνιση των εποχικών λοιμώξεων, μαζί και της γρίπης και παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος για το εμβόλιο της γρίπης καθώς είναι δοκιμασμένο για δεκαετίες τώρα.

Ο κ. Αναστασιάδης συμβούλευσε όπως η χορήγηση ενός εμβολίου από άλλο (πχ. Γρίπης και κορονοϊού), απέχει τουλάχιστον 15 μέρες. Πάντως ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι φέτος υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από γονείς για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η ασθένεια

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Σύμφωνα δε με τα δεδομένα οι  ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

 Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και – παρότι σημαντικά – δεν επαρκούν.

 Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.