Από Συμβούλιο σε Συμβούλιο οι αποφάσεις της ΕΕ

Από Συμβούλιο σε Συμβούλιο συνεχίζει να παραπέμπεται η απόφαση της ΕΕ για πιθανά μέτρα εναντίον της Τουρκίας τόσο για την παραβίαση ψηφισμάτων του Σ. Ασφαλείας όσο και των συστάσεων της ΕΕ σε σχέση με τις προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και ιδιαίτερα στο Βαρώσι.

Όπως μεταδόθηκε χθες από τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ προσανατολίζονται προς την κατάρτιση ενός εγγράφου επιλογών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, αναφορικά με το πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στη μη βελτίωση της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, το έγγραφο αυτό θα αναλύει την κατάσταση και θα καταγράφει τις επιλογές του Συμβουλίου για διαφόρους τύπους μέτρων ως απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας. «Είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξουν αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, παρουσιάζοντας τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση των ΥΠΕΞ, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως αναφέρθηκαν στις «απαράδεκτες παρενοχλήσεις» πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών και πως όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόσθεσε πως δική του άποψη είναι ότι η μόνη απάντηση είναι μια διαρκής λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και βασισμένη στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά την παρέμβασή του προς το τέλος της συνάντησης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων τρέχουσας επικαιρότητας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη δήλωση στην οποία προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο για το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, με την οποία ζητείτο από την Τουρκία να αναστρέψει τις μονομερείς ενέργειές της σε σχέση με το καθεστώς της περιοχής. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως και σε σχέση με το ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, η Τουρκία κινείται εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Μέχρι τον Νοέμβρη…

Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις στο ΣΕΥ δεν φαίνεται ότι το θέμα των Βαρωσίων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Πρόεδρος αναμένεται ότι θα ενημερώσει τη Σύνοδο για τις τελευταίες εξελίξεις από τη Νέα Υόρκη και εντεύθεν, για τη διελκυστίνδα να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Βαρώσι. Μέχρι χθες τουλάχιστον το θέμα του Βαρωσίου δεν είχε γραφτεί στην ατζέντα.
Στην παρέμβασή του ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως η παρεμπόδιση του Nautical Geo αφορά έργο για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ και σημείωσε πως μέχρι την επόμενη συνάντηση οι ΥΠΕΞ θα πρέπει να έχουν μπροστά τους συγκεκριμένες επιλογές αντίδρασης.

πηγή: διάλογος